maandag 8 juni 2020

Une petite cantate

De Franse zangeres Barbara was bevriend met pianiste Liliane Benelli, die in 1965 omkomt. Ter gelegenheid daarvan schreef Barbara "Une petite cantate", daarbij niet vermoedend, dat dit 55 jaar later de naam zou worden van een schaaktoernooi! Het werd een snelschaaktoernooi met een bedenktijd van 4 min. en 3 sec.extra per zet.
Er meldden zich in eerste instantie 20 leden van de langzaam groeiende virtuele schaakvereniging s.v. De Pionier aan, ieder had dus elke ronde een partij. In de eerste ronde waren de zwarten duidelijk de sterksten, van de 10 partijen wonnen ze er 7! Zo raakte DrsD2020 een pion kwijt tegen xThePhylosopherx en had later te weinig tijd om een oplossing te vinden voor het probleem er nog eentje te verliezen.😬 THVD wist thelostrook mat te zetten omdat deze wat te ondoordacht een vergiftigde pion in het centrum sloeg. 👽Eén van de drie witte winnaars dus. dirk_brijs gaf op tegen spanovich toen hij één pion achter stond in een eindspel met gelijke lopers. dirk_brijs had nog 1.50 op zijn klok staan en spanovich nog 39 sec., hier had dus nog wel iets geprobeerd kunnen worden. 😅Maar dat is makkelijk gezegd natuurlijk als je totaal ontspannen achter je toetsenbord zit en geen wedstrijdspanning voelt. esg43 verloor op tijd van Castleblack82, die op zich nieuw is in deze materie, echter al wat langer lid van de virtuele club en het schaakvirus was nu blijkbaar weer wat gaan kriebelen. Maar de stelling was ook wel gewonnen voor hem. 😘MarkLagendijk gaf op tegen Dutchrook toen deze nog een kwaliteit aan zijn voorsprong van twee pionnen en een stuk toevoegde. 💦Het debuut van JoopElderhorst bij de club had alle schijn van een muisprobleem bij zijn verlies tegen schaaksheila. In een stelling, waarin hij simpelweg een toren had kunnen slaan met z'n koning, speelde hij zijn eigen toren naar een onbelangrijk veld, ✊daarmee het binnendringen van loper en dame van schaaksheila toelatend. Hetzelfde overkwam Bon-Oni43 tegen ook-dat-nog. Waar hij een loper had willen slaan in een verder relatief gelijke stelling, plantte hij die toren naast de loper en - nadat ook-dat-nog de loper had weggespeeld - werd de toren naar het veld gespeeld dat de loper net had verlaten. 👀Had alles te maken met het in eerste instantie niet zien van het muisprobleem en daarna, dankzij de snelheid van het spel, menende dat de loper nog geslagen kon worden, de toren naar dat veld gespeeld (later nog meer muisproblemen). hands-up had al snel een toren en een loper gewonnen van Rien_van_der_Molen, die nog even doorspeelde, maar opgaf toen er nog minstens één pion verloren zou gaan. 😭Keessie2 werd matgezet door jan_van_huizen nadat hij al twee torens en een loper was achter geraakt. 😞Tot slot van de eerste ronde won Freddy59 nog van Angie1982 op tijd. Maar ze stond al haar hele hofhouding achter, er hielp dus niets meer tegen verlies.😡
RONDE 2
Hierin kwamen nu dus de sterkeren en de geluksvogels uit de eerste ronde tegen elkaar. Daarbij wist xThePhylosopherx snel komaf te maken met hands-up. Hij veroverde een pion en een stuk en dreigde er nog een kwaliteit bij te winnen. Daarom gaf hands-up op. jan_van_huizen behandelde de opening tegen THVD niet helemaal zoals het hoort; te langzaam. Mede hierdoor raakte hij zijn recht op rocheren kwijt en moest later zijn dame geven voor toren en paard, terwijl hij, langzaam maar zeker, in een hoekje werd gedrukt. In dat hoekje werd hij later mat gezet. Op bijgaand diagram is het begin van  zijn "ellende" te zien. Hij speelde hier ...;Ph5, had echter beter ...;Pxd4 kunnen spelen. spanovich had tegen Freddy59 al een stuk en twee pionnen buit weten te maken en dreigde mat te geven. Daar moest onze Freddy59 nog even diep over nadenken, kwam echter tot de slotsom dat hij maar beter op kon geven. Verder won Dutchrook een stuk van Castleblack82 en dat was voor deze speler voldoende om de partij op te geven. Dan, in een hopeloos verloren stelling (de dame tegen een pion achter), ging schaaksheila (met zwart) door de vlag tegen ook-dat-nog. MarkLagendijk streed voor wat 'íe waard is tegen esg43, dat was echter te weinig, hij werd mat gezet. Bon-Oni43 speelde tegen JoopElderhorst een partij met beiderzijds de lange rochade en daarin werden op zeker moment eerst de torens en daarna de dames geruild, wat voor wit het sein was om remise aan te bieden. Dat werd echter geweigerd, daarna speelde zwart het echter niet goed en verloor zodoende twee pionnen. In een eindspel van loper (voor wit) tegen een paard en 6 tegen 4 pionnen zaten er voor wit wel mogelijkheden in de stelling, maar om dat binnen de gestelde tijd te klaren zag wit niet zitten en dus werden de zetten (maar al te graag door zwart waarschijnlijk) herhaald, dus remise. Verder verloor Rien_van_der_Molen van DrsD2020, won thelostrook van Keessie2 en verloor Angie1982 deze ronde van dirk_brijs.
RONDE 3
Nu speelden de verschillende winnaars tegen elkaar en zo wist spanovich zijn tegenstander in deze ronde, xThePhylosopherx mat te zetten ondanks 3 pionnen achterstand terwijl zwart bijna door z'n vlag zou zijn gegaan. THVD had het klaar weten te spelen dat de dame van tegenstander ook-dat-nog vast kwam te staan op de witte koningsvleugel, THVD had zijn dame geruild voor twee torens en wist nu bijna alle zwarte pionnen van het bord te meppen, wat zwart, ondanks relatief groot tijdsverschil in zijn voordeel, de gedachte gaf om op te geven. Nu een remise tussen hands-up en thelostrook en verloor Castleblack82 van jan_van_huizen, na harde strijd, omdat zijn koning geen velden meer had. Weer een partij tussen Freddy59 en dirk_brijs en weer remise. schaaksheila verloor van DrsD2020 en eindelijk een winstpartij voor JoopElderhorst, tegen MarkLagendijk. Dan het summum van het muisprobleem, ìn de partij tussen Rien_van_der_Molen en Bon-Oni43. Al na net 10 zetten gaf wit een stuk weg maar daarna ging het snel bergaf voor zwart! Hij had een paard op c6 staan en wit speelde d5. Die pion kon worden geslagen met ...;exd5, maar tijdens het uitvoeren van die zet kwam de pion niet op d5 te staan maar op e5!? Dat stukverlies hoefde nog niet verliesgevend te zijn, het toppunt kwam echter even later met een klap binnen bij Bon-Oni43 want hij wilde ...;Le6 spelen, de loper kwam echter op d7 terecht! (zie diagram) en dus opgegeven. Keessie2 won tenslotte nog op tijd van Angie1982.
                                                                          RONDE 4
Dutchrook verloor langzamerhand steeds meer materiaal tegen spanovich. Maar toen hij ook nog een paard wegblunderde werd het hem te veel en gaf hij op. Met beiden minder dan een minuut aan tijd over won xThePhylosopherx (die inmiddels een kwaliteit voor stond) van THVD. THVD had nu namelijk de keus tussen een stuk kwijtraken, promotie toelaten en opgeven. Hij koos voor het laatste. DrsD2020 ondervond nu de keerzijde van de succesmedaille tegen ook-dat-nog. Waren hun partijen in het begin vrij vriendschappelijk en maakte DrsD2020 daar op een gegeven moment een einde aan door een paar keer te winnen, nu werd hij, enkele seconden voor het vallen van zijn vlag, matgezet door ook-dat-nog. Tegen jan_van_huizen raakte JoopElderhorst eindelijk in de voor hem goede flow. Hij wist zijn tegenstander met de rug tegen de muur te dwingen en daar, met een paard en drie pionnen achterstand, gaf wit op. dirk_brijs werd, ondanks een gelijke materiaalverhouding, matgezet door hands-up. thelostrook en Freddy59 leken wel  twee katten die om de hete brij heen draaiden. Maar plotseling draaide kat Freddy59 niet langer en plaatste een toren op de verkeerde plek. Daarvan profiteerde thelostrook door twee stukken na elkaar te winnen en meteen Freddy59 tot opgave te dwingen. Voor schaaksheila begonnen de grote problemen eigenlijk in de diagramstelling, toen esg43 zijn c-pion opspeelde. Na het logische Le3 (Txd5 is wel iets sterker) kwam op zeker moment de d-lijn open, waar esg43 zijn torens langs verdubbelde. Hierna won hij een stuk aangezien schaaksheila haar loper naar c2 had gespeeld en die daar ongedekt liet staan nadat een toren op d2 was neergezet. Maar schaaksheila zou schaaksheila niet zijn als ze nu had opgegeven, nee, ze probeerde nog van alles, toen ze echter ook nog eens haar dame weggaf vond ook zij het genoeg! Dan won Castleblack82 van Keessie2 op tijd, was MarkLagendijk te sterk voor Rien_van_der_Molen en had de zwarte Bon-Oni43 geen muisproblemen tegen Angie1982 en won de partij.
                                                                          RONDE 5
spanovich mocht het nu opnemen tegen THVD en dat werd een strategisch steekspelletje, totdat THVD zich, in vliegende tijdnood, vergaloppeerde en een stuk weggaf. Van hetzelfde laken een pak ging het tussen ook-dat-nog en xThePhylosoperx, alleen zij hielden het vol tot er op het einde een zetherhaling plaatsvond in een stelling, waarin wit weliswaar een pion voor stond, er was echter wel sprake van een dubbelpion. Remise dus. In de partij tussen JoopElderhorst en Dutchrook gebeurden enkele onverklaarbare zaken. Zo won wit, vrijwel vanaf de start van de partij, een stuk, waarbij hij eigenlijk sterker de pion, die zwart had geslagen op e4, terug had kunnen nemen. Maar zwart wist niet te profiteren, sterker nog, hij gaf inderdaad een stuk weg maar liet daarna zijn koningsvleugel vrij onbeschermd en - in plaats van de pion op g7 te slaan - ruilde wit hier lopers. Hierna kwam er een soort van herdersmatstramien op het bord, waarbij wit "weigerde" met z'n dame schaak te geven op h5 en in plaats daarvan nu wel de pion op e4 terugnam. Hierdoor wist de zwarte dame de witte stelling binnen te dringen en weer bleek (hoewel niet in de partij, wel in analyse achteraf) het gezegde "sla niet op b2, ook al is het goed" bewaarheid te worden. In de partij rocheerde zwart en ontstond even later de stelling van het diagram, waarin wit eigenlijk lang had moeten rocheren, maar (ook goed te begrijpen) g3 speelde. Wat totaal niet te begrijpen is, is het feit, dat zwart hier niet op a1 sloeg, hij speelde c5. Hierna rocheerde wit wel lang en kreeg dus schaak op a1. Daar ging de loper tussen en zwart maakte even later nog de fout, met de witte dreiging van mat op h7, de diagonaal a2-g8 te openen, waarna de witte dame, met schaak, op c4 verscheen. De koning moest nu wel naar h8 en dus kwam pion g7 gepend te staan. Toen wit, die inmiddels zijn h-pion had opgespeeld, h5xg6 speelde gaf zwart op. Dan wat sneller door de andere partijen. esg43 en hands-up remiseerden in een ongelijke lopers-eindspel en thelostrook verloor van jan_van_huizen in wat je bijna een zeeslang zou kunnen noemen. 80 zetten en zwart kon "eindelijk" een pion laten promoveren. Dat vond de witspeler voldoende voor opgave. Dan werd het pat in een andere zeeslang, tussen DrsD2020 en Castleblack82, na zelfs 85 zetten en beiden nog een dikke halve minuut op de klok. Bon-Oni43 en Freddy59 kwamen remise overeen, net als dirk_brijs en MarkLagendijk, die er ook 85 zetten over deden om een technische remise te bereiken. Keessie2 verloor van schaaksheila en Rien_van_der_Molen won van Angie1982.
                                                                           RONDE 6
In deze ronde kwam JaapSantifort naar de speelzaal om mee te doen en daardoor kon er steeds een bye worden uitgedeeld. Die was nu voor Angie1982. JoopElderhorst moest nu tegen spanovich en hij hield het lang vol. Maar toen zwart - in een eindspel met ongelijke lopers - een pion kon laten promoveren gaf hij op. Tegen xThePhylosopherx raakte Dutchrook zijn dame kwijt, wat meteen het sein van opgave betekende. hands-up raakte tegen ook-dat-nog nogal wat materiaal kwijt en gaf op toen er mat dreigde. THVD wist esg43 al snel op de knieën te krijgen met een matdreiging. Ook deed jan_van_huizen weer van zich spreken door DrsD2020 mat te zetten. Castleblack82 gaf op tegen thelostrook toen hij een kwaliteit ging verliezen, na al een pion achter te staan. Nadat de dames waren geruild tussen Freddy59 en schaaksheila gaf laatstgenoemde op, ze stond 3 pionnen achter met verder beiden een paard en schaaksheila bijna twee minuten minder op de klok. Rien_van_der_Molen verloor van dirk_brijs en MarkLagendijk en Bon-Oni43 speelden weer eens een redelijk slechte partij, die door wit werd gewonnen. In de chat erna zei de witspeler dat ze wel eens betere partijen hadden gespeeld, waarop zwart reageerde met "shit happens" en meteen een flinke tik op z'n vingers kreeg van het programma, dat zulk taalgebruik niet werd getolereerd. JaapSantifort won zijn eerste partij van de avond van Keessie2.
                                                                           RONDE 7
Nu kreeg Keessie2 de bye. ook-dat-nog speelde een sterke partij tegen spanovich, vooral gezien het feit, dat spanovich inging op zetherhaling met nog slecht een paar seconden op de klok. ook-dat-nog zal daar best tevreden mee zijn geweest, anders had hij waarschijnlijk wel doorgespeeld om te proberen op tijd te winnen. Hij had nl. nog een kleine minuut. Toen hij zijn laatste toren kwijtraakte vond jan_van_huizen het wel voldoende tegen xThePhylosopherx, hij stond nu een toren en een loper achter. Freddy59 stond te veel materiaal achter tegen THVD vond hij, dus toen THVD zijn dame sloeg gaf hij op, ondanks meer dan een halve minuut voorsprong in tijd. thelostrook won wel heel gelukkig van JoopElderhorst omdat deze zijn dame eigenlijk gewoon weggaf. Hetzelfde geldt voor de partij tussen Dutchrook en dirk_brijs omdat laatstgenoemde een pion sloeg met de dame waar deze pion gedekt werd door een loper. Na een spannend gevecht, waarin DrsD2020 tenslotte 2 pionnen had weten te winnen, gaf hands-up op. Ofwel hij moest een stuk geven om promotie te verhinderen ofwel hij moest die promotie toestaan. Geen moeilijke keus eigenlijk. esg43 sloopte de koningsstelling van Bon-Oni43 vakkundig en wist hem daarna voor de keus te stellen: ofwel de dame kwijtraken en enkele zetten later opgeven of meteen opgeven. Ook geen moeilijke keus dus. Castleblack82 kreeg de "lievelingsopening" van MarkLagendijk tegen, waaruit op een gegeven moment het bijgaande diagram ontstond. Hier speelde wit Pc3 en kwam flink achter te staan. Met Pexg5 had hij best wel een gelijk spel kunnen krijgen wegens het ongedekt staan van de toren. Maar nu ook verloor hij materiaal wegens ...;e4 en dus verlies van een stuk tegen 2 pionnen. Hierna maakte zwart het heel goed af. Verder won schaaksheila deze ronde van Rien_van_der_Molen en verloor Angie1982 van JaapSantifort.
                                                                            RONDE 8
spanovich won nu een paard en een toren tegen thelostrook, die daar zelf drie pionnen tegenover stelde. Dat materiaalverschil bleek voldoende voor zwart om op te geven. Bij zijn partij tegen xThePhylosopherx moest JoopElderhorst blijkbaar heel nodig naar het toilet of iets dergelijks, anders valt het niet te verklaren dat hij al op zet 6 opgaf na een normaal openingsproces. THVD ging een stuk verliezen tegen Dutchrook en gaf daarom op. Tegen MarkLagendijk wist ook-dat-nog een mooi mat op het bord te brengen. Het werd deze ronde iets minder goed gespeeld door dirk_brijs tegen jan_van_huizen toen hij Lb2 speelde, waar Lb4 sterker zou zijn geweest. Nu kwam hij zelfs significant slechter te staan tegen anders veel beter. Tenslotte bereikten de spelers de stelling van het diagram en bood wit remise, wat door zwart werd geaccepteerd, ondanks dat beiden nog ruim in hun tijd zaten voor wat betreft een snelschaakpartij. DrsD2020 wist een stuk te winnen tegen esg43, wat hem echter wel twee pionnen kostte. Maar esg43 had te weinig tijd over en te veel nodig om er nog iets zinvols van te maken. Hij verloor dus op tijd. hands-up wist schaaksheila naar de rand te drukken en haar daar voor de keus te stellen waar haar koning te spelen. Ze kreeg de keus uit twee kwaden, beide mogelijkheden gaven promotie van een witte pion als mogelijkheid, dus zwart gaf op. JaapSantifort speelde liefst één zet tegen Freddy59, waarna deze op tijd verloor!? Verder verloor Angie1982 deze ronde van Castleblack82, won Bon-Oni43 van Keessie2 en was de bye voor Rien_van_der_Molen.
                                                                             RONDE 9
In deze ronde mocht Bon-Oni43 uitrusten van al zijn problemen. Met gierende zenuwen werd de partij tussen spanovich en DrsD2020 afgesloten! Beiden met de vlag op vallen, terwijl spanovich de matzet had weten te vinden maar niet meer uit mocht voeren omdat DrsD2020 door de vlag ging. thelostrook gaf op tegen xThePhylosopherx omdat hij een paard en twee pionnen achter stond en ook omdat hij binnen enkele zetten mat zou gaan. Dutchrook en ook-dat-nog werden al snel vriendjes, al na iets meer dan 10 zetten kwamen ze remise overeen. hands-up wist dat niet voor elkaar te krijgen tegen THVD, hij verloor in de laatste minuut een toren en gaf daarom maar op. esg43 speelde een moeilijke partij tegen jan_van_huizen, die zijn latere nederlaag eigenlijk zelf inluidde door in de diagramstelling ...:Pd4 te spelen en even later de e-lijn liet openen door f5 te spelen. Hierdoor kreeg hij grote druk op loper e7, die hij dan ook kwijtraakte. Dit werd de inleiding tot het latere mat, dat esg43 een paar zetten eerder al uit had kunnen voeren. JoopElderhorst gaf op tegen Castleblack82 in een eindspel met gelijke lopers, echter wel een pion minder en een tweede op vallen. Zwart kon hierna zijn vrijpionnen redelijk ongehinderd te gelde brengen. Verder won dan JaapSantifort van dirk_brijs, Freddy59 van MarkLagendijk, schaaksheila het damesonderonsje tegen Angie1982 en Keessie2 verloor van Rien_van_der_Molen.
                                                                             RONDE 10
Voor deze ronde gaf dirk_brijs er de brui aan, er werd dus geen bye uitgedeeld. esg43 mocht nog proberen spanovich van de eindzege af te houden maar slaagde daar niet in, hij verloor z'n dame en gaf op. Ook Castleblack82 moest deze ronde opgeven. Hij was daarbij een toren kwijtgeraakt tegen xThePhylosopherx en kon dat tenslotte alleen maar beëindigen met opgave. Met een niet meer af te stoppen matdreiging wist ook-dat-nog van thelostrook te winnen. Ook THVD was niet af te stoppen. Tegen DrsD2020 ging hij een matnet weven, waar DrsD2020 te lang over na moest denken om een oplossing te vinden. Verlies op tijd dus voor hem. Ook aan jan_van_huizen was deze ronde eigenlijk niet besteed. Hij verloor tegen Dutchrook een pion, daarna een stuk en zou ook nog een toren verliezen, dus gaf hij maar op. Hierna nog vijf witte verliezen: Bon-Oni43 van hands-up, schaaksheila van JaapSantifort, Rien_van_der_Molen van Freddy59, Keessie2 van JoopElderhorst en Angie1982 van MarkLagendijk.
Door dit alles ziet de tussenstand van het lentetoernooi er als volgt uit:
nr
naam
w
r
v
pt
1
2
3
4
5
t
1
THVD (2036)
7
0
0
7
85
85
90
90
90
440
2
hands-up (1634)
4
2
4
5
75
70
65
75
80
365
3
xThePhilosopherx (2124)
8
1
1
90
75
95

100
360
4
TheHistoryTeacher
80
90
80
85

335
5
ook-dat-nog (1711)
6
3
1
55
80
45
40
95
315
6
DrsD2020 (1554)
4
1
5
70
65
40
60
65
300
7
jan_van_huizen (1591)
4
1
5
65
55
50
70
45
285
8
MarkLagendijk (1410)
4
1
5
25
50
70
30
40
215
9
schaaksheila (1296)
4
0
6
4
60
15
60
25
30
190
10
spanovich (2079)
9
1
080
105
185
11
thelostrook (1513)
4
1
5
40

75

50
165
12
Bon-Oni43 (1194) *
3
2
4
4
20
35
20
65
25
165
13
JaapSantifort (1575)
5
0
5
5
30
45
10

65
150
14
esg43 (1697)
4
1
5


85
5
55
145
15
Freddy59 (1523)
4
2
4
5
10
5

50
70
135
16
Dutchrook (1733)
6
1
3
4585
130
17
Rien_van_der_Molen (1058) *
4
0
5
4
35
30
25
10
20
120
18
dirk_brijs (1437)
2
3
5

20
35
45
15
115
19
marcelderuiter1969


55
55

110
20
WillemJanTanis
50
40

15

105
21
Lowietje47

25
15
35

75
22
JoopElderhorst (1664)
4
1
5
60
60
23
boszoff

6060
24
Keessie2 (830) *
2
0
7
2
15

30

10
55
25
Castleblack82 (1438)
4
1
5
35
35
26
Angie1982 (664) *
1
0
8
1
5
10
5

5
25
27
straa19220

20

Geen opmerkingen:

Een reactie posten