donderdag 19 mei 2022

HI Ambacht 1-De Pionier 1

Het is aan het betrekkelijke einde van het seizoen vrij druk qua RSB-wedstrijden en één daarvan moest door het eerste Pionierteam worden gespeeld. Maar er waren voor het begin enkele personele problemen. Zo waren teamleider Jan van Dam, zijn zoon Thijs en Dik van der Pluijm om voor hen belangrijke redenen verhinderd. Eén van de vervangers was Fred van Wieringen, die ook een mooi verslag schreef.

Met verschillende auto’s vertrokken wij op een dinsdagavond naar Hendrik Ido Ambacht om daar de competitiewedstrijd tegen H.I. Ambacht 1 te spelen. Het eerste team van De Pionier moest wel met drie invallers aantreden. Thijs van Dam, Dik van der Pluijm en teamleider Jan van Dam waren verhinderd. Fred van Wieringen was nu teamleider. Voor ons was die avond maar een ding duidelijk, we gaan winnen!

In een mooie zaal in het pand “De Cascade” werden, na een openingspraatje van wedstrijdleider Klaas Bax, de klokken gestart. Het eerste uur werd rustig aan de openingen gewerkt. Achter mij speelde Jan van Huizen aan bord 4 een prima partij. Jan won een pion en zette hiermee druk op de damevleugel en won nog een pion. De resterende zetten waren niet zo moeilijk meer. Jan haalde al snel het eerste punt binnen (0-1). Rik Verheij aan bord 3 creëerde een mooi centrum met mogelijkheden om de stukken van zijn tegenstander aan te vallen. Vrij snel lukte het Rik om een stuk te winnen en hij haalde daarmee het tweede punt binnen (0-2). Ernst Jan Pluim Mentz speelde aan bord 2. Zoals we van Ernst Jan kennen, werd heel nauwkeurig het middenspel positioneel neer gezet. Ernst Jan begon daarna aan een aanval op de witte koningsstelling. Deze werd vakkundig uit elkaar gespeeld. Met een paard, toren en dame wist Ernst Jan met een mooi combinatie de vijandige dame te veroveren en hij haalde daarmee het derde punt binnen (0-3). Teamleider Fred van Wieringen, aan bord 5, speelde een opening waarbij zijn tegenstander een aantal voortzettingen miste. Met een mooie combinatie wist Fred een kwaliteit te winnen. Tevens werd de vijandige stelling zwaar onder druk gezet. Uiteindelijk kon Fred schaak geven. Dat kon alleen opgeheven worden door er een paard tussen te zetten. Dit paard dekte echter zijn dame, waardoor deze ongedekt kwam te staan. Deze kon Fred slaan, maar daar wachtte zijn tegenstander niet op en gaf op (0-4).

Jaap Santifort had, qua rating, de sterkste tegenstander. Aan bord 1 speelde Jaap de gehele wedstrijd goede zetten en hield de stelling gesloten. Er werd tenslotte door beide spelers tot remise besloten. Gezien onze voorsprong was remise genoeg om de twee punten mee naar huis te nemen (½–4½). Aan bord 6 speelde Hans van Calmthout een mooie partij. De opening en het begin van het middenspel was voor Hans het lastigste. Hans won echter wel een kwaliteit tegen een pion. Later veroverde hij nog een pion. Enkele zetten later kon Hans zelfs schaakmat geven (½-5½). Alex van Wieringen kwam prima uit de opening aan bord 7. In het middenspel wist Alex met een mooie combinatie een stuk te winnen. Zijn tegenstander probeerde een koningsaanval op te zetten. Maar Alex wist via damruil en een pion op d7 dat te pareren. Hij wist hiermee ook nog een kwaliteit te winnen. Met snel spel werd nu geprobeerd Alex uit z'n spel te halen, maar Alex hield zijn hoofd koel een haalde het punt binnen (½-6½). Als laatste was Martijn van Dam aan bord 8 nog met zijn partij bezig. Martijn kreeg een remise aanbod. Na overleg met de teamleider besloot Martijn verder te spelen. En terecht. Martijn had het voordeel dat zijn torens beter stonden. Hij kon een pion veroveren en enkele zetten later nog eentje. Met dit materiaalverschil gaf Martijn de overwinning niet meer uit handen.

Met een mooie overwinning van ½-7½ op zak vertrokken wij tevreden naar Hellevoetsluis. Op donderdag 2 juni 2022 speelt De Pionier 1 zijn laatste wedstrijd tegen SOF/DZP 1 uit Sommelsdijk, te Hellevoetsluis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten