zondag 14 juni 2020

100 Werst

Met DrsP op een dodenrit naar Omsk. Bij de start zijn we daar nog 100 werst van verwijderd in onze trojka. Eigenlijk (te) weinig inzittenden, hoewel onze eigen Drs daar wel bij hoort. We krijgen vijf keer 20 min. om Omsk te bereiken.
In de eerste ronde mag THVD meteen tegen thelostrook. Daarbij ruimt hij bijna alle stukken van zijn tegenstander op, tot deze nog slechts een toren heeft, terwijl THVD, naast een toren, ook nog een loper en een pion heeft. Voor thelostrook is dat een sein om op te geven. Lowietje47 is in de loop van de partij tegen hands-up een pion kwijtgeraakt en ook zijn positie is moeilijk. Daarom geeft hij op. Tegen MarkLagendijk heeft DrsD2020 veel tijd nodig om een goed plan te bedenken, hij slaagt daar toch in en weet zijn tegenstander tenslotte mat te zetten, 5 seconden voor het vallen van zijn vlag! WillemJanTanis en JaapSantifort kennen elkaars spel al vele jaren, wat ook wel enigszins tot uitdrukking kwam in hun spel. Maar op het moment, dat wit misschien remise had kunnen maken door eeuwig schaak, koos hij er voor een gaatje te maken voor zijn koning. En dat kostte hem de dame en de partij. ook-dat-nog wist een pion te winnen tegen Bon-Oni43 en daar ontstond een eindspel met gelijke lopers, waarin Bon-Oni43 eigenlijk te weinig tempi had en toen ook-dat-nog er nog een pion bij ging winnen en daarna meteen ook een vrijpion zou gaan creëren, gaf Bon-Oni43 op. Rien_van_der_Molen liet zich eigenlijk in een hoekje drukken door jan_van_huizen, die ook de beschermende pionnen voor die koning uit elkaar sloeg. Hierna bleek het niet zo moeilijk hem mat te zetten. dirk_brijs was tegen Keessie2 te druk bezig met de wolven bij de trojka weg te houden en zodoende vergat hij een eerste zet te doen, winst dus voor Keessie2. Ook bleek het totaal aantal deelnemers oneven, de bye was voor esg43.
                                                                               RONDE 2
THVD en ook-dat-nog bouwden beiden een pionnenscherm op, waarachter ze hun stukken zo goed mogelijk plaatsten. Op een gegeven moment echter moet aan zoiets een einde komen en dat leverde THVD een pion op. Zo stoeiden ze nog een poosje verder rond het remisepunt, waarbij ook-dat-nog zijn tegenstander een dubbelpion wist te bezorgen, waarmee hij nu zijn achterstand enigszins kleiner wist te maken. Die achterstand werd echter weer groter, toen de pion kon worden omgewisseld voor een stuk. Dat werd het punt voor ook-dat-nog om op te geven. hands-up kreeg jan_van_huizen voorgeschoteld en was daarin niet gelukkig met zijn acties. Zwart wist snel een kwaliteit te winnen, waarna hij daar nog twee pionnen aan toevoegde. Na een schaak der wrake gaf wit op, met nog een paar seconden op de klok. Niet hetzelfde geluk voor Keessie2 deze ronde, hij kreeg DrsD2020 tegenover zich, die snel genoeg een eerste zet deed. Er volgden nog heel wat zetten, waarin DrsD2020 steeds meer voorsprong kreeg. Toen dat was opgelopen tot vier pionnen en een stuk gaf Keessie2 op. Kijken we nu naar wat JaapSantifort tegen esg43 wist te presteren. Na de opbouwfase, waarin een paard tegen een loper was geruild, kwam wit beter te staan, zoals te zien valt op het bijgaande diagram. Hier had wit beter a4 kunnen spelen dan Tc1, wat hij speelde. Even later werden torens geruild op c1, waarna wit met het paard terugnam, waar met de dame iets sterker zou zijn geweest. Hij had dan kunnen gaan rommelen met de zwarte damevleugelpionnen. Ook, waar hij een paar zetten later rocheerde zou eigenlijk g4 en alles zetten op een koningsaanval sterker zijn geweest. Beider pionnenketens stonden helemaal vast, toch wist zwart, middels matdreiging, in het voordeel te komen. Wit ging nu de zetten herhalen met de dame en zwart wist geen goede oplossing meer te vinden en verloor even later op tijd. Het leek er veel op, dat MarkLagendijk, die met zwart tegen thelostrook speelde, even veld h8 uit het oog was verloren. Hij ging daar namelijk mat, terwijl hij zelf ook een mooie aanval had. De partij tussen WillemJan Tanis en dirk_brijs verliep lang zo goed als synchroon, eigenlijk totdat zwart zomaar een toren weggaf en wit dus het heft in handen nam. Dat leidde tenslotte tot mat op de achterste rij. Bon-Oni43 verloor eerst een pion tegen Lowietje47, wist dit echter later om te bouwen tot het equivalent van drie pionnen. Toen echter zwart remise aanbood ging hij toch akkoord. Rien_van_der_Molen kreeg de bye.
RONDE 3
jan_van_huizen ging deze ronde voorzichtig van start tegen THVD. Daarna vond een hele afruilsessie plaats op d4, waarna beiden twee torens, twee lichte stukken en zeven pionnen overhielden. Even later won hij nog een pion, die hij later leek terug te geven, THVD wilde dat niet accepteren. Later haalde wit er een dame bij middels promotie, wat tenslotte mat voor THVD betekende. Tussen DrsD2020 en JaapSantifort gingen de dames er al snel af, terwijl er tegengesteld werd gerocheerd, wat vaak spanning garandeert. 
Maar eigenlijk was die spanning er alweer vrij snel af, ook de torens werden geruild en er kwam een eindspel van drie lichte stukken en zeven pionnen aan beide kanten (zie diagram). Het enige voordeel, zo op het eerste gezicht, was de dubbelpion voor zwart. Er werden nog enkel lichte stukken geruild, tot er ongelijke lopers resteerden. Hierna wist wit nog een pion te winnen, toch wisten beiden, ondanks nog zo'n 15 zetten nadat er voor het laatst materiaal van het bord verdween, de remisemarge niet te doorbreken en remise werd het tenslotte ook, door zetherhaling. hands-up en WillemJanTanis gingen ook synchroon van start en daarbij wist hands-up, na lang proberen, een pion te winnen en tenslotte ook de partij, mede dankzij een pionpromotie. De opening van de partij, gespeeld tussen Rien_van_der_Molen en ook-dat-nog kende een opening, die de theoretische richtlijnen niet volgde. Dat had tot gevolg, dat ook-dat-nog relatief snel twee stukken wist te winnen en daarna zijn g-pion naar de overkant kon brengen. Die overmacht werd wit te veel, hij gaf op. In de partij tussen esg43 en thelostrook werd de lange witte diagonaal steeds belangrijker. Hierlangs wist wit in eerste instantie een kwaliteit te winnen, zwart nam het echter snel over en - met die lijn als basis - wist hij eerst een kwaliteit en later nog een stuk te winnen. Dit alles resulteerde hierna in een toreneindspel, met voor zwart een stuk en een pion meer. Toen er nog een pion dreigde te vallen gaf esg43 op. Dan ging het Lowietje47 al snel voor de wind tegen Keessie2 (die zich inmiddels heeft "omgedoopt" tot KeesBreen, in dit verhaal gebruiken we nog steeds de oude nickname), hij veroverde een toren op a8 en daarna ook nog de andere, op h8. Nu was het niet meer al te moeilijk voor wit om hem mat te zetten. Bon-Oni43 speelde tegen dirk_brijs en kreeg daarin te maken met de kracht van de zwartveldige witte loper, nadat - na het fianchetteren van de zwarte loper en daarna de korte rochade - de h-pion was opgespeeld. Dit leidde tenslotte tot een matnet, waarbij Bon-Oni43 ook te veel was gefocussed op zijn vrije a-pion, die bijna kon promoveren. Maar wit was eerst en dus kon zwart opgeven. MarkLagendijk kreeg deze ronde overigens de bye.
RONDE 4
Voor deze ronde hoopte Bon-Oni43, die inmiddels helemaal onderaan de ranglijst stond, op de bye. Maar wie schetst zijn "verbijstering" toen plotseling de sterke xThePhylosopherx op de trojka sprong! Weg rustmoment derhalve. Laten we echter vanaf het begin beginnen en dat begin is de partij tussen jan_van_huizen en DrsD2020. Laatstgenoemde had zo langzamerhand de touwtjes van deze partij in handen genomen, werd echter behoorlijk verrast door een hele mooie offerzet van wit, te zien op het bijgaande diagram. Dat zwart verrast werd blijkt wel uit zijn bedenktijd om een antwoord hierop te vinden. Hij had er bijna 8 minuten voor nodig, terwijl zijn tegenstander de zet binnen 3 minuten had gevonden. Hij speelde tenslotte ...;Lxc2, wat een beetje de slechtste zet was die er te vinden was!? Veel beter waren ofwel ...;Le6 of ook ...;Lxh3. Wit sloeg terug en nu werd het paard geslagen. Hierna kwam wit opzetten op de damevleugel, met zetten als Tc1 en het oprukken met de b-pion. Dat leidde eerst tot stukverlies en daarna mat op g7. THVD kreeg de deze avond goed in vorm zijnde JaapSantifort tegen zich en het spel ging vrij snel eigenlijk helemaal naar de zin van zwart. Dat uitte zich in tenslotte winst van een toren voor zwart, waarna hij de partij zo goed als helemaal naar zijn hand zette. Tenslotte kreeg hij een matdreiging op h2, die met de dame tegengegaan werd. Maar daar had zwart dan weer een mooi schijnoffer met z'n loper op gevonden en ging wit dus mat. thelostrook en hands-up speelden een partij, die perfect in een trojka onderweg naar Omsk paste. De torens en de dames werden geruild via de e-lijn en wat daarna overbleef waren gelijke lopers en elk 7 pionnen, hoewel wit wel een dubbelpion had. Het werd nu een echt gevecht voor het vinden van een gaatje en daar slaagde wit uiteindelijk in. Ook wist hij toen de lopers te ruilen en kon zodoende met zijn koning naar de laatste zwarte pion lopen, terwijl de zwarte koning eerst zijn aandacht moest richten op de andere witte vrijpion, aan de ander kant van het bord. Zwart gaf dus op. Ook ook-dat-nog en Lowietje47 namen de gelegenheid te baat er een spektakelstuk van te maken. Daarbij ontstond tenslotte een toreneindspel met beiden zes pionnen, wit echter wel met een dubbele g-pion. Maar toen de witte koning het strijdperk op de zwarte damevleugel binnendrong en daar een pion zou gaan winnen, gaf zwart op. dirk_brijs en Rien_van_der_Molen kwamen maar kort aan bod, zwart liet zich namelijk na iets meer dan 10 zetten mat zetten. De volgende partij is tussen Keessie2 en WillemJanTanis. Daarbij had zwart lange tijd het betere van het spel, maar, net als vaak gezegd wordt, de prijzen worden pas na de meet uitgereikt en zo ook hier. In bijna de slotstelling kon wit een stuk winnen, hij had echter ook gezien, dat hij mat kon geven en dat deed hij dan ook, uiteraard. Tussen MarkLagendijk en esg43 kwam er, voor dit niveau, een echte zeeslang op het bord. Die mondde tenslotte uit in een stelling, waarin zwart een pion voor stond, echter veel minder bedenktijd had. Daar probeerde wit natuurlijk van te profiteren, wat hem tenslotte ook lukte, dus zwart verloor op tijd. Dan de laatste partij van de ronde, dus tussen Bon-Oni43 en xThePhylosopherx en daar kwam duidelijk uit, wat van te voren was verwacht. Wat vooral bleek, was, dat zwart twee vrijpionnen kreeg op de damevleugel, die hij prima te gelde ging brengen. Dus gaf wit op.
RONDE 5
In de tussentijd bleek dirk-brijs van de trojka gevallen (hopelijk niet door de wolven verscheurd!) en dus kreeg Bon-Oni43 toch nog zijn bye. JaapSantifort en jan_van_huizen maakten er een gambiet van en daar bleek zwart zich toch net iets beter in thuis te voelen dan wit. Het werd tenslotte een eindspel van toren en paard tegen toren en loper en twee pionnen meer voor zwart. Toen zwart daar echter een derde aan toevoegde vond wit het genoeg en gaf op. thelostrook en ook-dat-nog ruilden al vroeg in de partij de dames en wit verzwakte daarna de bescherming rond zijn koning wegens het verjagen van een paard. Wat later won hij een pion, had echter wel een dubbelpion gekregen door die dameruil. Maar zwart wist kundig een eeuwig-schaak-proces op gang te brengen, dus remise werd de slotsom.
Dan nu DrsD2020 tegen THVD en daarin, met een nagenoeg gelijkwaardige positie, bood wit dameruil, wat minder verstandig was, hierdoor kwam hij - mits zwart het aannam natuurlijk - slechter te staan (zie het diagram van deze ronde). Beter zou een zet als Pf3 zijn geweest. Zwart ruilde inderdaad de dames, had even later toch beter pionnen op f4 geruild. Nu sloeg hij op e1, wat eigenlijk helemaal niet nodig was. Nu stuurde hij zijn materiaal op pionnenroof uit, wat in feite twee pionnen opleverde. Er bleef tenslotte een toreneindspel over met één pion meer voor zwart. Dat bleek voldoende voor hem om de winst binnen te halen. hands-up had hierna niet al te veel moeite met Keessie2, versloeg hem na 17 zetten. In de lagere regionen van dit toernooi speelde Lowietje47 nu tegen MarkLagendijk en bleek nu niet tegen hem opgewassen. Hij offerde een paard voor vage zaken en toen zwart met zijn pionnen de hele witte stelling ging overheersen gaf wit op. Als een sterkere speler later het strijdperk betreedt, betekent dat vaak, dat hij spelers tegenkomt, waar hij van te voren niet of nauwelijks tegen heeft gespeeld. Dat overkwan xThePhylosopherx nu ook, zo speelde hij deze ronde tegen Rien_van_der_Molen en kwam al snel flink materiaal voor. Dat betekende in dit geval een toren en een paard en dan is het niet meer zo moeilijk voor een speler van dit niveau om de winst binnen te halen en zo gebeurde het ook. De laatste nog te behandelen partij werd gespeeld tussen WillemJanTanis en esg43 en werd uiteindelijk beslist in een toreneindspel, wel echter tenslotte met twee pionnen meer voor zwart. Toen het zwart lukte die twee pionnen naar de onderste rijen te brengen gaf wit op.
Rangen en standen zijn te bekijken in onderstaande tabel.

nr

naam

w

r

v

pt

1

2

3

4

5

6

t

1

THVD (1748)

3

0

2

3

85

85

90

90

90

60

500

2

hands-up (1625)

3

0

2

3

75

70

65

75

80

55

420

3

xThePhilosopherx (1716)

2

0

0

2

90

75

95


100

30

390

4

ook-dat-nog (1492)

3

1

1

55

80

45

40

95

65

380

5

jan_van_huizen (1588)

5

0

0

5

65

55

50

70

45

80

365

6

DrsD2020 (1526)

2

1

2

70

65

40

60

65

45

345

7

TheHistoryTeacher

80

90

80

85335

8

MarkLagendijk (1230)

3

0

2

3

25

50

70

30

40

50

265

9

thelostrook (1468)

3

1

1

40


75


50

75

240

10

JaapSantifort (1526)

3

1

1

30

45

10


65

70

220

11

schaaksheila

4

0

6

4

60

15

60

25

30


190

12

spanovich

9

1

0
80

105


185

13

Bon-Oni43 (1135) *

1

1

3

20

35

20

65

25

15

180

14

Esg43 (1003) *

2

0

3

285

5

55

25

170

15

dirk_brijs (1354)

2

0

2

2


20

35

45

15

35

150

16

Freddy59

4

2

4

5

10

5


50

70


135

17

Dutchrook

6

1

3

45
85


130

18

Rien_van_der_Molen (1038) *

1

0

4

1

35

30

25

10

20

5

125

19

WillemJanTanis (1130)

1

0

4

1

50

40


15


10

115

20

marcelderuiter196955

55110

21

Lowietje47 (1183)

1

1

3


25

15

35


20

95

22

Keessie2 (962)

2

0

3

2

15


30


10

40

95

23

boszoff


60

60

24

JoopElderhorst

4

1

5

60


60

25

Castleblack82

4

1

5

35


35

26

Angie1982

1

0

8

1

5

10

5


5


25

27

straa192
2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten