zaterdag 25 juli 2015

ZAS ronde 4

Ook al was de deelname niet optimaal, toch bleek er weer iemand te zijn bij wie het bloed kroop waar het niet kon gaan. M.a.w., Frits van der Veeke wilde toch weer eens bij zijn oude club gaan meespelen en had daar het ZAS voor uitgekozen. Verder wel een redelijk sterk deelnemersveld met enkele beoogde winnaars.
De grootte van een deelnemersveld wordt in deze periode uiteraard sterk beïnvloed door vakanties, het speeltempo en het heersende weer. Gelukkig houdt een geringer aantal deelnemers niet in, dat de avond ook ongezellig zou zijn!
De eerste ronde begon al met een sterke indeling, Jan van Dam mocht tegen Jan Zoorob proberen om zijn goede resultaat uit de eerste ZAS-ronde (met hetzelfde speeltempo als voor deze avond) voort te zetten. Maar hoewel Jan van Dam zijn uiterste best deed om Zoorob van een punt af te houden - ze waren nog als laatsten bezig - toch lukte dit hem niet. Maar hij bleek toch wel in goed gezelschap want ook Sheila de Jonge bleek niet opgewassen tegen Michiel Landman, terwijl Philip Westerduin korte metten maakte met Jan van Baardwijk. Leo Stelloo liet weer zien aan Bonne Faber dat hij heel gevaarlijk kan zijn maar daarvoor ook de nodige bedenktijd moet gebruiken. Ditmaal wilde hij toch de klok niet beslissend laten zijn voor het resultaat, net voor z'n vlag viel gaf hij op. En weer speelde Arie Bliek een sterke partij tegen Ernst-Jan Pluim Mentz en weer lukte het Arie net niet om het punt of een deel daarvan aan zijn kant te houden. Ben Blakmoor hield Casper Verbeek goed onder de duim, wat hem dus het punt opleverde terwijl Wim Noordermeer aan Frits van der Veeke bewees dat de onderlinge verhoudingen nog niet al te veel waren veranderd.
Bij het begin van de tweede ronde werd ook meteen verteld hoe de prijzen deze avond waren te verdienen: prijs 1 voor de beste speler met de hoogste SB-score en meer dan 2 punten; prijs 2 ook voor de speler met de hoogste SB maar dan met meer dan 1 punt en minder dan 2½ en prijs 3 voor degene met de hoogste SB-score maar minder dan 1½ gescoorde wedstrijdpunt. Theoretisch telden nu dus remises ook mee, hoewel dat, praktisch gezien. van weinig belang zou zijn.
Jan Zoorob kreeg Wim als tegenstander en Jan had nu iets minder moeite om z'n punt te scoren. Michiel botste nu op Philip en kwam gehavend uit die partij. Bonne moest optornen tegen Ben en raakte in die ontmoeting een stuk kwijt waarvoor hij slechts 1 pion terugkreeg. Ben bleef achter met toren en loper en al Bonne's pionnen kwamen op de andere kleur dan die van de loper, waarbij Ben dus moest proberen binnen te vallen in de vijandelijke stelling. Dat leek niet te lukken, dus bood Bonne remise. Maar Ben wilde - met de materiële voorsprong - doorspelen en kreeg ook inderdaad de mogelijkheid om binnen te vallen. Maar het tijdgebrek werd hem noodlottig want de Bonne kreeg een pion op de voorlaatste rij, waarvoor Ben z'n loper offerde. Nu moest Ben ook nog z'n toren voor deze pion offeren maar kreeg wel een dubbele vrijpion op de c-lijn. Dat leverde hem weer de toren op, maar Bonne wist te promoveren met een pion. Dat kostte Ben tenslotte zelfs het punt. Ernst-Jan speelde een leuke partij tegen Sheila en wist daar ook een punt uit binnen te halen terwijl Jan van Baardwijk zijn avond niet ècht bleek te hebben gezien verlies tegen Arie. Ook Casper had problemen met scoren want Leo ging met het punt op de loop, terwijl Jan van Dam wel scoorde, tegen Frits.
Nu dus 4 spelers met 2 punten en de mogelijkheid dat twee van hen met een prijs naar huis zouden mogen was redelijk aanwezig. Bonne mocht het tegen Jan Zoorob proberen en zorgde veel te snel voor een half-open b-lijn. Toen daar ook nog eens de lange zwarte diagonaal voor Jan als winst bij kwam was het pleit snel beslecht. Op hetzelfde moment gaf Philip op tegen Ernst-Jan, hij blunderde namelijk een stuk weg. Ook Wim bleek niet opgewassen tegen Leo, die steeds beter in zijn spel lijkt te komen. Ben kreeg een mooie open d-lijn tegen Michiel, een lijn, waarop hij beide torens wist te plaatsen. Maar waar hij een kans kreeg tot vereenvoudiging middels torenruil of misschien zelfs torenwinst trok hij een toren terug, waardoor Michiel het grootste gevaar af wist te wenden. Het bleek dus ook niet de avond voor Ben, hij verloor ook deze partij. Het lukte Arie niet om van Jan van Dam te winnen, terwijl Frits ook van Casper verloor. Als laatste partij bleef die tussen Sheila en Jan van Baardwijk over, waarbij Jan de betere stelling leek te krijgen, daarvoor echter wel veel tijd inleverde. Blijkbaar met een beetje zelfkennis bood hij daarom maar remise en Sheila zorgde toen voor de enige remise van de avond.
Door al dit geharrewar eindigden Jan Zoorob en Ernst-Jan dus als 1 en 2, waarbij Jan de prijs in ontvangst kon nemen wegens 5 SB-punten t.o.v. de 3½ voor Ernst-Jan. Er eindigden liefst 5 spelers op 2 uit 3: Bonne, Philip, Leo, Michiel en Jan van Dam. Dit was ook de volgorde van de SB-punten met resp.3 voor Bonne, 2½ voor Philip, 2 voor Leo, 1½ voor Michiel en 1 voor Jan. Voor de overgebleven prijs scoorde Ben de meeste SB-punten en wel evenveel als Jan van Dam maar Ben had een wedstrijdpunt minder. Ook Arie, Wim en Casper scoorden 1 punt maar met een mindere SB-score dan Ben. Dat deden ook Sheila, Jan van Baardwijk en Frits met resp.½, ½ en 0 wedstrijdpunten.

Dit alles zorgt ook voor een nieuwe tussenstand die je hier kunt bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten