zondag 16 juli 2017

ZAS ronde 2

Slechts twee van de spelers van de vorige ronde lieten verstek gaan, daarvoor in de plaats kwamen er wel negen anderen! Dus de kreet in het vorige verslag (hoop doet leven) heeft wel geholpen. Laten we dan hopen dat er in de volgende ronde (rapidschaak met 15 min. bedenktijd) weer evenveel in verhouding komen!
Voor deze avond moesten de spelers wel 10 partijen snelschaak spelen! Maar indeler Jan van Huizen had z'n zaakjes strak in handen zodat er bijna een half uur pauze was te beleven en men, na de prijsuitreiking, meer dan voldoende tijd had om huiswaarts te keren, zelfs degenen uit Oud-Beijerland!
Laten we dan voor de eerste ronde de spelers een beetje voorstellen. Op bijgaande foto zijn 2 ZAS- veteranen te zien op de voorgrond, terwijl linksachter 2 spelers te zien zijn die dit seizoen voor het eerst zijn gekomen (vorig seizoen streden ze mee voor de eindprijzen) en rechtsachter 2 spelers, die nooit eerder aan het ZAS deelnamen. Met hen is het aantal schakers, dat "ooit" meedeed gestegen tot liefst 131! Maar dan de eerste ronde:
Hierin speelde Ben Blakmoor tegen Casper Verbeek en Ben wist te winnen. Ernst-Jan Pluim Mentz kreeg voor deze eerste ronde Bonne Faber tegenover zich en Bonne vergaloppeerde zich meteen in de opening al. Maar Ernst-Jan was in een meegaande stemming en volgde zijn eigen strategische plan, wat hem tenslotte ook de winst opleverde. Marjolein Osinga kreeg met Guido van Huizen (inderdaad, de zoon van) te maken en Marjolein kende even geen genade voor de arme Guido. Wim van Schie moest er blijkbaar nog in komen want niemand had eigenlijk verwacht dat hij van Rien van der Molen zou verliezen. Toch gebeurde dat. Ook Reinier van der Wende kende verlies, Leon Struik was de betere van hen beiden. Ad van der Ree begon de avond met een winstpartij, Martijn van Dam werd zijn slechtoffer. Je ziet hen al aan het begin van hun partij op de foto. Frits van der Veeke lacht daar nog breeduit, dat lachen zou hem echter vergaan, Arie Bliek eiste (al lachend?) de winst voor zich op. Jan van Huizen had een zware dobber aan Angelique Osinga, te zwaar zelfs voor zijn mogelijkheden deze ronde. Maar Adriaan Knulst had geen medelijden met Bart Sperling (ook hen zie je op de foto) en begon het toernooi met een vol punt. Dat was er niet voor Wim Noordermeer tegen Sheila de Jonge, Sheila bleek deze ronde te sterk voor hem. Dan Jan van Baardwijk. Hij had in Mark van Putten een tè sterke tegenstander geloot, Mark won dus. Als laatsten komen we dan Leo Stelloo en Jan van Dam tegen en Leo verraste iedereen maar vooral Jan en zichzelf door deze partij te winnen. En dan te bedenken, dat hij in eerste instantie eigenlijk niet van plan was geweest om deze snelschaakavond met een bezoek te vereren!
Dan ronde 2. Daarin behield Leon zijn ongeslagen status door van Ben te winnen. Dat lukte ook aan Arie, hij versloeg Marjolein. Maar Rien kon niet blijven winnen, logisch eigenlijk, als je tegenstander Ernst-Jan heet! Maar aan Angelique lukte het wel, Ad was nu niet tegen haar opgewassen. Mark en Adriaan hielden het rustig en vredelievend, ze besloten deze ronde met een remise, net als Bonne en Wim van Schie. Sheila was te sterk voor Leo, terwijl Casper zijn tweede nul haalde, tegen Reinier. Martijn versloeg Jan van Huizen en zoon Guido deed hetzelfde tegen Frits. Ook Bart haalde zijn tweede nul, ditmaal tegen Jan van Baardwijk. Tenslotte won Jan van Dam van Wim Noordermeer.
In ronde 3 spelen dan de sterkeren al tegen elkaar en datzelfde geldt ook voor de zwakkeren. Leon won opnieuw, nu van Sheila. Ernst-Jan speelde tegen Angelique en hij wist een stuk te winnen. Maar het kostte hem allemaal wel de nodige tijd en toen zijn vlag op vallen stond vond Angelique het eigenlijk welletjes en bood ze remise aan. Daar hoefde Ernst-Jan niet lang over na te denken, hij had immers nog maar een seconde of zes en dus accepteerde hij het aanbod. Zou Adriaan het om en om gaan doen? Hij won deze ronde in ieder geval van Arie. Ben wist een verrassende remise binnen te halen tegen Mark, terwijl Marjolein het niet wist te redden tegen een op stoom rakende Jan van Dam. Ad won, op het nippertje qua tijd, van Bonne en Wim van Schie versloeg Frits. Jan van Huizen hield Bart nog steeds puntloos, wat ook Wim Noordermeer overkwam, hij verloor van Casper.
Angelique speelde in ronde 4 tegen de enige koploper, Leon en ze maakte een einde aan zijn ongeslagen status. Ernst-Jan speelde een tweede keer remise, nu was dat tegen Adriaan. Maar Martijn wist zijn hogere plek niet vast te houden, hij verloor van Mark. Sheila zette, figuurlijk, haar tanden in Ad en ze wist te winnen! Jan van Dam werd afgestopt door Reinier, terwijl Arie ook opnieuw een nederlaag leed, nu tegen Jan van Baardwijk. De Van Huizens waren goed bezig deze ronde, Guido won van Leo en Jan van Rien. Casper wist een halfje te scoren tegen Marjolein, Bonne won van Bart en Frits van Wim Noordermeer.
Aan het begin van de laatste ronde voor de pauze bleek er één leid(st)er en twee nog puntlozen. Reinier moest proberen Angelique van haar troon te stoten, wat hem tenslotte niet lukte, terwijl Adriaan de tweede nul aan Leon bezorgde. Mark won van Sheila en Jan van Baardwijk verloor van Ernst-Jan. Onderin verloor Rien van Casper, bleek Leo te sterk voor Frits en moest Bart de pauze zonder punten door proberen te brengen, hij verloor van Wim Noordermeer.
In de pauze druk overleg hoe de prijzen te verdelen, met als resultaat tenslotte dat de beste met 10 punten een prijs op zou mogen halen, net als de beste met 6 punten en de beste met 3 punten. Mocht er niemand zo'n totaal halen dan zou de prijs naar de eerstvolgende op de eindlijst gaan. gelukkig bleek Reina voldoende hersteld te zijn om de catering te verzorgen en daarin kreeg ze enkele drukke momenten. Maar ook zij wist van snel handelen!
Dan ronde 6 en daarin raakte Angelique weer een halfje kwijt, nu tegen Adriaan. Ook Mark deed goed zijn best en won van Ernst-Jan. Daar was hij goed over te spreken gezien de nederlaag, die hij een keer tegen hem had geleden in de RSB-competitie. Voor de hogere plaatsen op de ranglijst won Leon verder weer, nu van Martijn, terwijl Arie het onderspit dolf tegen Reinier en Sheila te sterk bleek voor Jan van Baardwijk. Om bij te blijven won Jan van Huizen nog van Casper. Onderin verloor Marjolein van Ad, won Wim van Rien en gunde ook Frits geen puntje aan Bart.
Nu waren er twee spelers met 5 punten en die mochten tegen elkaar uitmaken wie alleenheerser zou worden. Maar Angelique en Mark speelden remise en zo wist Adriaan, dankzij winst op Sheila, zich bij hen te voegen. Ernst-Jan wilde toch een beetje in de buurt blijven en dat lukte dankzij winst op Leon. Maar Reinier verloor van Jan van Huizen en moest zodoende de hogere plekken verlaten. Kijken we weer onderin, daar won Martijn van Guido en verloor Leo van Casper. Ben wilde niet tè laag zakken en greep die kans door van Frits te winnen. Wim Noordermeer verloor van Marjolein en de eerste score was er voor Bart, hoewel het nog maar een remise was, tegen Rien.
De drie koplopers hadden onderling al tegen elkaar gespeeld (allemaal remises), dus nu speelden ze tegen lagere goden en wonnen alle drie! Jan van Huizen verloor van Adriaan, Bonne van Angelique en Mark won van Wim van Schie. Voor de hogere plekken won Ernst-Jan van Reinier. Meer onderin was er een remise tussen Arie en Ben en ook tussen Bart en Marjolein. Guido verloor van Jan van Baardwijk en Leo van Wim Noordermeer. Tenslotte won Rien nog van Frits.
Na deze ronde weer het bekende drietal op kop met 6½ uit 8, gevolgd door Ernst-Jan met 6 en het drietal Martijn, Jan van Huizen en Jan van Dam met 5 punten. Deze drie moesten proberen de koplopers onder de duim te houden, dat lukte overigens niet aan Martijn tegen Angelique en aan Jan van Huizen tegen Mark. Maar Jan van Dam "deed zijn plicht" door van Adriaan te winnen. Wim van Schie verloor nu van Ernst-Jan. Weer onderin gekeken en daar speelden Frits en Casper remise. Rien won van Leo en Guido van Bart.
De laatste ronde zou definitief beslissen over de prijzen. Daarvoor wonnen Angelique en Mark beiden, resp. van Jan van Dam en Leon. Dus moesten weerstandspunten over de eerste prijs beslissen. Ernst-Jan won van Martijn, Adriaan van Reinier en Ad van Jan van Huizen. Bij de ondersten waren er liefst vier spelers met 3½ punt en wel Rien, Guido, Marjolein en Arie. Van hen verloor Rien van Sheila, Arie won van Guido en Frits speelde remise tegen Marjolein. De laatste partij was die tussen Bart en Leo en Leo wist te winnen.
De stand na afloop van de avond:
1
Angelique
7
3
0
2
Mark
7
3
0
3
Ernst-Jan
7
2
1
8
4
Adriaan
6
3
1
5
Jan van Dam
6
0
4
6
6
Ad
6
0
4
6
7
Wim van Schie
5
1
4
8
Leon
5
0
5
5
9
Martijn
5
0
5
5
10
Reinier
5
0
5
5
11
Jan van Huizen
5
0
5
5
12
Sheila
5
0
5
5
13
Bonne
4
2
4
5
14
Ben
3
4
3
5
15
Arie
4
1
5
16
Wim Noordermeer
4
1
5
17
Jan van Baardwijk
4
0
6
4
18
Casper
3
2
5
4
19
Marjolein
2
4
4
4
20
Rien
3
1
6
21
Guido
3
1
6
22
Leo
3
0
7
3
23
Frits
2
2
6
3
24
Bart
0
2
8
1
De prijswinnaars werden tenslotte: Angelique (61.0 w.p. om 58.5 voor Mark), Jan van Dam (53.5 om 51.0 voor Ad) en Leo (40.5 om 38.5 voor Frits).

De tussenstand voor de eindprijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten