zaterdag 23 april 2011

Ronde 2 snelschaken

Traditioneel wordt er bij De Pionier geen interne competitie gespeeld op de donderdag vòòr Pasen. Die avond was nu gereserveerd voor de snelschaakcompetitie.

Uiteraard wordt er, als er een toernooi wordt georganiseerd, gehoopt op een goede opkomst en als het dan een semi-open (zoals dit toernooi, waarbij alle leden, oud-leden en ingezetenen van de gemeente) toernooi betreft nog meer eigenlijk. Maar helaas mocht er slechts één oud-lid worden verwelkomd. Maar niet de eerste de beste, oud-voorzitter Hans van Calmthout was in zijn Pioniertijd zelfs 4 keer clubkampioen snelschaken en hem werd dus meteen een favorietenrol voor het bereiken van de finale toebedacht. De andere favorieten ditmaal waren de zich eigenlijk al geplaatst hebbende heersend snelschaakclubkampioen Ernst-Jan Pluim Mentz en tweemalig clubkampioen snelschaken Jan van Dam. Ook Rik Verheij en Fred van Wieringen mochten hier bij worden gerekend, in de vorige ronde hadden beiden a.h.w. al een halve plaatsing bereikt. Als outsider zou Ben Blakmoor aangemerkt kunnen worden, hij had echter al aangegeven geen finaleplaats te ambiëren en - mocht hij toch in aanmerking komen - de plek aan de volgende op de lijst door te geven.
Dit verslag zal vooral gaan over het wel en wee van genoemde deelnemers, zo nu en dan zal er ook een blik in de catacomben van het Pionier-snelschaken worden geworpen. De daar spelenden hebben immers net zo veel recht op genoemd worden dan de favorieten.
Ronde 1 kende voor Hans een makkelijke tegenstander in Sidney Noordijk (over hem straks meer), terwijl Ernst-Jan Wim Noordermeer als opwarmertje beschouwde. Fred bewees meteen waarom Ben als outsider is genoemd en niet als favoriet! Dé partij van deze ronde werd de clash tussen Jan van Dam en Rik. Jan kwam als gelukkige uit het strijdgewoel. Er speelden ook twee jeugdleden mee overigens, waarbij David Movsisian een keurige puntendeling bewerkstelligde tegen Frans Troost en Raoul Provily te kort kwam tegen oud-jeugdsnelschaakkampioen Tim van der Hart.
Indeler Jan van Huizen zorgde voor een goed tempo, de laatste uitslag was nog maar amper doorgegeven of hij had de indeling voor de volgende ronde al weer gereed! Dat hij die indeling niet op één of andere manier manipuleerde bleek uit zijn indeling tegen Ernst-Jan nu. Dus kon hij weer snel uitslagen gaan verzamelen!? De oud-voorzitter tegen huidig voorzitter Jan Straatman en Hans bleek hierbij de sterkste. Meteen een verrassing want Sheila de Jonge wist Jan van Dam aan haar zegekar te binden! Of zou Jan zijn bezweken onder haar charmes??! De vierde favoriet, Fred, deed wel wat er van hem werd verwacht. Hij versloeg Arie Bliek. David verschalkte Bonne Faber, die deze avond meer aandacht aan zijn stellingen wilde schenken dan aan zijn klok. Een tweede nederlaag op tijd was dus zijn lot. Ger Croonenberg verloor van Ben, terwijl Rik weer terugkrabbelde dankzij winst op Jan van Baardwijk. De tweede jeugdspeler, Raoul, won van Dik Roeffel, die nu eens niet van een afstandje toe wilde kijken maar zelf ook mee wilde spelen. Of hij dat na afloop nog steeds dacht............?
Ronde 3 bracht dan het met spanning tegemoet geziene duel tussen Hans en Ernst-Jan. Maar ook Hans bleek niet opgewassen tegen de dadendrang van Ernst-Jan. Hans verkeek zich tenslotte op de kracht van dame en loper op zijn koningsstelling. Fred hield gelijke tred met Ernst-Jan door van Sheila te winnen. Ook Rik won weer, nu van Tim. Beide jeugdspelers trokken aan het kotste eind, David tegen Wim en Raoul tegen Ben. Dankzij Sidney steeg Jan van Dam weer in puntentotaal, terwijl Bonne nu ook de controle op zijn stellingen verloor. Hij liet zijn dame in staan tegen Jan van Baardwijk.
Na een korte pauze werd de indeling voor ronde 4 bekendgemaakt en daarin wist Fred geen gelijke tred meer te houden met Ernst-Jan, verlies werd zijn deel in het onderlinge duel. Hierdoor (en door van Frans te winnen) kwam Hans weer naast Fred. Sheila wist tegen Rik niet opnieuw voor een verrassing te zorgen, terwijl Jan van Dam met de schrik vrij kwam tegen Ben. Beide jeugdspelers tegen elkaar deze ronde en inderdaad ............remise. Helemaal onderin nog een drietal zonder punten en alleen Bonne wist van die hatelijke nul af te raken door van Sidney te winnen. Dik verloor van Jan van Baardwijk.
In de volgende ronde mocht Rik proberen een resultaat te bereiken tegen Ernst-Jan, ook hij kwam echter van een koude kermis thuis. Fred verslikte zich in de listen van Wim, terwijl Hans en Jan van Dam vrienden werden, gezien de remise als uitslag. Ben kwam ook in de buurt door van Frans te winnen. Helemaal onderin raakte nu ook Sidney van zijn nul af, tegen Dik.
Nog één ronde vòòr de volgende pauze en Ernst-Jan ging die pauze in met een 100% score. Nu was Jan van Dam zijn slachtoffer. Wim bleek niet opgewassen tegen Hans, terwijl Fred blijkbaar nog steeds niet was hersteld van zijn verlies tegen Ernst-Jan. Hij behaalde namelijk zijn derde nederlaag in successie, te wijten aan Rik. Verder deden de zwartspelers het in deze ronde zeer naar behoren want naast Ernst-Jan en Hans wisten ook Arie, Ben, Frans, Jan van Huizen en Bonne met deze kleur te winnen. Hun slachtoffers waren Sheila, David, Raoul, Jan van Baardwijk en Dik. Opnieuw was er winst voor Sidney want Ger was te slordig met zijn materiaal.
Na de pauze (zelfs dat bracht Ernst-Jan niet uit zijn evenwicht) zijn volgende punt, nu tegen Arie. Hans had vroeger al menig snelschaakpartijtje tegen Rik gespeeld en daar blijkbaar lering uit getrokken, Hij wist namelijk te winnen. De "dreiging" van plaatsing kwam behoorlijk dichtbij voor Ben dankzij winst op Wim, terwijl Jan van Dam een volgende nederlaag leed, nu tegen Frans. Overigens, een aantal zwartspelers uit de vorige ronde had nu wit toebedeeld gekregen en in deze ronde wonnen alle witspelers op David na, die het punt aan Tim moest laten. Helaas voor hem had Dik zwart tegen Jan Straatman!
Met zijn winst op Frans bracht Ernst-Jan zijn tweede plaatsing in veilige haven (na deze ronde was zijn voorsprong op naaste achtervolger Hans inmiddels opgelopen tot 2 volle punten, mede omdat Hans remiseerde met Ben. Ook de andere favorieten wonnen, Rik van Wim, Fred van Jan van Huizen en Jan van Dam van Jan van Baardwijk. Onderin wist Dik maar niet van zijn hatelijke nul af te komen, ook David toonde geen medelijden. Maar in deze ronde kende Sidney zijn "finest moment", tegen Jan Straatman. Door niet goed op te letten was Jan zijn dame kwijtgeraakt en nu probeerde hij middels een eeuwig schaak mechanisme toch nog minstens een halfje binnen te halen. Maar Sidney wist dat mechanisme te ontwijken en bleek meer tijd over te hebben dan Jan. Voor wat volgde moet je Sidney eigenlijk wel kennen en weten, wat zijn reacties betekenen. Op zijn eigen manier ging hij helemaal uit zijn dak, mede dankzij de aandacht, die hij kreeg. Jammer voor Jan natuurlijk, zo'n reactie van iemand wil je toch eigenlijk voor geen goud missen!
Dan alweer de laatste ronde, waarin Ben "eindelijk" tegen Ernst-Jan mocht en ook deze pot wist de kandidaat-kampioen te winnen. In beide "poten" van het snelschaakdrieluik dus 9 uit 9!! Achtervolgers Hans en Fred remiseerden tegen elkaar, waardoor Hans op plek 2 eindigde met de keurige score van 6½ uit 9. Rik wipte nog over Fred heen door van Frans te winnen en eindigde daardoor als derde met 6 uit 9. Ook Jan van Dam beeindigde dit toernooi winnend, hij bleek sterker dan Tim. Ook zijn laatste partij verloor Dik want Wim eigende zich dat punt toe.
De eindstand van dit toernooi werd als volgt (punten - WP - SB):

