zondag 22 september 2019

Ronde 3

In deze ronde werd een begin gemaakt aan de bekercompetitie van dit seizoen. Maar aangezien de opkomst wat minder was dan gehoopt (oorzaak Europacup-voetbal?), konden er nog niet zoveel beslissingen komen, hoewel de lijst voor de tweede ronde van deze competitie (zie de kolom links van deze kolom op de hoofdpagina van de site) al enigszins gevuld raakt.
De eerste gegadigde voor de tweede bekerronde werd al snel gevonden. Net als steeds meer van zijn tegenstanders was ook Peter van Herp niet opgewassen tegen Thijs van Dam. Peter verloor beide partijen, veel te snel eigenlijk.
Maar in de andere beide indelingen ging het er toch een beetje anders aan toe. Dik van der Pluijm bleek in hun eerste partij tegenstander Sheila de Jonge wat onderschat te hebben. Althans, dat zou je uit zijn verlies in die eerste partij op kunnen maken. Hoewel hij een sterke batterij van dame en loper op f7 had gericht, wist Sheila daar toch het goede antwoord op te vinden. Ging Dik hierna ècht schaken? Je zou het bijna gaan denken omdat hij nu een sterkere positie tegen Sheila op het bord wist te toveren. Maar Sheila weet soms heel verrassend uit de hoek te komen, nu echter was dat onvoldoende om de partij te winnen. Dus snelschaken om dat plekje in de tweede ronde. Maar ook hierin toonde Dik zich de sterkere en won zodoende twee partijen na elkaar, wat voldoende was om een ronde verder te komen.
Ook Frits Wilschut en Leo Stelloo kwamen aan het bord voor de eerste ronde. In de eerste van de twee partijen wist Frits het zijn tegenstander behoorlijk moeilijk te maken, zo erg eigenlijk dat Leo zich plotseling voor het voldongen feit zag geplaatst dat zijn vlag was gevallen. Maar, de positie op het bord van dat moment was ook voordelig voor Frits. Maar in de tweede partij nam Leo wraak en wist hij Frits mat te zetten op de koningsvleugel. Leo's dame was ver opgerukt in het vijandelijke kamp en deed daar het werk, dat Leo van haar verwachtte! Ook hier dus snelschaken en opnieuw was zwart niet de kleur, waarmee Leo de volgende ronde zou kunnen bereiken. M.a.w., Frits won deze partij. Hierna echter bleek zijn liedje uitgezongen want in de tweede snelschaakpartij was het al na hooguit één minuut voor hem afgelopen wegens een enorme achterstand in overblijvend materiaal, wat ook het gevolg was in de derde en beslissende partij. Leo dus door naar de volgende ronde.
Peter Derrez speelde voor de interne competitie tegen Jan van Huizen. Het werd een partij met kansen voor beiden en bij één daarvan wist Jan een kwaliteit te veroveren. Nu ontstond er een eindspel met toren en drie pionnen voor Jan en paard en drie pionnen voor Peter. Al sta je dan enig materiaal voor, toch is het heel moeilijk om er winst uit te halen. Maar Peter leek het niet helemaal goed te spelen en verloor daarbij nog een pion. Nu konden toren en koning van Jan proberen op jacht te gaan naar nog meer pionwinst, hoewel daarbij uitgekeken moest worden voor de dubbele aanval van het paard op beide stukken. Dat lukte Jan goed en hij behaalde dan ook de partijwinst.
Voor Jan van Baardwijk kwam er een partij tegen Martijn van Dam en dat kostte Jan weer veel tijd om zijn zetten te overdenken. Martijn leek weer eens meer tijd aan de verdere partijen te besteden dan aan zijn eigen stelling. Toch wist hij Jan steeds verder in de misère te drukken, wat in een matnet op de onderste rij eindigde. Een soort mat achter de paaltjes maar dan met een loper er bij. Met dame en loper (van de andere kleur) werd Jan dan ook matgezet.
Een verrassing kwam tot stand in de partij tussen Bonne Faber en Ronald van Velzen. Bonne was daarbij redelijk goed uit de startblokken geschoten en wist een pion te winnen. Ronald verloor daarbij een aantal tempi met zijn dame maar kwam plotseling in een mooie positie toen Bonne een dubbele aanval finaal overzag. Met toren en dame wist Ronald een toren op c1 aan te vallen, wat op zich niet zo erg is, maar als de dame eerst nog door die toren wordt aangevallen wordt het wel erger. Bonne had het over zichzelf afgeroepen door eerst nog een pion geslagen te hebben voor z'n dame naar een veiliger plek te spelen, met die dubbele aanval tot gevolg. De enige manier om veel erger te voorkomen was nu een stukoaafer voor Bonne, maar Ronald maakte het fraai af met een paardzet, die daarmee alle belangrijke velden bestreek. Het mat zou dan ook binnen enkele zetten gezet kunnen worden en daarom gaf Bonne op.
Als laatste te bespreken partij dan de ontmoeting tussen Michiel Landman en Lisanne van Huizen, die haar debuut maakte bij de senioren. In haar nog jongere jaren had ze namelijk al enige opleiding genoten bij de jeugdafdeling van de club. Nu, tegen Michiel, produceerde ze uiteindelijk de grootste verrassing van de avond. Want Michiel had haar steeds verder in de verdediging gedrukt en daarbij een tweetal pionnen buitgemaakt. Verlies voor Lisanne leek dan ook niet al te ver, hoewel het wel een stelling werd met ongelijke lopers. Maar Michiel wist hier niet goed weg mee en Lisanne nam haar kans waar om daar misbruik van te maken. Ze wist een pion door te drukken naar promotie tot dame en daarmee kreeg de stelling een heel ander aanzicht. Michiel moest opgeven, daarmee de avond geweldig mooi te maken voor alles wat zwart was!

Dit geeft de nieuwe ranglijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten