dinsdag 29 maart 2011

HZP Schiedam 1-De Pionier 1

Er op of er onder in de laatste wedstrijd dit seizoen. Frans Troost was er bij en ook alweer heel vroeg uit de veren, wakker genoeg en doet verslag.

Afgelopen maandag, de 28ste maart, zou de dag kunnen worden waarop De Pionier 1 zich zeker zou kunnen stellen voor lijfsbehoud in de 1ste klasse. Zonder Ad van der Ree, die zich noodgedwongen af moest melden, maar wel met Ben Blakmoor die weer helemaal de oude is. Fred van Wieringen was de vervanger voor Ad.  De tegenstander was deze avond HZP Schiedam 1, een club, die zich heeft verschanst in een doolhof van eenrichtingsverkeerstraatjes die allemaal op elkaar lijken en waar de TomTom eigenlijk een onmisbaar iets is. Voor Frank Sträter was het helemaal een  sensatie. Op de fiets vanuit Schiebroek kwam Frank erachter dat het best nog wel een flink eind is! Met behulp van de ouderwetse, degelijke, papieren stadsplattegrond was hij, kromgebogen over het stuur, toch nog op tijd.  We moesten minimaal gelijk spelen om al op deze maandag veilig te zijn. HZP Schiedam had zich al zeker gespeeld.
De openingen waren alle min of meer regelmatig, alleen aan bord 6 liet Ben meteen zien dat hij weer terug was, tegenstander Jan Zoorob verkeek zich in de opening, zoals in de na-analyse bleek en kwam zonder compensatie een kwaliteit met een pion achter. Aan bord drie was Rik Verheij flink in de weer, hij gaf een toren voor een licht stuk en de vijandelijke g-pion.  Bij de andere borden stond het regelmatig. Wel kwam Frank steeds meer in de verdrukking en had Ernst-Jan Pluim Mentz een kwaliteit meer. Tegenstander Daniel van Loenen had daarentegen wel een zeer sterk loperpaar en begon pionnetjes af te snoepen van Ernst-Jan.  Bij de beide Jannen en de beiden van Wieringens stond het gelijk.
Zoals zojuist gezegd had Rik het bord in vuur en vlam staan. De dame en het paard werkten goed samen en de koning werd in de hoek gedwongen.  De h-pion ging eraf en de zwarte koning kwam in de verdrukking. Met een veldruimingsoffer van het paard werd veld h6 vrijgemaakt voor de toren, die de dame op h7 (die daar ook noodgedwongen geposteerd was) aanviel. Deze kon niet weg door de koning op h8 en damewinst tegen toren en paard was het gevolg.  Het eindspel van dame met nog 7 pionnen tegen twee torens met 6 pionnen werd door Rik bekwaam uitgetikt. De ene na de andere pion ging eraf en toen David van der Mast het met zijn torens ging proberen werd hij zelfs mat gezet. 1-0 voor De Pionier 1, geen slecht begin!  Aan bord 8 kreeg Alex van Wieringen in een 100% remisestand een remiseaanbod, dat niet geweigerd kon worden.  De derde uitslag van de avond kwam van Ben. Materieel gezien stond Ben een kwaliteit en een pion voor maar er viel niets van te maken op het eerste gezicht. Op het eind had Ben de dame nog en tegenstander Jan Zoorob een zwarte loper en een toren en een vrijpion op de b-lijn. Was er eerst rond de 20ste zet al de mogelijkheid voor Ben om remise door zetherhaling te forceren (wat niet werd gedaan), nu zag Ben geen andere mogelijkheid om zo’n 20 zetten later alsnog de remise te accepteren. De tussenstand was nu 2-1 voor De Pionier 1.  Echter, in de tussentijd, had Frank een koningsaanval over zich heen gekregen en stond zeer gedrukt; zijn a-toren kon niet meedoen en ook de dame stond passief op de damevleugel. Aad Juijn kwam met alle actieve stukken opzetten en maakte het koelbloedig af, de stand was weer gelijk.  Aan bord 4 was Jan van Dam lange tijd aan het aftasten tegen Frans Groeneweg maar kwam gaandeweg wat vrijer te staan. In het eindspel wist Jan  een pion winst te maken, maar dat bleek niet beslissend. Het werd een lopereindspel, allebei nog een witte loper,  maar er bleek voor beide partijen niet door heen te komen. De pluspion van Jan zou tegen de witte loper afgeruild worden en zie maar eens mat te forceren met alleen een loper.... Remise dus voor Jan. Aan bord 7 had Fred een remiseaanbod gekregen maar dit kon niet geaccepteerd worden op voorhand, gezien de situatie aan de overige borden. We stonden dan wel vóór, maar Jan van Huizen en Ernst-Jan hadden het moeilijk.  Jan had lange tijd een gelijkwaardige stelling, maar een wat mindere damezet kantelde de partij. Jan moest een stuk geven voor twee pionnen en was meteen de onderliggende partij. Hierbij kwam nog de traditionele tijdnood en Jan moest Theo van Zessen de winst gunnen.  De stand was nu 3-4 en alles hing af van de laatste partij.
De twee kopmannen van de beide teams waren hier met elkaar in de clinch. Zoals eerder al beschreven had Daniel van Loenen het loperpaar, dame en drie pionnen meer dan Ernst-Jan, die een paard, toren en dame had als stukken. Ernst-Jan stond ronduit slecht, om niet te zeggen verloren, maar, zoals zo vaak in deze competitie maakt de factor tijd ook deel uit van het schaken. Ernst-Jan had meer tijd en toen beide spelers de tijd zagen verstrijken en Daniel nog maar twee minuten had en Ernst Jan 2,5 minuut kwam de druk bij Daniel te liggen om iets te forceren. Een onvervalst stukje snelschaak werd aan de toeschouwers voorgeschoteld, waar Ernst-Jan in zoverre de gelukkigste was dat hij na dameafruil een tweetal pionnen kon terugwinnen bij Daniel en het eindspel van koning en toren tegen koning, loper en pion remise kon houden. En dat werd het dan ook.
Een minimaal verlies van 3,5-4,5, tsja.... Meteen naar de stand, die in Schiedam aan de muur hing.  Wat er ook gebeurd, Dordrecht 3 kan ons niet voorbij, zelfs als zij met 8-0 winnen staan ze nog een half bordpunt op ons achter. Dan Oostflakkee 1,  zij moeten met minimaal 1-7 winnen in een uitwedstrijd van het in vorm zijnde RSR Ivoren Toren 3, lijkt haast onmogelijk. Overschie 2 staat ook nog onder ons, heeft één wedstrijdpunt minder, maar moet tegen het sterke Charlois Europoort 4 minimaal gelijk spelen, ook niet makkelijk.....
Eigenlijk zijn we er wel, normaal gesproken...., maar ja, het is schaken en er is veel mogelijk! Dus toch nog maar vrijdagavond laat of zaterdagochtend vroeg op de websites kijken van Oostflakkee, Charlois Europoort en RSR Ivoren Toren. Misschien dat teamleider Jan van Dam om 9 uur zaterdagochtend aan een champagneontbijt zit!

  HZP Schiedam       1858-De Pionier 1          1808 4,5-3,5
1 Daniel van Loenen  2064-Ernst-Jan Pluim Mentz 2027 0,5-0,5
2 Aad Juijn          1863-Frank Sträter         1948 1  -0
3 David van der Mast 1832-Rik Verheij           1797 0  -1
4 Frans Groeneweg    1844-Jan van Dam           1823 0,5-0,5
5 Theo van Zessen    1783-Jan van Huizen        1754 1  -0
6 Jan Zoorob         1942-Ben Blakmoor          1702 0,5-0,5
7 Freerk Gerkema     1792-Fred van Wieringen    1702 0,5-0,5
8 Eric Emor          1749-Alex van Wieringen    1709 0,5-0,5


1 opmerking:

Anoniem zei

gefeliciteerd mannen van pionier met het behoud van 1ste klasse. Toch nog een verrassende 1 april avond.

Een reactie posten