maandag 12 juni 2023

Spijkenisse 1-De Pionier 1

Een heel belangrijke wedstrijd, waarbij klassenbehoud voor het Pionierteam op het spel stond. Voorzitter Fred van Wieringen had zijn plekje afgestaan en kon daarom wel meegaan en al zijn aandacht richten op een verslag (en het maken van foto's). Er was een groot ratingverschil in het nadeel van de Pioniers maar daar had de teamleider iets op gevonden.

Vrijdagavond moest het eerste team van De Pionier haar laatste wedstrijd spelen, uit tegen Spijkenisse 1. Het team van Spijkenisse 1 was, qua rating, verreweg favoriet. De Pionier 1 moest één wedstrijdpunt pakken om zich te handhaven in klasse 1A. Mocht dit lukken dan zou dit de eerste keer in de geschiedenis van De Pionier zijn dat we ons handhaven in de 1e klasse! Het team was op één plaats gewijzigd. Fred van Wieringen werd vervangen door Thijs van Dam. Teamleider Jan van Dam had de bordverdeling ook veranderd, met de hoop hiermee meer punten te scoren.

Aangekomen in Spijkenisse hadden Alex en Fred van Wieringen moeite met het vinden van de ingang. Toen het uiteindelijk lukte waren de andere 7 borden al aan de wedstrijd begonnen. Gelukkig had Alex niet veel tijd verloren en kon ook hij aan zijn partij beginnen.

Het inzetten van Thijs van Dam was een goede zet. Thijs, spelende aan bord 5, kwam goed uit de opening en gebruikte beide lopers bij het bezetten van het centrum. Later kwam zijn paard op het sterke veld c5 te staan. Nadat ook de dame erbij werd gehaald stond Thijs licht in het voordeel. Door een foute zet van zijn tegenstander kon Thijs een ongedekte toren pakken en de partij was hiermee snel ten einde (0-1).

Aan bord 6 was Jan van Huizen juist slecht uit de opening gekomen. Korte rochade was niet meer mogelijk. De pionnen van Jan werden aan alle kanten aangevallen. Een toren op de d-lijn hield de koning van Jan tegen om naar de andere kant te gaan. Diverse dreigingen zorgden voor stukverlies. Uiteindelijk gaf Jan zich over (1-1).

Dan teamleider Jan van Dam. Had zichzelf aan bord 8 gezet. De partij werd op de damevleugel dichtgeschoven met pionnen. Jan kreeg dus een aanval met 2 torens en een dame met de torens op de e- en de f-lijn. Hij wist zich hier prima uit te spelen. Het werd een toreneindspel, waar de koning van Jan op de perfecte plek stond. Hij kon, na enig schuifwerk, een pion op a2 veroveren en gaf daarmee een de weg vrij voor zijn pion. Die was tenslotte niet meer tegen te houden. Het punt was binnen (1-2).

De punten moesten van de onderste borden komen en dat lukte. Rik Verheij aan bord 7 had de gehele partij licht voordeel. Rik won een kwaliteit en het lukte hem om nog een pion voor te komen. Door de toren te ruilen voor een loper won Rik zelfs nog een pion. Genoeg om de overwinning binnen te halen (1-3).

We hadden nu nog één punt nodig. Alle hoop was gevestigd op Ernst Jan Pluim Mentz aan bord 4. Ernst Jan had een gelijkwaardige tegenstander en moest na de opening goed verdedigen om zich niet vast te laten zetten. Met enkele sterke zetten kwam hij onder die druk vandaan en het werd een spannend toreneindspel. Ernst Jan wist daar wel raad mee. Geduldig werden toren en koning van de tegenstander van minder velden voorzien. Totdat de verlossende zet kwam. Ernst Jan kon torens ruilen. De partij was meteen ook klaar en het belangrijke punt was binnen (1-4).

Alex van Wieringen zat voor het eerst aan bord 1 en had een zeer sterke tegenstander tegenover zich. Het ratingverschil was ook op het bord te merken. Al vroeg moest Alex een pion geven na een mooie combinatie. Daarna werd de druk alleen maar groter, totdat een stuk werd verloren. Alex hield het voor gezien (2-4).

Martijn van Dam had aan bord 2 hetzelfde probleem. Bij Martijn was het rating verschil nog veel groter, maar Martijn gaf goed tegenspel. Bij de opening leek Martijn overrompeld te worden maar hij kwam daar goed uit. Het duurde tot einde van de avond voordat Martijn een stuk verloor en de partij opgaf (3-4).

Jaap Santifort was als laatste klaar. De opening en zeker het middenspel waren spannend. Veel stukken in het centrum. Jaap zag echter een paardzet over het hoofd en dat paard viel beide torens aan. Dus kwaliteitsverlies. Juist de torens waren belangrijk in het centrum. Jaap verloor de grip op het centrum en de partij was snel over.

De eindstand was 4-4. Precies wat De Pionier 1 nodig had om zich te handhaven. Klasse, mannen! Er werd na de wedstrijd nog nagepraat met een biertje erbij. Gezien de tijd werden we door de gezellige mensen van de catering op een gegeven moment vriendelijk verzocht de zaal te verlaten!

Het wedstrijdformulier zag er tenslotte zo uit:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten