zondag 19 november 2023

Ronde 10

Het gaat goed met de club, de eerste ronde trok al 20 spelende leden, sindsdien telde elke ronde al een groter aantal! Ook deze avond mocht meer bezoek verwelkomen en voor de eerste keer dit seizoen mocht ook SV De Pionier acte de présence geven. M.a.w., de opkomst bleek oneven en één speler koos er daarbij voor om tegen alle andere aanwezigen te spelen. In de praktijk komt dat op ongeveer de helft van de aanwezigen neer.
Jan van Dam troont al enkele ronden op de eerste plaats en die moest hij deze ronde verdedigen tegen runner-up Thomas Ammerlaan. Daar leek hij niet al te veel moeite mee te hebben, al snel liepen beiden rond om bij de andere borden te kijken en bij de uitslagen bleek dat Jan gewonnen had. Martijn van Dam kreeg meervoudig clubkampioen Ernst Jan Pluijm Mentz tegenover zich en daar wist hij zijn tanden op stuk te bijten. Ogenschijnlijk heel rustig en doordacht speelde Ernst Jan zijn zetten en wat Martijn ook probeerde, hij kreeg geen vat op de stelling, met tenslotte partijverlies als gevolg. Dan was het de beurt aan Albert Bijzitter, die als een komeet de laatste tijd de ranglijst heeft beklommen. Nu kreeg hij Bonne Faber aan de andere kant van het bord en wist hij hem al in de eerste zetten problemen te bezorgen met de gekozen variant. Dat liep, gelukkig voor Bonne, nog goed af. Maar Bonne miste op een gegeven moment een goede voortzetting, hij had met zijn loper de dame en een toren van Albert aan kunnen vallen. Hij deed het aanvallen van de dame echter met een paard. Hierna kwam Albert met zijn twee centrumpionnen oprukken, waar Bonne weer niet goed op reageerde. Hij kon namelijk zijn torens verdubbelen, deed dat echter op de verkeerde lijn. Het kon zowel op de e-lijn als op de f-lijn en Bonne koos voor de f-lijn, waar een verdubbeling op de e-lijn veel gevaarlijker geweest zou zijn. In deze fase miste Bonne enkele keren de betere voortzetting en wist Albert steeds goed te keepen. De eigenlijke beslissing kwam wat later, toen Bonne meende een pion te kunnen winnen, maar van een koude kermis thuiskwam toen hem bleek, dat niet hij maar zijn tegenstander uiteindelijk een pion won. De laatste fout maakte Bonne toen hij het promotieveld van de g-pion van Albert verliet met zijn loper, waardoor Albert kon promoveren met loperverlies voor Bonne. Dat loperverlies betekende ook partijverlies voor hem.
Jan van Huizen kreeg in Leo Stelloo een voor hem gemakkelijke tegenstander. Leo verslikte zich namelijk in een veelgespeelde opening. Hoewel Leo natuurlijk van alles probeerde om het noodlot af te wenden, lukte dat niet en won Jan dus de partij. Er was nog een Jan die een partij wist te winnen, namelijk Jan van Baardwijk, die, na een langere periode van ziekte, zich weer bij de club meldde. Dat had ook Michiel Landman gedaan en nu bracht de indelingscomputer hen tegen elkaar in de strijd. Die bleek dus slecht af te lopen voor Michiel, verlies werd zijn deel. Een heel goede partij speelde Tm van Huizen tegen Hans van Calmthout. Hoewel hij heel wat klippen diende te omzeilen was uiteindelijk een remise zijn verdiende loon. Fred van Wieringen beleefde een moeilijke avond tegen Reinier van der Wende. Bij hen leek de strijd zich vooral af te spelen op de koningsvleugel en daarop wist Reinier middels een open h-lijn zijn kruit op Fred af te schieten. Diens koning werd tenslotte van het kastje naar de muur gestuurd, waar hij uiteindelijk zijn kroon aan de wilgen moest hangen. M.a.w., Reinier won de partij. Dan was er Melvin de Vree, die Julian Krabbendam als tegenstander kreeg. Beiden zijn nog niet zo lang lid van de club, hun prestaties is nog even afwachten. Maar Melvin wist in ieder geval deze partij te winnen. Een hele snelle nederlaag was er voor Kees Breen, tegen Frits Wilschut, die tot nu toe een goed seizoen weet te spelen en alweer zijn derde winstpartij op kon laten tekenen. Dan was er Baris Kinis, die oneven werd gegeven en dus tegen de andere aanwezigen mocht spelen. Zoals op bijgaande foto is te zien zit hij al op een volgende tegenstander te wachten. Maar die tegenstanders bleken te sterk voor hem, hij verloor dus van SV De Pionier. Dan nog de laatste partij, die gespeeld werd tussen Ivan Jansen en Jacques Kokshoorn. Ivan lijkt zijn draai dit seizoen nog niet goed te hebben gevonden, ook van Jacques verloor hij.
Dit brengt ons bij de nieuwe tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten