dinsdag 7 juli 2015

ZAS ronde 1

We zijn weer begonnen, de eerste ronde van het ZAS is weer achter de rug. Alles leek perfect: het gewenste weer was meer dan ideaal, er waren een aantal sponsoren gevonden (zie bovenaan de startpagina), dus voldoende prijzen en iedereen van de organisatie had er veel zin in. Maar dan de deelnemers! Ondanks de nodige reclame (zowel van mond tot mond als ook op de tegenwoordig gebruikelijke methoden) liet dit aspect nog te wensen over.

Slechts 2 "vreemdelingen" hadden aan de oproepen gehoor gegeven en ook waren er minder dan de helft Pioniers. Maar gelukkig bleek het aantal geïnteresseerden dan wel weer even, de nieuwe locatie begon intern al een beetje een "oneven" naam te krijgen.
Maar dat soort overwegingen verdween al snel nadat iedereen het inschrijfbedrag ad. € 3,00 had voldaan en al dan niet wilde meedoen aan de op touw gezette loterij met als mooie te winnen prijzen een dinerbon voor 2 personen bij WOK Mandarijn en een PLUS-pakket, inhoudend huishoudelijke artikelen met een totaalwaarde van € 50,00. Bij elke ronde kunnen er daarvoor loten worden gekocht en ze kosten € 1,00.
Na de indeling, waarvoor de labtop van Jan van Huizen verantwoordelijk was, kon dan eindelijk ronde 1 van start gaan. Op papier geen grote kanshebbers op een eindprijs tegen elkaar, verrassingen kunnen echter altijd gebeuren. De grootste verrassing zou je dan wel het verlies van Jan van Huizen tegen Jan van Baardwijk kunnen noemen, een uitslag, die een voorbode werd.
Verder wonnen Ernst-Jan Pluim Mentz, Jan Zoorob, Jan van Dam, Fred van Wieringen, Ben Blakmoor en Bonne Faber meer of minder gemakkelijk van resp. Wim Noordermeer, Sheila de Jonge, Leo Stelloo, Arie Bliek, Casper Verbeek en Rien van der Molen. Hierdoor ging ronde 2 van start met twee puntengroepen en in elke puntengroep 7 spelers.
In die ronde 2 dan wel verrassingen, om te beginnen de partij tussen Ben Blakmoor en Ernst-Jan Pluim Mentz. Hierin wist Ben materieel voordeel te krijgen en zelfs een stelling op te bouwen met aanwezige technische winstkansen. Maar Ben had er eigenlijk te weinig tijd voor om dat helemaal uit te zoeken en daarom bood hij remise, een aanbod, dat vrij snel door Ernst-Jan werd aangenomen. Jan Zoorob wist rechttoe rechtaan van Fred te winnen en zo ook Jan van Dam van Bonne Faber. Hoewel, laatstgenoemde miste daar in het eindspel een goede mogelijkheid. Jan van Baardwijk moest blijkbaar nog wat te veel adrenaline kwijt van zijn partij uit de eerste ronde, althans, hij wist nu niet van Sheila te winnen. Het is al gezegd, het was - althans qua resultaat - niet de avond van Jan van Huizen, nu verloor hij van Arie. Ook Wim leek nog niet hersteld van z'n eerste rondepartij, hij verloor opnieuw, nu van Casper. Ook Rien verloor zijn tweede partij, Leo ging er met het punt vandoor.
Nu werd bepaald hoe de drie avondprijzen te verdienen zouden zijn en de gelukkigen zouden worden de beste spelers met 3, 2 en 1 punt. Wilden dus Ernst-Jan en Ben een prijs kunnen verdienen dan moesten ze nogmaals remise spelen.
Dat had Ben zich blijkbaar voorgenomen want de opening uit zijn partij tegen Bonne Faber was nog maar nauwelijks voorbij of Ben bood al remise. Bonne was hier al snel tevreden mee, hij kwam dus zeker niet in aanmerking voor een prijs. Er waren 2 spelers aan het begin van de ronde met 2 uit 2, Jan van Dam en Jan Zoorob speelden dus tegen elkaar. Het werd toch wel een interessante partij met (zo te zien) de beste kansen voor de Schiedammer. Dat werd tenslotte ook het resultaat, Jan Zoorob eindigde dus met 3 uit 3. Ernst-Jan had geen zin om, net als Ben, tevreden te zijn met remise, hij testte Fred van het begin van de partij tot het eind en Fred doorstond die test niet goed genoeg, hoewel het wel goed was voor zijn weerstandspunten. Sheila had blijkbaar last van dezelfde symptomen als enkele anderen, ook zij wist niet te winnen. Ze speelde tegen Arie. Leo verloor van Jan van Baardwijk en Casper liet zich als het ware inmaken door Rien. De uitslag van de partij tussen Jan van Huizen en Wim valt wel een beetje op te maken uit dit verhaal: Wim won.
De eindstand werd als volgt:
1 Jan Zoorob 3 uit 3 2 Ernst-Jan 2½ 3 - 6 Jan van Dam, Ben, Jan van Baardwijk en Arie 2 7 Bonne 1½ 8 - 13 Fred, Sheila, Leo, Casper, Rien en Wim 1 en tenslotte 14 Jan van Huizen 0 uit 3.

Ben je ook nieuwsgierig naar de tussenstand? Klik dan hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten