vrijdag 2 april 2010

Paassnelschaken

Een gedenkwaardige datum, die eerste april. Ze komt nu ook voor in de annalen van De Pionier als de datum, waarop deel 2 van de snelschaakcompetitie '09-'10 werd gespeeld. Wie het recht hebben op deelname aan de finale op vrijdagavond 25 juni is nu dus bekend.


Er waren helaas te weinig deelnemers "van buiten de club", daarvan mochten er slechts drie worden begroet. Maar daar was wel de kampioen van twee jaar geleden bij. Qua snelschaakkampioenen van de club was hij overigens in goed gezelschap. Ook de kampioen van vorig jaar speelde weer mee, net als die van 6 jaar geleden, van 24 jaar geleden en zelfs de kampioen van 27 jaar geleden was aanwezig!
Konden deze "grootheden van vroeger" uit de voeten tegen het huidige aanbod? We zullen het op de voet volgen.
In de eerste ronde had Jaap Santifort (2 jaar geleden kampioen) de pech dat hij meteen tegen de favoriet (en al geplaatst in de eerste ronde) Ernst-Jan Pluim Mentz (kampioen van '86 tot '88) werd ingedeeld. Dit werd het eerste verliespunt voor Jaap. Maar de grootste verrassing kwam wel op naam van Arie Bliek. Hij wist te winnen van Ad van der Ree, die zich in een vorig jaar al eens had geplaatst met een score van 8½ uit 9. Van de andere aanwezige kampioenen won heersend kampioen Jan van Dam (was dit ook 5 jaar geleden) van Jannes van Halen. Jannes was meer gekomen voor de gezelligheid! Ook Leo Kotchiev (kampioen in seizoen '03-'04) begon met een overwinning, hij versloeg Sidney Noordijk. De laatste van de rij kampioenen is Bonne Faber, die dit al werd toen een groot aantal van de aanwezigen, bij wijze van spreken, nog nooit van De Pionier had gehoord (in '82-'83). Ook hij begon prima, met een overwinning op Fred van Wieringen. Ook wel verrassend eigenlijk was dat ook zijn zoon Alex van Wieringen verloor. Hij bleek niet opgewassen tegen Sheila de Jonge. De tweede "vreemdeling" deze avond was Leo Stelloo. Hij was al vaker aanwezig geweest bij het maandagmiddagschaak in de bibliotheek, hoorde daar van deze avond en wilde zoiets ook wel eens meemaken. Maar eigenlijk ging het allemaal te snel voor hem, zoals nu tegen Jan van Baardwijk.
Maar misschien zou ronde twee enig soelaas kunnen bieden. Voor Leo Stelloo wel in ieder geval want dankzij het oneven aantal deelnemers kreeg hij nu een punt cadeau. Rick Verheij, in de eerste ronde al gewonnen van Wim van Schie, nu hakte hij Sheila in mootjes. Leo Kotchiev bleek toch niet zo goed in vorm als tevoren gedacht, hij moest nu een punt afstaan aan Frans Troost, die goed zijn best had gedaan om de hapjes voor deze avond te verzorgen, waarvoor dank! Eigenlijk verrassingen waren nu nauwelijks te noteren, Ernst-Jan speelde zijn, achteraf, waarschijnlijk interessantste partij tegen Bonne en bleef daarbij op een 100% score. Jaap zou moeite moeten doen om bij te blijven aangezien Fred nu te sterk was voor hem. Ger Croonenberg  scoorde zijn eerste punt, ten koste van Sidney.
De derde ronde bracht weer een overwinning voor favoriet Ernst-Jan, nu gaf hij Jan van Huizen het nakijken. Ook voor Rick bleef het er goed uitzien na zijn derde overwinning, nu op Jan van Baardwijk. In deze verraste Frans opnieuw, na eerst Leo Kotchiev versloeg hij nu Jan van Dam. Ook Fred had zich goed hersteld van zijn eerste nederlaag, nu won hij van Rob van Wijgerden. Maar zoonlief Alex bleek nog steeds de weg kwijt en daar maakte Wim Noordermeer winnend gebruik van. Tim van der Hart snoepte het puntje van Leo Stelloo af terwijl Jannes van Halen (hij verloor van Michiel Landman) en Jan Straatman (hij verloor van Jaap) nog puntloos bleven. Sidney kreeg een punt cadeau en Frits van der Veeke bleef op een halfje staan door van Ad te verliezen.
Hierna was er een korte pauze, waarna ieder weer verfrist en verkwikt aan ronde 4 begon. Daarin wist Frans niet nogmaals te verrassen, hij werd op zijn plaats gezet door Ernst-Jan. Ook Rick bleef winnen, ditmaal van Wim Noordermeer. Fred raakte een beetje achterop door niet verder te komen dan remise tegen Leo Kotchiev. Onderin raakte Jan Straatman zijn laatste plaats en puntloze status kwijt door een punt cadeau te krijgen.
Dat had hem blijkbaar de goede weg laten zien, opnieuw kreeg hij een punt, nu echter niet cadeau, hij moest er tegen Michiel wel voor vechten. Sidney verraste hier door van Rob te winnen. Jaap leek eindelijk ook de goede weg te hebben gevonden, zijn derde achtereenvolgende overwinning kwam tot stand tegen Wim Noordermeer. Arie bleek deze avond ook goed in vorm, daar kon Leo Kotchiev van meepraten. Frans wilde wat bereiken deze avond en dat merkte Fred tot zijn spijt. Ad hield de dadendrang van Jan van Baardwijk in toom, net als Jan van Dam deed met die van Wim van Schie. Verder was de dadendrang van Ernst-Jan niet te stoppen, dat moest ook Rick ondervinden.
Nog één ronde voor weer een pauze en daarin rekende Ernst-Jan nu met Ad af. Rick bleek onvoldoende onder de indruk van zijn verlies in de vorige ronde en hield daarom Frans op afstand. Jan van Dam wist wel bij te blijven door van Bonne te winnen, terwijl Arie de volgende verrassing liet noteren: winst op Jaap. Eindelijk kreeg ook Jannes zijn punt, wel cadeau echter. Samen met Michiel, die van Rob verloor en met Leo Stalloo (verloor van Frits) stond hij echter nog wel steeds onderaan. Gedrieën hadden ze 1 punt.
Niemand kon voldoende kracht uit de pauze opdoen om van Ernst-Jan te winnen, ook Jan van Dam niet. Daardoor ging Rick hem voorbij, Rick won van Tim. Frans raakte zijn schwung een beetje kwijt, voor de tweede keer achter elkaar verloor hij, nu van Ad. Arie bleef aardig op niveau door remise te spelen tegen Wim van Schie. Onderin raakte Michiel de laatste plaats kwijt dankzij het punt, dat hij cadeau kreeg. Leo Stelloo verloor van Ger en Jannes van Rob.
Hierna mocht Leo Kotchiev proberen Ernst-Jan beentje te lichten, slaagde daar echter (ook) niet in. Rick stelde zijn tweede plaats redelijk veilig door Jan van Dam op remise te houden. Daardoor kwam Ad een stapje dichterbij, hij versloeg Wim van Schie. Arie moest toezien hoe Frans hem versloeg. Jaap echter was deze avond niet in vorm, nu verloor hij van Tim. Onderin was Leo Stelloo inmiddels troosteloos alleen achtergebleven met 1 punt.
Dat brengt ons bij de laatste ronde. Ernst-Jan wilde niet voor zichzelf onderdoen en scoorde ook ditmaal het fantastische 9 uit 9 door tenslotte ook van Tim te winnen. Rick wilde helemaal zekerheid van plek twee en speelde (daarom?) remise tegen Ad. Jan van Dam kon hem, ondanks winst op Fred, niet meer inhalen. Frans wilde bijblijven en won daarom van Wim van Schie. Bonne leverde nog een prima gevecht tegen Leo Kotchiev, wat hij won, hoewel de acht seconden, die hem restten, wel wat weinig waren. Leo Stelloo tenslotte bleef eenzaam onderin, nu verloor hij van Sidney.

De eerste drie van de eerste ronde zijn: Ernst-Jan (9/9), Jan van Dam (7/9) en Fred (6½/9), van deze ronde zijn dat: Ernst-Jan (9/9), Rick (7/9) en Jan van Dam (6½/9). Hierdoor komen twee finaleplaatsen vrij voor "de mindere goden" en dat zijn in principe Jaap, Ad en Frans (6/9). Omdat zowel Ad als Frans verhindert zijn voor de finale krijgt nu Bonne (5½/9) de kans weer eens snelschaakkampioen van De Pionier te worden!
De eindstand van deze avond ziet er als volgt uit:

Nr. Naam               Score w.p. S.B.

1 Ernst-Jan Pluim Mentz 9,0 50.0 50.00
2 Rick Verheij          7,0 49.0 33.50
3 Jan van Dam           6,5 49.0 30.50
4 Ad van der Ree        6,5 47.5 29.50
5 Frans Troost          6,0 48.0 25.50
6 Arie Bliek            5,5 44.5 25.75
7 Bonne Faber           5,5 44.5 22.25
8 Tim van der Hart      5,0 47.0 18.00
9 Jaap Santifort        5,0 42.5 18.50
10 Alex van Wieringen   5,0 38.0 21.00
11 Wim van Schie        4,5 50.5 21.75
12 Fred van Wieringen   4,5 45.0 20.25
13 Leo Kotchiev         4,5 44.5 16.25
14 Wim Noordermeer      4,5 42.5 18.25
15 Rob van Wijgerden    4,5 35.0 15.25
16 Frits van der Veeke  4,5 31.0 8.25
17 Jan van Baardwijk    4,0 44.0 15.00
18 Jan van Huizen       4,0 43.5 15.50
19 Jan Straatman        4,0 32.0 10.00
20 Michiel Landman      4,0 30.0 6.00
21 Sidney Noordijk      4,0 28.0 7.50
22 Sheila de Jonge      3,0 38.0 8.00
23 Ger Croonenberg      3,0 31.0 5.00
24 Jannes van Halen     2,0 35.0 1.00
25 Leo Stelloo          1,0 31.5 0.00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten