donderdag 22 december 2016

Ronde 15

Na een serie wedstrijden in RSB-verband nu weer een avond met alleen interne partijen. Maar daarin kan natuurlijk ook van alles gebeuren. Sommige partijen waren erg spannend.
Voor deze ronde was het de beurt aan Bonne Faber om Ernst-Jan Pluim Mentz het hoofd te bieden. Er kwam een gambiet op het bord, dat Bonne met een soort tegengambiet beantwoordde. Materieel gezien bleef het in evenwicht, de clubkampioen kreeg echter wel aanval via de lange witte diagonaal op de witte koningspositie. Ook kwam de witte dame vrij snel in het spel, waarna Ernst-Jan via een speculatief pionoffer voordeel probeerde te krijgen. Het leek Bonne niet verstandig dit aan te nemen, dit zou zijn koningsvleugel kunnen verzwakken. Maar toen hij de lange diagonaal had geplombeerd mocht de pion geslagen worden. Nu had zwart een verzwakte koningsstelling (de half open h-lijn) en na zo’n 20 zetten stond Ernst-Jan in hogere zin verloren. Helaas echter (soms?!) zijn we geen (groot)meesters, waardoor Bonne het vervolg te voorzichtig aanpakte. Daarin meende hij, waarschijnlijk door een black-out, nog voordeel te kunnen krijgen, het bleek echter stukverlies te worden, in een leuke partij, misschien toch wel wat onterecht door Ernst-Jan gewonnen.

Toch wel een moeilijke partij werd het tussen Jan van Huizen en Peter Derrez. Lange tijd hielden ze elkaar – via de nodige listen en lagen – in evenwicht. Maar uiteindelijk trok Jan aan het langste eind omdat Peter geen mogelijkheden meer wist te vinden om de remise (die misschien toch wel op de loer lag) uit het vuur te slepen.

Langer dan verwacht bleven Wim Albus en Wim Noordermeer bezig. Wim Albus verkreeg al snel enig voordeel, wat hij later uit wist te bouwen naar een toren voorsprong. Maar tegen Wim Noordermeer is dat soms nog lang niet genoeg voor de winst. Dat merkte ook Wim Albus in deze partij. Toch wist hij zijn hoofd koel genoeg te houden om zijn voordeel tot het einde toe vast te houden. Het punt dus voor hem.

Ook een moeilijke partij speelden Sheila de Jonge en Jan van Baardwijk tegen elkaar. Sheila leek daarin een winnende aanval op te gaan zetten, vooral door haar dame op Jan’s koningsvleugel te richten. Maar met kunst en vliegwerk wist Jan de aanval te blokkeren en misschien liet Sheila haar dame wel te lang in die aanvalsmodus staan, Jan nam toch de aanval over en wist tenslotte ook het punt in beslag te nemen.

Op voorhand zou je zeggen dat Ad van der Ree een niet al te moeilijke avond zou krijgen tegen Frits van der Veeke. Maar die vlieger ging toch niet helemaal op, Ad moest toch wel een aantal zeilen bijzetten om Frits onder controle te houden. Maar tenslotte lukte het hem toch om het punt te scoren.

Toch wel enigszins verrassend verging het Arie Bliek tegen Ronald van Velzen. Halverwege de partij leek het dat Arie de buit binnen zou gaan halen maar Ronald wist nog enkele slimme zetjes tevoorschijn te toveren. En eigenlijk liep Arie toen met open ogen in de voor hem opgestelde val en wist dus Ronald verrassend te winnen.

Zou het Casper Verbeek gaan lukken (ook) voor een verrassing te gaan zorgen? Dan zou hij wel een goed resultaat moeten halen tegen Rob van Wijgerden. Lange tijd wist Casper zich in te houden door niet de fout te maken te snel iets te zetten waar hij later spijt van zou krijgen. Maar ook Rob hield zich wat dat betreft in en zo bleek uiteindelijk het onderlinge krachtsverschil toch wel in de winst voor Rob.

Dik Roeffel tenslotte kwam aardig uit de startblokken tegen Leo Stelloo. Ook hij wist langere tijd stand te houden tegen een sterkere tegenstander. Maar ook in deze partij bleek tenslotte dat Leo best wel iets in zich heeft waaruit blijkt dat hij momenteel wel wat laag staat op de ranglijst. Door de overwinning op Dik kan hij daarom aan aanklampen gaan denken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten