zondag 23 juli 2017

ZAS ronde 3

Zoals op de foto te zien had de organisatie kosten nog moeite gespaard om het de deelnemers naar hun zin te maken. Een lekker zonnetje op je bord is toch ook niet te versmaden? Toch veel leuker dan die hamburger op je bord bij de barbeque?
Ditmaal kwam het bord vol te liggen met rapidpartijen met een bedenktijd van een heel kwartier per persoon per partij. Voor sommigen kon dit tempo nog net in de zomer, anderen hebben toch eigenlijk liever wat meer tijd ter beschikking. Ook het deelnemersaantal breidt zich steeds weer uit en opnieuw bleek er nog iemand te vinden te zijn zonder ZAS-ervaring. We zijn de 130 unieke deelnemers voorbij en gaan op zoek naar de 150!
Het is bekend, dat de indeling van belang kan zijn voor iemands eindstand, hoewel dat nog meer zo is bij partijen met een half uur bedenktijd.
Sheila de Jonge mocht meteen aan de bak tegen Mark van Putten en ze eindigde deze ronde met evenveel punten als ze begon. Hetzelfde lot trof Rien van der Molen, die de strijd aan moest binden met Fred van Wieringen. Fred was, als voorzitter, 's middags al op stap geweest naar PLUS Trommel om daar te proberen wat prijsjes los te weken. Dat bleek goed geslaagd, hij kwam terug met voor elke ronde een fles wijn en een bos bloemen. Dat laatste kwam al heel goed uit, die konden deze keer aan cateringdame Reina van Huizen worden uitgereikt, die uit een vervelende en pijnlijke ziekte aan het terugkomen is. Ze heeft een aantal clubavonden verstek moeten laten gaan maar nu lijkt daar een eind aan gekomen te zijn. Dan is een bloemetje toch perfect op z'n plaats? Maar daar had Wim Noordermeer nu even geen boodschap aan, hij moest het vege lijf zien te redden tegen André Osinga en slaagde daar niet in. Ronald Sparreboom is te zien achteraan op de foto en hij begon zijn ZAS-bestaan met een overwinning op Wim van Schie. Ook Adriaan Knulst ging prima van start, hij kende weinig problemen tegen Martijn van Dam. Datzelfde gold ook voor Bonne Faber, die relatief snel gewonnen had van Casper Verbeek. Maar Leo Stelloo kon al dit geweld niet bijhouden, hij begon met een verliespartij, tegen Jan van Baardwijk. Daarentegen ging Jan van Huizen prima van start, hij speelde tegen en won van Leon Struik. Maar Michiel Landman kende een moeilijke eerste ronde, hij verloor van Jan van Genderen. Nu kreeg Ben Blakmoor de kans te bewijzen wat hij waard is tegen Ernst-Jan Pluim Mentz en dat bleek te weinig voor een score. Tenslotte ondervond Frits van der Veeke wat Marjolein Osinga waard kan zijn, althans, hij verloor van haar.
In de tweede ronde gingen dan de eerste koppen rollen. De eerste was die van Fred, hij bleek ditmaal niet opgewassen tegen Ronald. Ook Jan van Baardwijk wist zijn ongeslagen status niet te bewaren, hij verloor van Adriaan. Ernst-Jan kreeg nu Bonne tegenover zich en ook de Pionierkampioen won. Mark bleek te sterk voor Jan van Huizen, terwijl André verrassend van Jan van Genderen won. Het damesduel tussen Marjolein en Sheila werd in het voordeel van laatstgenoemde beslist. Zo komen we probleemloos bij de verliezers uit de eerste ronde terecht. Van hen wisten Wim Noordermeer (tegen Michiel), Wim van Schie (tegen Frits), Casper (tegen Rien), Leon (tegen Leo) en Martijn (tegen Ben) te winnen.
Bij het begin van de derde ronde bleken er nog 5 spelers met alles gewonnen overgebleven te zijn. Slechts één van hen wist die maximale score vast te houden en dat bleek Ernst-Jan te zijn. Hij wist ook van Ronald te winnen. Adriaan en Mark wilden blijkbaar een wat langere pauze en besloten daarom al snel tot remise. De vijfde ongeslagene was André en nu werd hij wel verslagen, daar zorgde Fred voor. Ook onderin een vijftal, zij echter nog puntloos. Van hen bleven 3 spelers dat nog steeds: Frits dankzij Jan van Baardwijk, Ben dankzij Michiel en Leo dankzij Rien.
Dan kwam dus weer een pauze en daarin werd beslist dat de prijzen terecht zouden komen bij de beste met 5 punten (de winnaar van de avond dus), de beste met 3 punten en de beste met 1 punt. Nu konden dus de op een prijs belusten hun plan gaan trekken.
Het was al eerder gebeurd, dit ZAS, dat Ernst-Jan en Adriaan tegenover elkaar zaten en ook nu, net als bij het snelschaken, werd het remise. Maar daar was Mark niet tevreden mee tegen Jan van Baardwijk en inderdaad, hij wist te winnen. André stond nog steeds hoger in de lijst en dan kun je best wel weer een sterkere tegenstander krijgen. En inderdaad, weer verlies voor hem, nu tegen Ronald. Ook was er nog een drietal zonder punten, twee van hen wonnen nu. Rien had al eerder een punt gescoord en bleek nu niet opgewassen tegen Ben, terwijl Frits de enige zonder punten bleef, hij raakte zijn punt kwijt aan Leo.
Dan de laatste en dus voor de prijzen beslissende ronde, de vijfde. Ook weer speelden Mark en Ernst-Jan een leuke partij tegen elkaar, waarin geen van beiden een dwingende winstvariant wist te vinden en dus werd het, op voorstel van Mark, remise. Ook Fred deed daaraan mee, hij stelde Adriaan op zeker moment remise voor en ook dat aanbod werd geaccepteerd. Bij lange na geen remise werd het tussen Ronald en Bonne want hier werden al snel fouten gemaakt en daar wist Ronald snel van te profiteren. Ook Jan van Huizen kwam bij de toppers door van Wim van Schie te winnen. In de lagere regionen verloor Wim Noordermeer van Jan van Genderen, die daar verrassend in was verzeild. Leo bleek te sterk voor Casper, terwijl Michiel zijn tweede punt scoorde, nu ten koste van Rien. En ook Ben liet niets over voor Frits, die daarmee de niet beschikbare poedelprijs won!
Dan de prijzen. Liefst vier deelnemers eindigden op een gedeelde eerste plaats, allen met 4 punten. Van hen vielen Ronald en Jan van Huizen af door te weinig weerstandspunten, terwijl Ernst-Jan en Mark beiden evenveel weerstands- als SB-punten hadden! Dus werd de volgende kolom (PS) van belang en daarin had Ernst-Jan net dat halve puntje meer en dat leverde hem de eerste prijs op. Er bleek ook een vijftal deelnemers met 3 punten te zijn en wel (alfabetisch gezien) André, Bonne, Jan van Genderen, Leon en Sheila en van hen had Sheila tegen de sterkste tegenstanders gespeeld, wat haar dus de tweede prijs opleverde. Voor de derde prijs kwam een drietal in aanmerking en wel Casper, Rien en Wim Noordermeer (allen dus met 1 punt) en van hen had Casper de meeste weerstandspunten en mocht dus een prijs uitzoeken.

De nieuwe tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten