zondag 23 augustus 2015

ZAS ronde 8

Hoewel het aantal unieke deelnemers minder is dan vorig jaar (38 tegen 28) is de frequentie van hun opkomst wel groter. Deze aflevering zijn er tot nu toe 6 deelnemers elke speelavond geweest en vorig jaar waren dat er 4. Als het opkomstrecord van dit jaar (20) de laatste avond minstens wordt geëvenaard dan is de totaalopkomst gelijk of groter dan vorig jaar.

Maar wat voor de deelnemers belangrijker is zijn de eindprijzen. Hiervan zijn er 5 en op dit moment 6 gegadigden, terwijl er, bij een goede score (en aanwezigheid natuurlijk!?) nog mogelijkheden voor meerderen zijn. Op dit moment staan de nrs.1 en 2 exact gelijk (rekenkundig lijkt Jan Zoorob iets betere papieren te hebben dan Ernst-Jan Pluim Mentz) terwijl datzelfde geldt voor de nrs.3 t.e.m. 6. Hier staat (ook rekenkundig) Jan van Huizen er het beste voor. Hij hoeft "slechts" een score van 9 te verbeteren, voor Ben Blakmoor en Bonne Faber is dat 10 en de laagste score voor Jan van Genderen is 10½. Spanning dus volop de laatste avond!
Kijken we nu eens naar de gespeelde snelschaakavond en daar leken de diverse uitslagen redelijk in de lijn der verwachting vooral te liggen. Guido van Huizen speelde een goede partij tegen Bonne, kwam echter in de tijdnoodfase (toch een raar begrip bij snelschaken) te kort en verloor dus op tijd. David van der Mast had geen echte problemen met Tim Albus, net als Sheila de Jonge t.o.v. Frits van der Veeke, Wim Noordermeer t.o.v. Arie Bliek en Ad van der Ree t.o.v. Casper Verbeek. Moeilijker was het voor Jan Zoorob om van Fred van Wieringen te winnen maar hij deed het tenslotte wel. Misschien het grootste verrassingsidee lag in het verlies van Jan van Genderen tegen Ben, terwijl het verlies van Jan van Huizen tegen Ernst-Jan wel een beetje werd verwacht. Ook werd het weer niet de avond voor Jan van Baardwijk, Rien van der Molen was nu toch te sterk voor hem.
In ronde 2 komen dan altijd de krachten wat dichter bij elkaar te liggen met winst voor Sheila tegen Wim, Ernst-Jan tegen Ad, Jan Zoorob tegen Bonne en David tegen Ben. Ook de eerste remise viel nu al te noteren, tussen Arie Bliek en Casper Verbeek. Tenslotte won ook Fred van Jan van Huizen.
De krachten komen in ronde 3 nog dichter bij elkaar en hier werd ook een begin gemaakt aan wat deze avond een tendens leek te worden: te toppers spelen remise tegen elkaar. Dat bleek nu zo te zijn tussen David en Jan Zoorob. Sheila vond haar Waterloo tegen Ernst-Jan en Bonne kon zijn blazoen wat oppoetsen tegen Wim, die zijn dame per abuis op een verkeerd veld plaatste, dat onmiddellijk inzag en naar een ander veld plaatste. Maar het kwaad was al geschied voor hem. Ook Ad was deze avond niet in de vorm waarin hij bekend staat bij De Pionier, nu bleek dat met zijn verlies tegen Fred. Jan van Huizen mocht eindelijk scoren tegen Tim, waardoor Tim en Frits samen achterbleven met die hatelijke 0.
Maar die werd deels in ronde 4 weggewerkt want nu speelden ze tegen elkaar en Frits won, net als opnieuw Jan van Huizen, nu van Rien. In de top werd de tendens doorgezet met remises tussen Ernst-Jan en David en tussen Jan Zoorob en Jan van Genderen. Fred leek een beetje van slag deze ronde, tegen Bonne kwam er een oude bekende op het bord en daarin raakte Fred de weg en het punt kwijt. Guido bleek toch wel een beetje uit het goede schaakhout gesneden, tenminste, hij wist van Ben te winnen en ging daarmee een beetje in de top meedraaien.
Maar daar moest hij al snel van terugkomen, in ronde 5 werd hij ingedeeld tegen Jan Zoorob en Guido verloor, net als Bonne van Ernst-Jan. David haalde ook weer een punt, nu dankzij Sheila, net als Jan van Genderen, die van Wim won. Fred had zich weer hersteld en won nu van Ben. Jan van Huizen legde z'n vinger op de zere plek bij Ad en scoorde daarmee een punt. Eindelijk kon ook Tim de nul wegwerken, hij wist van Jan van Baardwijk te winnen. Aangezien ook Casper won (hij had al een halfje uit ronde 2), van Frits, kwam de rode lantaarn bij het viertal Tim, Rien, Frits en Jan van Baardwijk. Ze hadden allemaal één punt.
Daar kwam in de volgende ronde eigenlijk maar weinig verandering in, alleen Rien won, van Tim. Aangezien Frits van Ad verloor en Jan van Baardwijk van Casper stond nu een trio op de laatste plaats. Maar de tendens aan de top zette zich ook door, Jan Zoorob en Ernst-Jan speelden remise, terwijl Jan van Genderen van David verloor. Sheila raakte op zeker moment ook het spoor bijster tegen Bonne en raakte zodoende het punt kwijt. Fred won van Guido en diens vader van Arie.
Wat de avondprijzen betreft, die werden weer eens vastgesteld voor bepaalde plaatsen en wel voor de nrs. 1, 8 en 16.
De tendens ging eigenlijk gewoon weer verder, Ernst-Jan en Fred hielden elkaar namelijk in evenwicht. Daar profiteerden David en jan Zoorob een beetje van door te winnen van resp. Bonne en Jan van Huizen. Zoon Guido ging ervoor tegen Jan van Genderen, kon echter onvoldoende vuist maken en verloor zodoende, terwijl Ad zijn slechte vorm bewees door van Wim te verliezen. Jan van Baardwijk wist wel eens te winnen, Arie werd zijn slechtoffer. De rode lantaarn kwam nu alleen in handen van Tim, die van Ben verloor terwijl Frits enigszins afstand nam door van Rien te winnen.
Dankzij ronde 8 kwam de rode lantaarn weer in handen van een trio met elk 2 punten want Tim wist van Arie te winnen terwijl zowel Jan van Baardwijk als Frits verloren, resp. van Ben en Guido. Rien wist te ontsnappen, hij hield Casper op remise. Voor de toppers was er weer een remise namelijk tussen Fred en David. Ernst-Jan won wel, van Jan van Genderen en Jan Zoorob bleef bij door van Wim te winnen. Sheila verloor van Jan van Huizen en ook Bonne profiteerde van de vorm van Ad want in een moeilijke stelling wist Ad niet op tijd de winst te vinden.
Dan ronde 9 en nu wonnen de favorieten: David van Jan van Huizen, Ben verloor van Jan Zoorob en Guido van Ernst-Jan. Jan van Genderen won nog van Fred terwijl Bonne zichzelf tekort deed door van Arie te verliezen (verdiend!). Van de drie lantaarndragers verloren Jan van Baardwijk van Sheila en Tim van Casper terwijl Frits afstand ging nemen door van Wim te winnen.
Dan tenslotte de tiende en laatste ronde, waarin de drie lijstaanvoerders allen wonnen: Jan Zoorob van Sheila, Ernst-Jan van Casper en David van Ad. Verder kreeg Bonne weer eens een dame cadeau want Jan van Genderen vergat even dat zijn dame op dezelfde diagonaal stond als die van Bonne en daarbij niet gedekt stond. Na nog enkele zetten zag Jan het nutteloze van zijn verdere pogingen in. Onderin verloren de lantaarndragers, Tim van Guido en Jan van Baardwijk van Wim.
Hierdoor kwam de volgende kruistabel tevoorschijn:

J
E
D
F
B
J
J
S
B
G
W
A
C
A
F
R
T
J
tot.
Jan Z.
x
½
½
1
1
1
½
1
1
1
1Ernst
½
x
½
½
1
1
1
1

1

1
1

David
½
½
x
½
1
1
1
1
1


1
1

Fred
0
½
½
x
0
1
0

1
1

1

1
6
Bonne
0
0
0
1
x

1
1

1
1
1

0
6
Jan v.H.
0
0
0
0

x

11

1
1
1
1

6
Jan v.G.
½
0
0
1
0

x

0
1
1
1
1

Sheila
0
0
0

0
0

x


1

1
1
1


1
5
Ben
0

0
0


1

x
0
0

1


1
1
1
5
Guido
0
0

0
0

0

1
x
1
1
1
1
5
Wim
00

0
0
1

x
1
1
1
0


1
5
Ad

0
0
0
0
0
0
x
1

1
1

1
4
Casper

0

0
0

0
0
x
½
1
½
1
1
4
Arie0
1
0

0


0

½
x
1
1
0
0
Frits

0

0

0
1
0
0
0
x
1
1
0
3
Rien

0
0

0
0

0
½
0
0
x
1
1
Tim


0


0
0

0
0


0
1
0
0
x
1
2
Jan v.B.0
0
0
0
0
0
1
1
0
0
x
2

De superspannende tussenstand voor de eindprijzen ziet er nu als volgt uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten