zaterdag 29 juli 2017

ZAS ronde 4

Het tempo van deze avond lijkt voor sommige spelers niet het hunne te zijn in de zomerperiode. Het snellere werk vindt men blijkbaar leuker. Er waren evenveel deelnemers als bij de eerste avond met dit tempo. Maar de volgende ronde gaan we weer snelschaken, dus.......?!
Door de vakantie van Jan van Huizen werd het indelen overgenomen door Ernst-Jan Pluim Mentz en daarvoor had hij toch weer een soort van inwerkperiode nodig. Hierdoor en door geringe problemen met de printer duurde het even langer voor de eerste ronde kon beginnen. En met dit tempo staan we nu juist het moeilijkst, dus de prijsuitreiking kon pas tegen twaalven worden gedaan.
In de eerste ronde werden er meteen twee remises opgetekend. Als eersten waren dat Arie Bliek en Jan van Baardwijk. Jan had hierbij tenslotte het voordeel van een doorgelopen pion weten te krijgen, hij had daar echter ook ruimschoots bedenktijd voor gebruikt. Tenslotte dus een koning voor Arie en een koning plus dame voor Jan. Maar Jan wist dit relatief gemakkelijke eindspelletje niet binnen de hem daarvoor nog ter beschikking staande tijd tot een voor hem goed einde te brengen. Arie won dus eigenlijk op tijd, reglementair echter had hij geen matpotentieel meer, dus werd het remise. De tweede remise was van een ander - en heel verrassend - gehalte. Jan van Genderen wist namelijk niet door de verdediging van Leo Stelloo te breken en bood daarom op zeker moment maar remise. Dat aanbod werd graag door Leo aangenomen. Verder waren er deze eerste ronde geen echte verrassingen te noteren, Rien van der Molen verloor van Wim Noordermeer, net als Ben Blakmoor van Ernst-Jan. Hans van Calmthout had enige problemen met Casper Verbeek maar hij won wel. Dat deed ook Bonne Faber bij Marjolein Osinga, terwijl ook Sheila de Jonge het volle punt scoorde tegen Frits van der Veeke. Tenslotte had Reinier van der Wende de nodige moeite met Martijn van Dam, hoewel hij tenslotte wel degene was, die met het punt ging lopen. Een punt was er ook voor Wim van Schie, dat was echter dankzij het oneven aantal.
Snel dus door naar de volgende ronde maar dat was ook wel nodig gezien de relatieve achterstand in tijd. Zeven spelers met één punt en er bleven er vier over met de maximale score. Daar was Wim Noordermeer niet bij want hij verloor van Hans, terwijl Wim van Schie het niet al te moeilijk leek te hebben tegen Bonne, die zich verkeek op de stelling en remise aanbood in verloren positie. Ook Ernst-Jan hoorde bij de ongeslagenen, hij won van Sheila. Jan van Baardwijk had dan wel een halfje minder, hij was de gelukkige die tegen de laatste éénpunter, Reinier, mocht spelen. Reinier won dit gevecht. Vier deelnemers met een half punt en twee van hen kwamen op anderhalf, Leo won van Arie en Casper verloor van Jan van Genderen. Samen met Casper bleven Martijn (verlies van Ben) en Rien (verlies van Frits) op 0 punten. Marjolein voegde zich bij de éénpunters door haar bye.
Bij de start van de derde ronde werd ook verteld hoe de avondprijzen waren te verdienen. Die zouden dan naar de beste deelnemer met 3 punten, de beste met 2 en de beste met 1 punt gaan. Er waren dus vier deelnemers met 2 punten en - redelijk logischerwijze - ze speelden tegen elkaar. Van hen verloor Reinier van Ernst-Jan na een mooi gevecht, terwijl Hans tenslotte won van Wim van Schie, hoewel hij in het eindspel met ongelijke lopers nog wel op z'n tellen diende te passen. Ben speelde tegen Leo en Leo had een beetje de avond van z'n (schaak)leven, hij wist van Ben te winnen. Jan van Genderen had wat minder zo'n avond, hij speelde z'n tweede remise, tegen iemand, waar hij normaliter wel van zou moeten kunnen winnen: Wim Noordermeer. Bonne speelde een ingewikkelde partij tegen Sheila maar wist tenslotte wel te winnen. Dat deed Marjolein ook, tegen Frits, terwijl Rien en Arie beiden met de witten verloren en wel van Jan van Baardwijk en Martijn. Tenslotte kreeg Casper nog het punt van oneven zijn.
Dan de prijzen. De eerste ging naar Ernst-Jan, die een halfje weerstandspunten meer had dan Hans, terwijl er voor de tweede prijs een vijftal zich meldde: Bonne, Jan van Genderen, Marjolein, Reinier en Wim van Schie. Hier beslisten dus ook de weerstandspunten en daarvan had Wim de meeste. Ook een vijftal was er met 1 punt: Ben, Casper, Frits, Martijn en Sheila. Hier ging de prijs naar Ben, die zelfs de meeste weerstandspunten had van het hele deelnemersveld.

De nieuwe tussenstand voor de eindprijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten