vrijdag 15 oktober 2010

Ronde 6 en RSB-broedermoord

Er zijn onderling verschillende raaklijnen en vriendschappelijke betrekkingen tussen De Pionier en Ontspanning uit Ouddorp. En dan verwacht je enige coulance als je "voor het echie" tegen elkaar moet spelen, maar dat viel tegen!? Ad van der Ree doet een meer objectief verslag!

Op donderdag 14 oktober kwam de bevriende club Ontspanning bij ons op bezoek. Helaas begon de wedstrijd voor ons met een ongunstige beginstand. Jan Straatman (liet zich aan bord 3 eigenlijk te lang aan het lijntje houden en toen het er echt op aan kwam viste hij - als rechtgeaard hengelaar?! - achter het net) en Wim Noordermeer (meende middels een stukoffer alles naar zich toe te kunnen trekken, maar "de bedrieger werd bedrogen" en bord 6 werd hem te veel) hadden vooruitgespeeld en beiden verloren ze toen hun partij. We moesten dus 2 punten inlopen.
Vol goede moed gingen we van start. In de opening vonden er geen schokkende dingen plaats. Wel viel op dat er bij Ontspanning een voorliefde bestaat om in het damegambiet de pion c4 direct op te schuiven naar c5. Al snel, te snel wellicht, vielen er twee remises. In de partij aan bord 4, van Tim van der Hart, werd er al snel het nodige materiaal afgeruild. Tim stelde zijn stukken wel zo actief mogelijk op en stond daardoor waarschijnlijk iets beter, maar toen zijn tegenstander remise aanbood accepteerde hij dat direct.
Michiel Landman speelde aan bord 7 met zwart. Bij Michiel schoven de pionnen in elkaar. Het spel kwam daardoor zo vast te staan dat beide spelers het niet meer zagen zitten. Dit werd dus ook remise.
Dit alles was natuurlijk gunstig voor Ontspanning 1, de stand werd 3-1 in hun voordeel.
Gelukkig kwam er spanning in de strijd! Sheila de Jonge speelde, aan bord 8, met wit een vlekkeloze partij. Zij veroverde het centrum. Richtte vervolgens haar pijlen op de koningsvleugel. Offerde een paard om de koningsstelling te slopen. De vijandelijke koning kwam daardoor in een matnet te staan en zwart gaf op. Een partij om in een leerboekje te zetten! Mooi gedaan, Sheila.
Nog een partij verliep gunstig voor ons. Aan bord 1 speelde Fred van Wieringen. De opening verliep volgens de regels der schaakkunst. Beide spelers wisselden vervolgens de nodige stekeligheden met elkaar uit. De Ouddorper dacht een matcombinatie te zien. Maar viel vervolgens, tot verbazing van Fred, in zijn eigen mes. De combinatie klopte niet. Wit verloor een stuk, en zwart ging niet mat. Fred werd gefeliciteerd en ineens stond het 3-3.
Zou het dan toch kunnen?
Bonne Faber speelde aan bord 2 met wit en Jan van Baardwijk aan bord 5, met zwart.
Jan had een klein voordeeltje verovert, hij had een pion meer, maar later moest hij een dubbelpion toestaan. Bonne was in een hevige strijd verwikkeld. Hij had een sterk paard op d5, maar zijn opponent had de open f-lijn en een sterke pion op e5. Bonne zag een mooie combinatie, die hij inleidde met een torenoffer. Het was goed gezien, maar, helaas voor ons, was de laatste zet van Bonne fout. Hij nam de toren; had hij de loper gepakt dan had de Ouddorper waarschijnlijk kunnen inpakken. Nu ontstond er een moeilijk eindspel. Bonne moest vechten voor remise. Weliswaar had hij een actief paard, maar zijn koning stond vast, terwijl die van de opponent juist actief was. In de partij van Jan ging ineens alles mis. Jan had eigenlijk geen plan. Hier maakte zijn tegenstander gretig gebruik van. De stelling van Jan stortte volledig ineen. Bonne miste net de remise en verloor, ook Jan moest in een verloren stelling opgeven.
Ja, schaken blijft mensenwerk. Helaas hebben we weer net de boot gemist, 5-3 voor Ontspanning 1.
Een troost voor ons is, dat we wellicht de twee sterkste tegenstanders hebben gehad. We moeten de moed er maar in houden. Op naar de volgende wedstrijd, tegen Dordrecht 4, op dinsdag 9 november.
                               Ad van der Ree
Het wedstrijdformulier zag er zo uit:

De Pionier 2        1567-Ontspanning 1        1621 3-5

1 Fred van Wieringen1702-Reinier van der Wende1829 1-0
2 Bonne Faber       1645-Willem-Jan Tanis     1800 0-1
3 Jan Straatman     1567-Arie Baas            1562 0-1
4 Tim van der Hart  1549-Frans Troost         1611 ½-½
5 Jan van Baardwijk 1618-Peter Derrez         1571 0-1
6 Wim Noordermeer   1446-André Kastelein      1524 0-1
7 Michiel Landman   1608-Jan Verzijden        1553 ½-½
8 Sheila de Jonge   1401-Krijn van der Wende  1514 1-0


Ook werd er nog voor de beker gespeeld en daar deden zowel Ernst-Jan Pluim Mentz als Trudy Angeneind wat er op basis van "de statistieken" van hen verwacht mocht worden: Ernst-Jan gaat door naar de volgende ronde.
Ook in de interne competitie werden enkele partijen gespeeld, maar als je dan intensief bezig bent om je team op de been te houden en dat wil dus niet lukken, dan zie je daar heel weinig van!
Maar zo ongeveer iedereen deed daarbij wat van hen verwacht kon worden: ook al kostte het het nodige denkwerk, toch wist Frank Sträter het punt te behouden ten koste van Jan van Huizen. Ben Blakmoor en Leo Kotchiev hielden elkaar keurig in evenwicht, terwijl Ger Croonenberg een maatje te klein bleek voor Alex van Wieringen en Frits Wilschut weer eens gemeen speelde, althans volgens tegenstander
Jannes van Halen. Frits ging namelijk met het punt op de loop. Wat je nog een beetje een verrassing zou kunnen noemen is de overwinning van Leo Stelloo op Frits van der Veeke. Frits wist blijkbaar niet voldoende bluf op het bord te brengen!? Dan tenslotte won Wim den Heijer nog van Sidney Noordijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten