zaterdag 1 augustus 2015

ZAS ronde 5

De zomer leek een beetje op vakantie en ook een aantal vaste deelnemers had die beslissing genomen, niets vermoedend van dat zomerse plan! Dus een geringe opkomst maar zeker een gezellige avond!

Natuurlijk werd de avond begonnen met de eerste ronde en daarin was er meteen een redelijke verrassingen te noteren: Leo Stelloo wist Ben Blakmoor op remise te houden. Ook was er een partij met een soort van finaletintje, Ernst-Jan Pluim Mentz moest het opnemen tegen Jan van Genderen en eerstgenoemde wist dit te winnen. Verder verloor Rien van der Molen van een echte ZAS-nieuweling want David van der Mast had nog nooit eerder aan het ZAS deelgenomen. Ook een goede prestatie leverde Arie Bliek door van Jan van Baardwijk te winnen, het zou echter niet de avond van Jan worden. Verder wonnen Bonne Faber (van Kyra van Genderen) en Jan Zoorob (van Wim Noordermeer) nog.
Nu nog 5 winnaars dus, terwijl het idee, dat de zakjapannertjes van de indelingslabtop beslist problemen gingen krijgen aan het eind van de avond, steeds meer aanhangers leek te gaan vinden. Nu was die indeling nog probleemloos en ook de uitslagen hiervan vrij logisch: Ernst-Jan won van Bonne, David van Arie, Ben verloor van Jan Zoorob en Jan van Baardwijk van Kyra. Verder wonnen Jan van Genderen van Leo en Wim van Rien.
Ronde 3 kende dus nog 3 ongeslagenen en van hen speelden Jan Zoorob en David tegen elkaar. David wist dit te winnen. Arie was de pechvogel die nu tegen Ernst-Jan werd ingedeeld en - ook al speelde hij het goed - was ook degene, die verloor. Kyra speelde tegen haar vader en verloor ook, terwijl Bonne profiteerde van enkele onnauwkeurigheden van Wim en mocht daarom het punt voor zich laten noteren. Rien verloor nog van Ben en Leo won van Jan van Baardwijk.
Met veel zin voor spanning werd nu wat over de prijzen verteld want het was de bedoeling, dat degene, die alle partijen wist te winnen als eerste een prijs uit mocht zoeken. Dat moest nu ook wel worden meegedeeld, immers, David en Ernst-Jan waren de enig overgeblevenen met 3 punten achter hun naam. Na hun partij werd meteen duidelijk, dat deze prijs niet zou worden uitgereikt: ze speelden namelijk remise! Jan van Genderen raakte achter dankzij z'n verlies tegen Jan Zoorob en Ben speelde zijn lievelingsopening wat te frivool tegen Bonne zodat deze won. Wim won van Leo, Kyra verloor van Arie en Jan van Baardwijk haalde zijn eerste punt binnen tegen Rien.
Nu werd een pauze ingelast en hierna werd vertelt hoe de prijzen te verdienen waren. Hiervoor waren ieders rating verzamelt om die zakjapannertjes nog wat meer werk te verschaffen, ze mochten namelijk voor ieder het verschil tussen hun behaalde score en hun te verwachten score berekenen en daarvan na de laatste ronde een lijst opmaken, waarvan de nummers 1, 2 en 3 dan een prijs uit mochten komen zoeken.
In ronde 5 speelde Ernst-Jan zijn tweede remise, ditmaal tegen Jan Zoorob. Bonne was te gehaast bij het opzetten van zijn stelling tegen David en dat kostte hem zijn dame. Verrassend was de remise tussen Wim en Jan van Genderen, terwijl Arie won van Leo. Jan van Baardwijk verloor opnieuw, nu van Ben terwijl Rien maar niet wist te scoren, hij verloor nu van Kyra.
Dan dus ronde 6, waarin David zich sterker toonde dan Wim en Kyra het wel probeerde tegen Ernst-Jan maar toch verloor. Jan Zoorob maakte Bonne een punt afhandig, wat Ben ook deed ten opzichte van Arie. Jan van Genderen versloeg Jan van Baardwijk en Leo zorgde er voor dat uiteindelijk ieder minstens een punt had door van Rien te verliezen.
Jan van Genderen verloor in ronde 7 van David, terwijl Ernst-Jan in de remisemodus leek te zijn beland, nu tegen Ben. Maar in deze ronde kwam de grootste verrassing van de avond en wel op naam van Arie want hij versloeg Jan Zoorob met nog een seconde resterend terwijl de vlag van Jan was gevallen! Bonne had de nodige moeite met Rien en was niet ongelukkig dat Rien z'n dame (en dus het punt) weggaf. Ook Wim won van Jan van Baardwijk terwijl Leo gentlemanlike van Kyra verloor.
Na nog een pauze (iedereen wilde wel even langs bij barman Fred van Wieringen, die zelf niet meespeelde wegens het anders oneven aantal) werd gestart met ronde 8, waarin David zijn volgende punt scoorde, tegen Ben. Ook Ernst-Jan scoorde weer en Leo was de verliezer. Jan van Baardwijk kon opnieuw niet scoren, nu won Jan Zoorob van hem en Arie was blijkbaar nog ontdaan door zijn winst in de vorige ronde en daar wist Bonne van te profiteren. Kyra raakte in vorm, nu won ze van Wim, terwijl Rien niet opgewassen was tegen haar vader.
Alweer aangeland bij ronde 9 en daarin stopte David de scoringswoede van Kyra terwijl Jan van Baardwijk het punt aan Ernst-Jan liet. Jan Zoorob versloeg Leo en Bonne verloor van Jan van Genderen. Ben wist nog van Wim te winnen, terwijl Rien zijn tweede punt scoorde door van Arie te winnen.
De tiende en laatste ronde bracht Leo tegen David en dat bracht David zijn laatste punt van de avond. Ernst-Jan had niet al te veel moeite met Rien, terwijl Kyra nu van Jan Zoorob verloor. Haar vader Jan vond blijkbaar dat hij niet bij zijn dochter achter mocht blijven en verloor daarom van Ben. Bonne profiteerde van een black-out van Jan van Baardwijk, die pardoes een volle toren wegblunderde terwijl Wim de avond afsloot met winst op Arie.
Een kruistabel lijkt weer op zijn plaats:

D
E
J
B
B
J
W
A
K
R
L
J
tot.
David
x
½
1
1
1
1
1
1
1
1
1

Ernst
½
x
½
1
½
1

1
1
1
1
1
Jan Z.
0
½
x
1
1
1
1
0
1

1
1
Bonne
0
0
0
x
1
0
1
1
1
1

1
6
Ben
0
½
0
0
x
1
1
1

1
½
1
6
Jan v.G.
0
0
0
1
0
x
½

1
1
1
1
Wim
0

0
0
0
½
x
1
0
1
1
1
Arie
0
0
1
0
0

0
x
1
0
1
1
4
Kyra
0
0
0
0

0
1
0
x
1
1
1
4
Rien
0
0

0
0
0
0
1
0
x
1
0
2
Leo
0
0
0

½
0
0
0
0
0
x
1
Jan v.B.

0
0
0
0
0
0
0
0
1
0
x
1
Dan nog de prijzen. Relatief het beste hadden David, Bonne en Kyra gepresteerd, voor hen dus de prijzen.
Overigens, de zakjapannertjes van de Pionierlabtop deden hun werk vlekkeloos, zelfs de indeling voor de laatste ronde rolde binnen 10 seconden uit de printer. Het duurde vooral zo lang door de leeftijd van die printer!?

Wil je weten hoe de tussenstand voor de eindprijzen is na deze ronde? Klik dan hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten