zaterdag 28 januari 2017

Ronde 20

Het duurde een hele poos voordat de tweede ronde voor de interne bekercompetitie weer voortgang kon vinden. Er werd al verwacht dat er een paar reglementair beslist moesten worden maar gelukkig hoefde dat tenslotte nog slechts voor één partij.
Wat is er dan mooier hen allen aan dezelfde tafel plaats te laten nemen? Al voor het begin van het Tata-toernooi in Wijk aan Zee hadden Rik Verheij en Jan van Dam een afspraak gemaakt dat hun partijen deze avond gespeeld zouden gaan worden. Volgens het gereglementeerde begon Rik de eerste partij met wit en beiden maakten er een interessante en spannende partij van. Dan weer leek de één de overhand te krijgen, dan weer de ander. Tenslotte wist gaan van beiden die overhand te krijgen, zodat de einduitslag van de eerste partij remise werd. Ook de tweede partij, die iets later begon, kende eigenlijk hetzelfde verloop. Rik en Jan bleken deze avond duidelijk aan elkaar gewaagd en zo kon de tweede remise worden genoteerd. Nu dus tenminste twee partijen snelschaak en als de stand daarna nog steeds in evenwicht zou zijn, dan zou het sudden death-begrip worden toegepast. Maar zover kwam het toch niet, Rik had inmiddels ontdekt waar de overhand te vinden was en van die wetenschap maakte hij dankbaar gebruik door de eerste snelschaakpartij te winnen. Nu moest Jan dus de tweede winnen, anders was hij uitgeschakeld. Over het niveau van de snelschaakpartijen kunnen we kort zijn, dat is vaak zo als je langs de zijlijn staat, dan heeft ieder een veel betere zet gezien. Maar, om kort te gaan, beiden vervielen weer in de gewoonte uit de reguliere partijen, zodat ook deze partij remise werd en Rik dus doorgaat naar de kwartfinale.
Reeds lang ook was er aan Frans Troost getrokken om de tweede ronde tegen Arie Bliek te komen spelen, Frans had echter steeds andere bezigheden. Nu echter, door het vorstige weer, was zijn voetbaltraining afgelast en kwam hij dus naar de club om nog de tweede ronde te spelen. Het hield wel in, dat hij niet al te ruim in zijn schaakervaring meer zat en daarvoor leek Arie een goede tegenstander. Maar op een goed ogenblik in de eerste partij wist Frans de betere zetten te vinden en dat betekende een voorsprong van enkele pionnen. Dan kun je in het vervolg wat makkelijker met je materiaal omspringen, als je maar één van die pionnen aan de overkant weet te krijgen. Zo gebeurde het ook en nu moest Arie dus de tweede partij winnen om een kans te houden voor een vervolg in deze competitie. Maar daar stak Frans toch eventjes een stokje voor, ook de tweede partij ging zijn kant op. Nu dus maar afwachten wanneer de kwartfinale van Frans gespeeld gaat worden!?
Jan van Huizen werd ingedeeld tegen Jan van Baardwijk en laatstgenoemde Jan wist een tijdlang redelijk gelijke tred te houden met zijn opponent. Maar op een gegeven moment raakte hij toch een stuk kwijt en moest hij diverse dreigingen het hoofd bieden. Jan van Huizen pleegde toen een stukoffer voor een pion en deze aanval sloeg door, vooral omdat zijn naamgenoot het gevaar op een verkeerde manier tegemoet was getreden. Nu ging er nog meer materiaal verloren en daarom gaf Jan van Baardwijk de partij op.
Voor de tweede keer dit seizoen speelden Michiel Landman en Bonne Faber tegen elkaar. De eerste partij was Bonne niet op de beste manier uit de opening gekomen en ook nu maakte hij een vrij grote fout in de opening. Het kostte hem een (centrum)pion en Michiel kwam redelijk gewonnen te staan. Maar hij wist de beste zetten niet te vinden en Bonne kon terugkomen in de partij. Toen kwam er een moeilijke stand op het bord, waarbij Michiel een vrije isolani op d5 kreeg. Maar Bonne wist het stopveld van deze pion te bezetten met een paard en kon zijn stelling mooi beschermd houden met een toren op de voorlaatste rij. Deze toren kwam naar b7, waarvandaan hij - even later samen met het paard - Michiel's b2-pion aanviel. Die pion kon eigenlijk niet opgespeeld worden, dan viel namelijk de laatste toren van Michiel. Nu werd de materiële stand dus weer gelijk en Bonne kreeg zelfs winstkansen. Maar die werden op dat moment niet gevonden en zo werd ook deze partij remise.
Het leek een korte avond te gaan worden voor Wim Noordermeer want hij was de volgende, die mocht proberen te scoren tegen Ernst-Jan Pluim Mentz. Maar dat viel op zich nog best mee, hoewel Ernst-Jan wel op kwam zetten met c- en b-pionnen en deze zelfs op kon laten rukken tot de derde resp. de tweede rij. Het zag er dus toch minder prettig uit voor Wim maar hij probeerde toch alles in het werk te zetten om niet te verliezen. Maar met een dergelijke prettige stelling weet Ernst-Jan wel goed weg en ook nu. Verlies dus toch voor Wim.
Rob van Wijgerden speelde tegen de andere Wim, Wim Albus en ze maakten er een interessante pot van. Maar Rob kwam langzaam aan beter te staan en Wim kon tenslotte niet meer de naar winst of remise leidende weg vinden. Winst voor Rob dus.
Ook een boeiende partij tussen Ben Blakmoor en Leo Stelloo. Maar ook nu kon Leo niet snel de juiste zetten vinden, zo erg zelfs, dat Ben nog ruim een uur over had terwijl de klok van Leo de seconden al af ging tellen. Nu had Leo dus te weinig tijd om alles goed te overdenken en verloor hij tenslotte ook. Maar hij vond later wel, dat hij Ben had laten ontsnappen.
Een verrassing kwam er tot stand tussen Frits van der Veeke en Casper Verbeek. Vaak raakt Casper materiaal kwijt in de loop van de partij. Nu trouwens ook wel, op een gegeven moment had hij maar liefst 4 pionnen minder! Maar hij had er wel 2 lichte stukken voor terug gekregen. Met deze voorsprong wist Casper zelfs Frits kopje onder te doen gaan.
Tenslotte speelde Frits Wilschut tegen Ronald van Velzen. Ronald kwam op een gegeven moment opzetten tegen de koningsvleugel van Frits en leek daar ook voordeel te krijgen. Maar Frits wist zich keurig te verdedigen (of Ronald wist niet helemaal de beste zetten te vinden?!) en zo golfde het spel van de konings- naar de damevleugel. In de tussentijd was er wel het nodige materiaal verdwenen en zo had Frits nog een dame naast zijn koning, terwijl Ronald, naast een koning, nog een toren en twee pionnen over had. Dat zoiets nog moeilijk te winnen is bewees Frits want hij raakte tenslotte ook die dame nog kwijt, terwijl Ronald de toren en de beide pionnen kwijtraakte maar daar wel een dame voor terug kreeg. Dat eindspel liet Frits zich niet meer bewijzen.

De nieuwe stand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten