maandag 4 november 2019

De Pionier 1-Shah Mata 2 en ronde 8

De tweede thuiswedstrijd voor het eerste team terwijl er ook nog een achttal partijen voor de interne competitie konden worden gespeeld. Een opkomst van bijna 80% mag dan ook best wel goed worden genoemd. Wedstrijdleider Fred van Wieringen doet verslag van de wedstrijd.
Na een klinkende overwinning in de eerste ronde moest het eerste team van De Pionier uitkomen tegen Shah Mata 2. Ook zij hadden de twee punten binnengesleept. De verwachtingen van beide teams waren hoog. Na het voorwoord door wedstrijdleider Fred van Wieringen werden de klokken gestart. Nadat ook de interne competitie was ingedeeld en gestart werd het echt stil in de speelruimte. Vaak is het zo dat er in het eerste half uur niets bijzonders gebeurt, maar dat was nu wel anders.
De aan bord 2 spelende Ernstjan Pluim Mentz had na enkele zetten een paard geofferd voor een pion. Hij kreeg hierdoor de mogelijkheid om diverse “zware” stukken op de zwarte koningsstelling te richten. Ook beide lopers en een paard deden in de aanval mee. Met een schitterend dameoffer wist Ernstjan het punt al snel binnen te halen (1-0). Een opsteker voor de rest van het team.
De tweede partij, die redelijk snel was beslist, was die van Rik Verheij aan bord 6. Rik werd na de opening verrast door het verlies van een kwaliteit. Hij moest zijn toren voor een loper geven. Dit hoeft op zich niet dramatisch te zijn, maar hierdoor lag de stelling van Rik wel open en hij verloor meteen twee pionnen. Na nog twee pionnen te hebben verloren, werd Rick mat gezet (1-1).
Invaller Jaap Santifort speelde aan bord 8 een gelijk opgaande partij. Jaap probeerde wel het initiatief te nemen op a-lijn, maar door het afruilen van bijna alle stukken bleef er voor beiden een loper en vijf pionnen over. Remise dus (1½-1½).
Vorig jaar speelde Dik van der Pluijm nog bij Shah Mata. Omdat Dik naar Hellevoetsluis verhuisde had hij een moeilijke keuze. Spelen voor Shah Mata of voor De Pionier. Het werd uiteindelijk De Pionier. Zodoende speelde Dik op bord 4 tegen zijn oude ploeggenoot. Dik had daar zichtbaar moeite mee. Hij speelde, zoals we van hem gewend zijn, zeer nauwkeurig en hij won een pion. Echter, zijn pion in het centrum was niet te verdedigen en na het verlies van die pion verloor Dik het initiatief. De vijandige koning veroverde het centrum en andere pionnen werden geslagen. Na enige tijd moest Dik opgeven (1½-2½).
Ricardo Klepke wist aan bord 1 een goed en sterk centrum neer te zetten. Mooi was de zet gxf6 waardoor de g-lijn vrij kwam en de “nieuwe” f-pion het centrum versterkte. Dit bleek de basis voor de overwinning. Ricardo drong zijn tegenstandster ver terug en wist twee pionnen te winnen. Dit was voldoende voor de overwinning (2½-2½).
Mark van Putten speelde aan bord 3. Mark speelde een prima partij. Hij wist een open h-lijn te creëren en in het centrum was hij ook de baas. Met een pionnenruil zorgde Mark voor kwaliteitswinst. Met het veroveren van de h-pion was de stap naar de overwinning gezet (3½-2½). Keurig gespeeld, Mark!

Vader Jan en zoon Thijs van Dam moesten het nu maar afmaken. Echter, de stelling van teamleider Jan aan bord 5 zat in het centrum potdicht. Na het afruilen van een aantal stukken wist de vijandige dame de stelling van Jan binnen te dringen. Het werd hierdoor zeer spannend. Jan verloor een pion en de dames werden afgeruild. Jan had echter een loper en zijn tegenstander een paard. Dit paard was sterker en wist nog een pion te veroveren waardoor Jan de strijd op moest geven (3½-3½).

Nu was het dus aan Thijs aan bord 7 om een goed resultaat te halen. Thijs gebruikte voor zijn doen veel tijd maar kwam desondanks toch in de problemen. Hij verloor een loper maar dreigde met twee centrumpionnen over te steken. Dit werd prima tegen gehouden en Thijs verloor de partij.
De eindstand werd hierdoor, enigszins teleurstellend, 3½-4½, zoals te zien op het wedstrijdformulier.

De Pionier 1 1857 - Shah Mata 2 1677 3½-4½
1 Ricardo Klepke 2264 - Franka van Vlokhoven 1735 1-0
2 Ernstjan Pluim Mentz 2096 - Frans Frishert 1681 1-0
3 Mark van Putten 1932 - Teun Koorevaar 1733 1-0
4 Dik van der Pluijm 1765 - Remy Rutjes 1681 0-1
5 Jan van Dam 1730 - Cees van Oosterom 1803 0-1
6 Rik Verheij 1763 - Nick Bootsma 1521 0-1
7 Thijs van Dam 1584 - Chris Willemse 1669 0-1
8 Jaap Santifort 1724 - Cor Brouwer 1590 ½-½
Naast dit gevecht was er ook strijd om de bovenste plekken op de ranglijst voor de huishoudelijke competitie. Die ging tussen Sheila de Jonge en Leo Stelloo. Daarbij wist Sheila een mooie half-open g-lijn te creëren, waarlangs ze probeerde haar dame en een toren de strijd te laten beslissen. Dat ging ook aardig lukken, vooral omdat Leo zich gedwongen voelde zijn dame te offeren ter verdediging. Dat bleek niet voldoende te zijn, hoewel Leo zich nog wel een poosje kranig wist te verzetten.
Een mooie partij speelden Alex van Wieringen en Ad van der Ree. Daarbij leek de remise steeds niet al te ver weg te liggen, totdat Ad een doorbraak wist te forceren, waardoor Alex helemaal met de rug tegen de muur werd gedrukt. Omdat die muur niet meegaf en Ad's druk groter en groter werd, leek het Alex het verstandigste om de partij maar op te geven.
Bonne Faber en Martijn van Dam speelden in eerste instantie een gelijkopgaande partij, totdat Martijn heel agressief zijn koningsvleugelpionnen opspeelde waardoor Bonne in de knoei kwam. Hij reageerde onvoldoende adequaat op die agressie, wat hem even later een stuk kostte, waarna Martijn de partij kundig naar winst wist te voeren.
Jan van Huizen hoefde niet alles te geven om zich Ronald van Velzen van de huid te houden. Want er vielen, langzaam maar zeker, gaten in diens verdediging en zo wist Jan hem op zeker moment mat te zetten met dame, paard en loper.
Tegen Wim Noordermeer werd het een moeilijke partij voor Peter Derrez. Vooral één van zijn torens kwam vast te zitten omdat een paard, dat een pion moest blijven verdedigen, in de weg bleef staan. Het leek er op, dat Wim de partij kon winnen, toch kwamen beiden remise overeen.
Casper Verbeek wist door het door Albert Schaefer in voorgaande ronden opgebouwde profiel heen te breken en hem tot diep nadenken te dwingen. Tenslotte lukte het Casper om de partij te winnen, hoewel hij daarbij meer tijd nodig bleek te hebben dan door de stelling werd vereist. Hij had eerder een toren kunnen winnen, zag dat echter over het hoofd. Maar het gaat tenslotte toch niet om de manier waarop winst tot stand komt, maar dat het tot stand komt!
Deze avond was het Frits Wilschut die als eerste een partij wist af te sluiten want tegenstandster Lisanne van Huizen bood hem de winst een beetje op een presenteerblaadje aan.
Datzelfde gebeurde ook in de partij tussen Peter van Herp en Jan van Baardwijk, die eigenlijk als tweede met hun partij klaar waren. Dat punt ging naar Jan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten