zondag 30 augustus 2015

ZAS ronde 9

Het belangrijkste deel van de avond was uiteraard de uitreiking van de verschillende prijzen, waarbij een tweetal kans maakte op de eerste beide prijzen en zelfs een viertal op de andere drie. Maar konden spelers nog hun totaal over vijf avonden verbeteren? En de verloting, waarvoor liefst 100 loten werden verkocht kwam er ook nog aan. Plus de avondprijzen.
Helaas was de opkomst kleiner dan tevoren gehoopt en het aantal bleek dan ook nog eens oneven zodat er elke ronde iemand "vrij" was. Maar er kwam nog wel, in de persoon van Wim Albus, iemand zonder ZAS-verleden. Hiermee komt het totaal van "unieke" deelnemers op 123 schakers en dat in 11 jaar. Om dan nog maar enkele feitjes te spuwen, met een totaal aantal van 138 deelnemers kwam deze aflevering op een achtste plek, hoewel het eerste jaar (2005 dus) gemiddeld hoger scoorde, toen werden er "slechts" 7 avonden gespeeld, waarbij er 135 aanwezigen geteld konden worden over die 7 avonden. Topbezoeker is Bonne Faber, die geen enkel jaar heeft gemist en zodoende in totaal 82 ZAS-avonden meemaakte. Hij wordt op de voet gevolgd door Arie Bliek, die niet meedeed in 2007, in de andere jaren wel 81 bezoeken liet aantekenen.Derde in de rij is Jan van Huizen met 66 deelnames. Het topjaar was overigens 2010 toen er gemiddeld 25 spelers per avond (9 in totaal toen ook) kwamen, 225 dus en twee meer dan het jaar daarvoor. Dan, om het plaatje compleet te maken, nog de records per avond. De topavonden waren de vierde en de zevende avond van 2010 met 32 spelers, redelijk op de voet gevolgd door de vierde avond van 2009 en avond 7 van 2007, beiden met 30 spelers. Daar staat natuurlijk ook een dieptepunt tegenover en dat viel de laatste (negende) avond van 2012 met slechts 11 spelers aan de aftrap. Vervolgens een zevental avonden met 12 deelnemers en wel avond 1 (2012), avond 3 (2013), avond 4 (2013 en 2014), avond 5 (2015), avond 6 (2012) en avond 8 (2013). Welk speeltempo er op die avonden werd gedaan verteld het verhaal overigens niet. Wel werd er tot en met 2007 nog het toen zo genoemde langzaamschaak (één partij per persoon per avond) opgevoerd, wat wegens het te kleine zomeravondgevoel bij de deelnemers hierna niet meer in het programma kwam te staan.
Tot zover dit overzicht over 11 jaar, nu verder met de laatste avond van ZAS-2015.
In de eerste ronde werd Casper Verbeek aangewezen als de "gelukkige" met een bye en kwamen meteen ook enkele feiten, die voor enkele spelers hun avond zou bepalen, naar voren. Allereerst bleek daar de slechte vorm, waarin Bonne Faber (één van de spelers met kans op een eindprijs) verkeerde. Hij speelde tegen Arie Bliek en overspeelde al snel zijn hand (waarschijnlijk nog in de snelschaaksfeer van een week eerder) en Arie maakte het vakkundig af. Verrassingen deze ronde waren de remise van Sheila de Jonge tegen Philip Westerduin (ze zou zelfs winst in handen hebben gehad maar de zenuwen spraken ook hun woordje mee) en de fraaie winst van Wim Albus (midden op bovenstaande foto) op Ben Blakmoor (ook kanshebber op een eindprijs)
Hierna, in ronde 2, mocht Jan van Genderen middels de bye een makkelijk punt in ontvangst nemen voor een eventuele verbetering van zijn score voor de eindprijzen. Opnieuw was er remise voor Sheila, nu echter was haar tegenstander Rien van der Molen degene, die verraste. Dit bleek ook een feit, dat het vervolg van de avond voor Rien zou bepalen. Ook remise was er tussen Ben en Bonne en dat bleek na afloop het enige (halve) punt dat Bonne deze avond zou scoren!? Misschien had Ben beter door kunnen spelen dan remise aan te bieden?! En inmiddels stoomden Ernst-Jan Pluim Mentz (kanshebber op de hoofdprijs), Jan Zoorob (de grootste concurrent voor Ernst-Jan) en Arie maar door met winst op resp. Casper, Jan van Huizen en Wim. Ook bepalend voor Wim's avond, achteraf gezien had hij al zijn kruit verschoten in zijn fraaie winst de eerste ronde.
Ronde 3 (met een bye voor Tim Albus, inderdaad, de zoon van) kende dan de misschien wel belangrijkste partij van het hele toernooi, de ontmoeting tussen Ernst-Jan en Jan Zoorob. Hierin kwam eerstgenoemde tenslotte met enkele verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel opzetten en daar bleek voor Jan geen verweer tegen. Een tweede remise voor Ben, nu tegen Jan van Huizen en de clash tussen de (op het oog) speler met de slechtste vorm (Bonne) en die met minstens een hele goede vorm (Rien). Opnieuw overspeelde Bonne grandioos zijn hand en opnieuw werd dat keurig door zijn tegenstander afgemaakt.
In de nu geplande pauze werd gebrainstormd over de avondprijzen en men kon het niet goed eens worden over de manier waarop. Tenslotte werd dan maar gekozen voor het "Salomonsoordeel" van prijzen voor de nummers 5, 8 en 11 op de eindlijst.
Na voor ieder een welverdiende lafenis aan de bar werd aan ronde 4 begonnen met nu de bye voor Bonne (kreeg hij toch nog een heel punt aan zijn score toegevoegd). Nu kwam ook de beslissing voor de hoofdprijs wel heel dichtbij want Ernst-Jan won weer (van Arie, hoewel deze tot een zeker moment heel goede tegenstand bood) en Jan Zoorob moest zijn tweede verlies op laten tekenen, nu tegen Philip. En de verrassende Rien deed weer van zich spreken met nu winst op Wim.
Dan kwam 'ie toch, die laatste ronde van het ZAS 2015. Eigenlijk waren de eindprijzen wel verdeeld, hoewel hier en daar toch nog enige onzekerheid kon bestaan. Om dat helemaal de kop in te drukken versloeg Ernst-Jan nu Philip nog maar eens. Jan van Genderen kreeg de verrassende Rien tegenover zich, dit bleek echter te hoog gegrepen voor Rien, hoewel deze avond wel zijn topavond ging zijn! Jan van Huizen won van Sheila en speelde zich daarmee ook definitief in de eindprijzen, net als Ben die Arie keurig op afstand wist te houden. Vaak speelden ze dit ZAS tegen elkaar, nu echter met verwisselde kleuren, maar de uitslag tussen Jan Zoorob en Bonne Faber werd wel dezelfde als steeds, echter voor Jan was deze winst onvoldoende om zijn totaal te verbeteren, net als dit verlies ook het vergeten van een eindprijs betekende voor Bonne. Tenslotte verloor Casper nog van Tim, wiens vader Wim ditmaal de bye had gekregen.
Dan de prijsuitreikingsceremonie, waarvoor voorzitter Fred van Wieringen speciaal een andere vergadering uit zijn drukke bestaan had beëindigd. Er werd begonnen met dat deel, dat het minste met schaken te maken heeft, namelijk de verloting. Daarvoor bleek de verhuurder van de zaal in het bezit te zijn van een rad van fortuin, waarmee de winnende loten gemakkelijk konden worden aangewezen.
Gemakkelijk inderdaad, want na twee krachtige draaien (Fred werd vanuit het publiek al gewaarschuwd dat het rad minstens één volledige omwenteling diende te maken) voor de beide prijzen (een dinerbon voor 2 personen bij WOK Mandarijn en een PLUS-boodschappenpakket) bleken er zelfs geen zweetdruppeltjes op Fred's voorhoofd te parelen! Uiteraard was dit bij enkele aanwezigen wel bekend, zij kenden inmiddels de krachtige hand waarmee Fred de bestuursvergaderingen leidt!! Bestaat toeval eigenlijk? Je gaat het jezelf wel eens afvragen als je dan weer ziet, dat de beide prijzen "toevallig" terechtkwamen bij diegenen, die de meeste loten hadden gekocht, zelfs deze avond hadden ze nog enkele aangeschaft: de dinerbon kwam terecht bij Arie en het PLUS-pakket ging mee met Casper.
Hierna werd het rad opzij gezet, dat zou niet meer nodig hoeven te zijn! Hoewel, sommige avonden had het er wel op geleken dat hiermee de prijzen bepaald gingen worden!? Er werd nu verder gegaan met de avondprijzen, die immers voor de nrs. 5, 8 en 11 zouden zijn. Deze getallen waren ook een klein beetje gekozen om de voorkomen dat Jan Zoorob in de prijzen zou vallen (was tot dan toe al vijf keer gebeurd en eigenlijk steeds de eerste prijs en plaats vijf zou toch onder zijn niveau zijn?!) en wie schetst de verbazing bij het opmaken van de ranglijst? Inderdaad, Jan Zoorob op plaats 5!! Maar het applaus voor hem was er niet minder om! De tweede prijs was een herhaling van vorige week, ook toen bleek die prijs voor Sheila te zijn. Als elfde eindigde nu ZAS-debutant Wim, die echter al naar huis was "dankzij" z'n bye in de laatste ronde. Gelukkig voor hem was zoon Tim nog wel aanwezig en die mocht dan de prijs uitzoeken. Hij werd nog wel gepusht om de boeken uit de Bouquet-reeks, die ook op de prijzentafel lagen, mee te nemen maar Tim wilde liever een ruzie in de familie voorkomen en koos (hopelijk!) een prijs, die dat zou voorkomen.
Ook zij, die alle avonden aanwezig waren geweest mochten een prijs uit komen zoeken, mits ze niet (ook) een eindprijs zouden krijgen. Negen keer geweest waren Ernst-Jan, Bonne, Arie, Ben en Jan Zoorob en van hen mochten nu Bonne en Arie een prijs uitzoeken. Helaas voor hem had Jan van Baardwijk deze avond andere bezigheden zodat zo'n prijs zijn neus voorbij ging.
Dan nu waar het voor een aantal steeds om ging: de eindprijzen. Ernst-Jan en Jan Zoorob hadden een groot deel van het ZAS de ranglijst aangevoerd en stonden zelfs na de voorlaatste avond gedeeld aan kop. Maar Jan verbeterde zijn totaal niet (logisch met een vijfde plaats!?), Ernst-Jan echter wel, hij had vanavond alles gewonnen. Ernst-Jan dus eerste en Jan Zoorob tweede. Van de vier, die de andere prijzen zouden kunnen winnen had alleen Bonne zijn totaal niet verbeterd, hij viel dus af. Tenslotte werd Jan van Huizen derde, Jan van Genderen vierde en Ben vijfde. Je ziet ze hier nog eens achter een PLUS-vlag poseren, met, zoals altijd, de deugd in het midden. We gaan maar geen benaming voor de anderen verzinnen, dat doet ieder zelf wel?!

De eindstand van het ZAS 2015 vind je hier.

3 opmerkingen:

Een reactie posten