1
Ernst-Jan Pluim Mentz
9
48.0
48.00
2
Hans van Calmthout
47.5
30.25
3
Rik Verheij
6
50.0
29.00
4
Fred van Wieringen
50.5
27.25
5
Jan van Dam
48.5
26.75
6
Ben Blakmoor
45.5
22.25
7
Wim Noordermeer
5
44.5
17.50
8
Sheila de Jonge
5
41.0
20.00
9
Arie Bliek
5
40.0
15.50
10
Tim van der Hart
5
38.5
18.00
11
Frans Troost
50.0
21.00
12
Jan van Huizen
42.0
17.25
13
David Movsisian
4
36.5
11.75
14
Jan van Baardwijk
4
33.5
7.50
15
Raoul Provily
4
32.0
8.75
16
Jan Straatman
33.5
6.75
17
Sidney Noordijk
3
33.0
5.00
18
Bonne Faber
3
30.0
4.50
19
Ger Croonenberg
32.5
2.00
20
Dik Roeffel
0
33.0
0.00

Plaatsing zou er nu zijn voor: Ernst-Jan (9 en 9 uit 9 ) ; Jan van Dam (7 en 5½ uit 9) ; Hans (- en uit 9) ; Rik (6 en 6 uit 9) ; Fred (6 en 5½ uit 9) en Frank Sträter (6 en - uit 9). De eerste vijf geven geen problemen waarschijnlijk, Frank is echter naar elders vertrokken en het is een grote vraag of hij nog mee wil doen. Eerste "invaller" is Ben (- en uit 9) maar hij gaf al te kennen zijn plaats beschikbaar te stellen voor ...? Dat zouden dan Jan van Huizen, Sheila, Wim, Arie en Tim zijn met allen minimaal eenmaal 5 uit 9. Sheila en Wim zelfs tweemaal. Hier zal dus nog een beslissing over moeten volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten