zondag 30 april 2017

Ronde 32

Ondanks de bezig zijnde festiviteiten rondom kwam er nog een gezellig aantal spelers opdagen om te proberen de koning van hun opponenten te pakken te krijgen. Voor een aantal lukte dat, voor hen werd het dus een soort van koningsdag, voor de anderen werd het desondanks ook een beetje feest.

Deze avond werd er weer een gevecht tussen giganten opgezet. Want Ernst-Jan Pluim Mentz en Jan van Huizen kruisten hun theoretische degens weer eens een keer. Maar eigenlijk werd het niet echt een gevecht om de heerschappij binnen de club, daarvoor werd Jan tè snel en tè veel op verdedigen aangewezen. Ernst-Jan kwam snel drukken op de damevleugel van Jan, waar hij met z'n dame en een paard moeilijkheden ging opzetten. Toch wist Jan, met z'n beide torens, veel erger te voorkomen maar er waren eigenlijk niet veel goede mogelijkheden voor hem meer te vinden. Hij probeerde nog iets met z'n paarden op de koningsvleugel, ook daar had Ernst-Jan echter het heft in handen en zodoende kon hij opnieuw een scalp aan zijn verzameling toevoegen. Inmiddels mag hij eigenlijk alweer tot kampioen worden gekroond, zijn voorsprong op nummer twee (op dit moment Jan van Dam) is inmiddels opgelopen tot meer dan 150 punten en om hem dan nog te achterhalen zou hij eigenlijk de verdere partijen, die hij nu nog zal spelen, allemaal moeten verliezen.
Maar er is wel iemand aan het opklimmen. Want ook Michiel Landman wist de opmars van Rob van Wijgerden niet te stuiten! Maar dat had ook te maken met het onvoldoende weten te profiteren van de fouten van je tegenstander en het daarbij zelf ook maken van fouten. Dat geldt natuurlijk voor beide spelers, Michiel echter maakte die bekende laatste fout en Rob klom daardoor op naar een mooie vierde plek, achter de bekende top drie van de vereniging.
Bonne Faber kreeg ook opnieuw een sterke tegenstander tegenover zich. Rik Verheij vond, dankzij de heersende festiviteiten, gelegenheid weer eens een partij te komen spelen. Al snel in de opening bleek Bonne niet de beste zetten te kunnen vinden, hoewel Rik daar ook moeite mee bleek te hebben. Via een serie zetten die door de (nog?!) sterkere spelers enigszins meewarig zouden worden bekeken kwam er een stelling op het bord met een open c-lijn, die door Rik vakkundig in bezit werd genomen met beide torens. Bonne wist niets beters te bedenken dan een pionoffer, waarbij, middels aanname, mat achter de paaltjes ging dreigen. Dat wist Rik op te vangen en - nadat hij een luchtgaatje voor zijn koning had gemaakt - hij leek daarna de winst op te gaan mogen eisen. Er werd nog een stel torens geruild, waarna Bonne de terugtocht van de tweede toren van Rik tegen wist te gaan middels het plaatsen van een paard op c4. Hiermee wist hij ruil van de laatste torens af te dwingen (anders zou het herhaling van zetten gaan worden) en zodoende werd het een eindspel van Bonne's paard tegen de loper van Rik, met voor Rik dus een pion meer. Toch wist hij daar niet voldoende gebruik van te maken en wist tenslotte niet beter te doen dan zijn loper geven voor de laatste pion van Bonne. Nu wist de koning van Bonne de ene pion van Rik tegen te houden terwijl het paard tenslotte werd geofferd voor de tweede pion. Remise derhalve na een spannend gevecht.
Jan van Baardwijk en Leo Stelloo speelden een leuke partij en Leo maakte het Jan moeilijk. Maar in dat soort gevallen gaat het vaak zo, dat juist de ander tenslotte met de buit aan de haal gaat. Zo ook bij hen, Jan toonde zich tenslotte toch net iets slimmer dan Leo en won dus.
Dan Wim Noordermeer, die zonder mededogen op de koning van Ronald van Velzen afging. Ronald probeerde lange tijd het gevaar af te wenden, slaagde daar echter niet in.
Van hetzelfde laken een pak werd het tussen Arie Bliek en Casper Verbeek. Ook al deed Casper nog zo zijn best, hij kreeg maar geen vat op Arie, wat hem tenslotte het punt kostte.
Tenslotte wist ook Frits van der Veeke weer eens een partij te winnen. Dat deed hij tegen Dik Roeffel, die, na een schaak van zijn tegenstander, zijn koning vlak achter zijn dame neerzette, er geen rekening mee houdend dat Frits aftrekschaak kon geven door met zijn e-pion de d-pion van Dik te slaan en zodoende dame en koning met een (gedekte) toren aanviel. Dik gaf de dame nog voor die toren, het kwaad was voor hem echter al geschied. Punt voor Frits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten