dinsdag 14 februari 2023

Messemaker 1847 2-De Pionier 2

Zou dit Pionierteam de dreigende onweerswolken boven hun hoofd kunnen wegspelen? Ze hadden in ieder geval een voordeel: ze hadden een fotograaf, een verslaggever, een "extra" chauffeur en ook nog een non-playing captain, dit alles samen in één persoon, Fred van Wieringen. Lees en kijk wat hij allemaal heeft gezien!

Het tweede team van De Pionier moest maandagavond spelen tegen Messemaker 1847 2 uit Gouda. Teamleider Sheila de Jonge was verhinderd die avond en vroeg aan mij, Fred van Wieringen, om haar als “non playing captain” te vervangen. Uiteraard geen probleem, ik was waarschijnlijk toch mee gegaan om te kijken. Het vinden van de speellocatie was zelfs voor mijn navigatiesysteem te moeilijk. Gelukkig loodste Maurits Leentvaar mij naar de juiste plek. Precies om 20.00 uur kwamen wij met vier man binnen lopen en de wedstrijdleider gaf direct het sein om achter de borden plaats te nemen. Na een kleine toespraak en mededelingen mochten de klokken worden gestart. Na circa 10 minuten was het doodstil in de zaal, die ook bezet was door leden van Messemaker 1847 die hun interne partijen speelden.

Het duurde zeker een uur voordat er wat bijzonderheden op de diverse borden plaats vonden. Zeker aan bord 4, waar Maurits Leentvaar speelde. Ik denk, dat Maurits niet goed uit de opening kwam. Hij kreeg geen mogelijkheid om de rochade te spelen. Dat beloofde wat.. Even kijken bij de andere borden. Bonne Faber aan bord 8 speelde een wat ongelukkige partij. Hij kwam redelijk uit de opening. Echter met alle stukken op het bord werd het centrum grotendeels dicht geschoven. Bonne kreeg hierna een aanval op zijn koning te verwerken. De stukken die zijn koning moesten verdedigen stonden geïsoleerd en konden geen hulp bieden. Bonne probeerde een kwaliteit te offeren maar kon een matdreiging niet voorkomen (1-0). Michiel Landman speelde aan bord 2 tegen de speler met de hoogste rating bij de tegenpartij. Michiel wist dit gelukkig niet en speelde onbevangen. Dat leidde tot zeer goed spel. De vijandige koning stond in het centrum, omringd door pionnen, maar Michiel zag diverse mogelijkheden. Door zijn dame en twee torens op één lijn te zetten, wist Michiel twee pionnen te winnen. Hij dreef zijn tegenstander in het nauw en won uiteindelijk de partij. Knap gedaan, Michiel! (1-1). Ivan Jansen speelde een ongelukkige partij aan bord 5. Ivan kwam wel goed door de opening, maar verloor door combinatie een pion. De dame en toren kwamen de verdediging binnen. Er was geen houden aan. Na enkele zetten moest Ivan opgeven (2-1). Ook Thomas Ammerlaan speelde aan bord 1 tegen een sterke tegenstander. Thomas wist de partij tot het middenspel gelijk te houden. Thomas kreeg een remiseaanbod en overlegde met de teamleider wat te doen. Besloten werd om verder te spelen. Helaas komt het voor dat, als je verder speelt in een remisestand, de stelling zwakker kan worden. Dit gebeurde bij Thomas ook. In het eindspel moest hij een loper tegen een pion inleveren om promotie van die pion tegen te gaan (3-1).

Terug naar Maurits aan bord 4. Daar was een zeer spannende strijd in het centrum bezig. Er waren vier torens, twee paarden en diverse pionnen bij betrokken. Het nadeel voor Maurits was, dat hij nog niet was gerocheerd en dat de koning ingesloten stond. Er werd hier dankbaar gebruik van gemaakt. Maurits verloor in die strijd twee pionnen en zag, dat de stukken werden afgeruild. Een eindspel met twee pionnen minder kon Maurits niet meer winnen (4-1). Aan bord 7 maakte Bart Westdijk zijn debuut in de RSB competitie. Dat deed hij zeker niet onverdienstelijk. Hij gaf zeer goed partij, echter verloor hij een pion tijdens een goed uitgevoerde combinatie. Bart verloor het initiatief en uiteindelijk de partij (5-1). Ook Wilco Baartmans speelde aan bord 6 een prima partij. Na een goede opening zette hij een aanval op via de c-lijn. Twee torens, een paard en zijn dame moesten daar het verschil maken. Het zag er indrukwekkend uit. Tot plots zijn tegenstander het roer omgooide met het slaan van een paard op f6. Met de dame erbij was er nu een matdreiging. Wilco verdedigde prima maar had ook te maken met een vrijpion op d6. Deze maakte uiteindelijk het verschil, waardoor Wilco verloor. Toch goed gespeeld, Wilco (6-1). Leo Stelloo aan bord 3 was als laatste bezig. De gehele partij was Leo sterk bezig met een aanval op de koningsstelling. Pionnen in het centrum hielpen daarbij. Wat niet hielp was zijn tijd. Met nog twee minuten tegen 18 minuten, moest Leo snel spelen. Daarbij vergat zijn tegenstander af en toe te noteren, wat hij, op aandringen van de wedstrijdleider en op mijn protest, in ging halen . Leo verloor een pion en bood spontaan remise aan. Toen zijn tegenstander hoorde dat zijn team toch had gewonnen, nam hij het bod aan. Einduitslag 6½-1½.

Als je nu naar de gemiddelde rating kijkt, dan valt eigenlijk direct op hoe relatief hoog die van de ploeg uit het Goudse is. Kijk je dan naar een maand geleden, toen De Pionier 1 in Schiedam op bezoek ging bij Fianchetto 2 en je vergelijkt die ratings, dan blijkt Fianchetto 2 maar 9 punten gemiddeld meer te hebben dan Messemaker 1847 2 en ze spelen wel twee klassen hoger!? Het krachtsverschil is veel groter dan een aantal jaren geleden.

1 opmerking:

Anoniem zei

Jeroen Eijgelaar, Messemaker 1847 2: Mooi verslag, en ook objectief geshreven.

Een reactie posten