maandag 4 februari 2019

RSR Ivoren Toren V1-De Pionier V1

De derde wedstrijd voor het Pionierviertal, met één afzegging, Jan van Baardwijk was verhinderd. Vorig seizoen was met 0-4 thuis verloren van deze tegenstanders, echter niet in dezelfde samenstelling.
Tevoren via de website van RSR uitgezocht hoe het zat met de parkeermogelijkheden en voor de zekerheid nog een telefoontje gepleegd. Beide zaken gaven aan dat er maximaal een kleine 10 minuten gelopen zou hoeven te worden maar niets bleek minder waar! Teamleider en chauffeur Leo Stelloo moest zo ongeveer een half uur rondrijden (het team was voor het eerst al rond 19.45 uur voor de speelaccommodatie aanwezig, bijgaande foto kon echter pas rond 20.15 worden genomen!?) om tenslotte een vrije plek te vinden. Maar gelukkig was men bij RSR ook nog niet zover, er was een prijsuitreiking voor de jeugd bezig en aangezien RSR een groot contingent jeugdspelertjes heeft duurde dit wat langer dan misschien vooraf bedoeld. Een ander nadeel daar is, dat het de speelruimte van een bridgeclub is en dat was duidelijk te merken aan de (te kleine) tafeltjes. Maar gelukkig zat er een soort driehoekje aan die tafeltjes zodat het notatieformulier daar op een redelijk plekje kon vinden. Maar niet alleen kommer en kwel, het team werd prima ontvangen en men had alle begrip voor het (te) late moment dat de strijd kon beginnen.
RSB-voorzitter en wedstrijdleider Angelo Ayala vroeg vooraf of men zich een beetje had voorbereid. Dat had (achteraf) eigenlijk wel gemoeten, zeker als je naar het gespeelde kijkt. Aan bord 1 speelde Bonne Faber een voor hem vervelende opening, de zwartspeler offerde op zet 10 een paard tegen een pion, echter met de achtergrondgedachte dat hij even later een toren ging winnen. Wegens het niet alle varianten van de opening onder de knie hebben speelde Bonne op zet 13 (what's in a name!) een verkeerde zet, hij was bang ook de tweede toren kwijt te raken en speelde deze toren naar een gedekte plek. Als hij echter net even beter had gekeken dan had hij gezien dat hij de vijandelijke dame had kunnen winnen middels een matdreiging, waarna noodgedwongen g6 had moeten worden gespeeld en met de loper, die nog tussen de eigen toren en de vijandelijke dame stond, schaak kon worden gegeven. Zoiets zie je helaas pas achteraf en nu wist de zwartspeler het prima af te maken, hoewel hij daar veel tijd aan besteedde, waardoor Bonne ging hopen op het door de vlag gaan van zijn tegenstander. Anders had hij wel eerder opgegeven.
Ook de andere Pioniers wisten onvoldoende gevaar te stichten. Aan bord 3 was Wim Noordermeer bang voor verlies van zijn c-pion en meende de loperlijn richting die pion af te kunnen stoppen door er een stuk tussen te plaatsen. Daarbij voor het gemak even vergetend dat het tussengeplaatste stuk twee keer werd aangevallen en slechts één keer gedekt. Stukverlies derhalve en hierna duurde het ook niet lang meer.
Ook bord 4, met Albert Schaefer, deelde in de Pioniermalaise. Zijn tegenstander had eerder op de avond meegedaan met de eerder genoemde prijsuitreiking en was daardoor helemaal in de juiste flow gekomen. Dat heeft Albert geweten want een kleine fout werd hem noodlottig, hoewel hij nog lang zijn best deed om toch niet te verliezen. Maar dat gebeurde toch.
Blijft nog over teamleider Leo aan bord 2. Het leek er op een gegeven moment op dat hij het betere van het spel ging krijgen, althans, hij won een stuk. Maar dat is soms niet voldoende voor Leo, zo ook nu. Hij zal waarschijnlijk als excuus zijn tijdnood aanvoeren, echter, als je zo voorstaat dan moet je de partij eigenlijk naar je hand kunnen zetten. Leo struikelde echter over de slimheid van zijn tegenstander.
Net als vorig seizoen dus een 4-0 nederlaag. Maar we blijven volhouden.........!
Het wedstrijdformulier van Angelo zag er als volgt uit:

RSR Ivoren Toren V1 1457 - De Pionier V1 14144-0
1 Diego Kaersenhout 1539 - Bonne Faber 1563 1-0
2 Shakir Salih 1532 - Leo Stelloo 1453 1-0
3 Sybe de Oude 1430 - Wim Noordermeer 1369 1-0
4 Qian Huang 1327 - Albert Schaefer 1273 1-0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten