zaterdag 23 oktober 2010

Ronde 7

Een relatief rustige schaakavond; geen beslommeringen qua andere interne competities of RSB, "slechts" de huishoudelijke competitie was aan bod. Maar wel bijna de gehele bovenste helft van de ranglijst was aanwezig, dus gegarandeerd enkele interessante ontmoetingen!

Zo kreeg Ernst-Jan Pluim Mentz runner-up Jan van Dam "op bezoek". Beiden kweten zich naar behoren van hun taak maar Jan wist toch niet te verhinderen dat Ernst-Jan zijn stelling langzaam maar zeker infiltreerde. Op zich ie zoiets natuurlijk niet onoverkomenlijk, als je er echter onvoldoende verdedigers tegenover weet te stellen, dan wordt alles moeilijker. Ernst-Jan wist het keurig af te maken en Jan zakte dus enkele plaatsen op de lijst.
Nu is Ad van der Ree runner-up geworden. Hij kreeg deze avond te maken met Rik Verheij, die zijn meer dan voldoende aanwezige schaakcapaciteiten wat aan wilde scherpen. Daar had hij in Ad natuurlijk een uitstekende tegenstander aan. Maar toen er aanzienlijk wat materiaal van het bord was verdwenen en Rik alleen een open torenlijn (inclusief de erop geplaatste toren) had weten te oogsten werd tot remise besloten aangezien dit kenmerk vrij gemakkelijk door Ad kon worden geëlimineerd en de andere kenmerken van de stelling (o.a. ongelijke lopers) die remise vrij duidelijk maakten.
Michiel Landman is, waarschijnlijk tot zijn eigen verbazing, vrij hoog geklommen op de ranglijst. Daardoor kreeg hij nu opnieuw een sterke tegenstander in Frank Sträter. Je zou dan, gezien hun ratingverschil van meer dan 300 punten, een relatief snelle overwinning voor Frank verwachten. Maar daar dacht Michiel toch anders over, hij hield de troepenmacht van Frank keurig op afstand. Toch drong Frank aan met zijn zware troepen en Michiel leek het moeilijk te krijgen. Waarschijnlijk miste Frank "iets" onderweg want plotseling wist Michiel een eeuwig schaak-motief in de stelling te brengen en de verrassing was geboren!
Naast Michiel staan ook Tim van der Hart en Wim Noordermeer hoog op de lijst, wat vooral van laatstgenoemde een goede prestatie is. Nu mochten ze tegen elkaar, waarbij Wim de kans kreeg zijn grote voorliefde op het bord te brengen. Tim kon daar het meest juiste antwoord niet direct op vinden en nadat hij enkele minder noodzakelijke afruilen tot stand had gebracht leek Wim de overhand te krijgen. Maar de stelling werd een beetje dichtgeschoven en remise lag op de loer. Toch kreeg Wim nog mogelijkheden op de koningsvleugel, waar dan het grootste deel van de zwaardere stukken werd geruild. Het hierop volgende toreneindspel zou misschien door een zekere Karpov helemaal uitgeplozen zijn geworden, Tim en Wim vonden het echter goed zo en besloten tot remise.
Dan vond bovenin schaduwgroep 2 het gevecht plaats tussen Jan van Baardwijk en Fred van Wieringen. Daarin wist Fred een pionnetje van Jan af te snoepen, waarna er een soort gewapende vrede in het centrum ontstond. Hoewel er wel pogingen werden ondernomen wist geen van tweeën dit te doorbreken en met aan beide kanten nog een enkele minuut op de klok ontwapenden ze elkaar en werd dus de vrede getekend met een volgende remise.
Die kwam er ook tussen Ben Blakmoor en Bonne Faber, echter een heel stuk sneller. Voor de anderen goed en wel met hun partij waren begonnen was hier remise aangeboden en geaccepteerd.
Dan deden Sheila de Jonge en Leo Stelloo er veel langer over om hetzelfde resultaat te bereiken. Sheila zat overduidelijk slechter in haar vel dan tijdens haar invalbeurt de vorige week. Hoewel ze in de loop van de partij een kwaliteit voorsprong had weten te bewerkstelligen wist ze die niet te verzilveren. Sterker nog, gaandeweg kreeg Leo het betere van het spel en de volgende verrassing leek zich aan te tekenen. Maar hij wist het niet af te maken en Sheila kwam eigenlijk met de schrik en een remise vrij.
Arie Bliek kwam weer eens een partijtje meeblazen en daarvoor had hij Ger Croonenberg als tegenstander aangewezen gekregen. Arie ging eigenlijk steeds bedenkelijker kijken. In een redelijk razend tempo waren er zo'n kleine 40 zetten gespeeld, toen hij die bedenkelijke plooi in hetzelfde rappe tempo als de partij van zijn gezicht kon vegen. Want Ger maakte, naar eigen zeggen, een klein vingerfoutje en haalde zijn aangevallen paard niet weg, sloeg daarentegen een pionnetje. Uiteraard was dat koren op Arie's molen en nog enkele zetten later haalde hij, naast dat paard, ook de winst binnen.
Een gezellige partij speelden Frits van der Veeke en Jannes van Halen samen, hoewel de Pioniernestor hier na afloop anders over leek te denken, want hij verkondigde aan ieder die het wilde horen dat "Frits gemeen had gespeeld"! Met andere woorden, Frits had hem het punt afhandig gemaakt.
Tenslotte was er nog een gezellig onderonsje en wel tussen Dik Roeffel en Trudy Angeneind. Beiden waren aan elkaar gewaagd, hoewel de stelling van Dik langzaam maar zeker beter ging ogen. Dat wist Dik uit te bouwen tot een gewonnen stelling, Trudy echter dacht hier net iets anders over want "het is pat want ik kan geen zet meer doen". Dat bleek inderdaad waar, ze overzag daarbij echter, dat ze ook schaak stond en dan is het geen pat, maar die ene letter verschil maakt dan wel een punt uit.

2 opmerkingen:

F. van der Veeke zei

Van Frits van der Veeke.
Ik vind het jammer dat de Hr van Halen er zo over denkt. Van mij mag de winstpunt teniet gedaan worden.

Hoogachtend; F. van der Veeke

Anoniem zei

Wit: Frits van der Veeke Elo: 949
Zwart: Jannes van Halen Elo: 956
Toernooi: HHC
Plaats: Hellevoetsluis
Opmerking: wit wint met mat.
1. e4 e5 2. Pf3 d6 3. h3 Pc6 4. Pc3 Le6 5. Lb5 Pe7 6. Pg5 Ld7 7. Df3 f6 8.
Pf7 Kxf7 9. Lc4+ Ke8 10. d3 Pd4 11. Dd1 Pec6 12. 0-0 Pa5 13. Dh5+ g6 14.
Dd1 Pxc4 15. dxc4 Lg7 16. Pe2 Pe6 17. Pg3 De7 18. Le3 b6 19. a3 Tf8 20. h4
Df7 21. b3 a5 22. a4 Pd8 23. h5 Pc6 24. h6 Lh8 25. f4 De7 26. c3 Pd8 27. f5
g5 28. Kf2 Pf7 29. Tc1 Pxh6 30. Dh5+ Pf7 31. Dxh7 Kd8 32. Ph5 Kc8 33. Dg6
Kb7 34. Pg3 Tg8 35. Dh5 Le8 36. Dd1 Tg7 37. Dd5+ Ka7 38. Th1 Ld7 39. Ta1 c6
40. Dd3 Tag8 41. b4 Kb7 42. bxa5 bxa5 43. Tab1+ Ka8 44. c5 Lc8 45. Tb2 Pd8
46. cxd6 Df7 47. Thb1 Pb7 48. Da6+ Kb8 49. Da7#
1-0

Een reactie posten