zaterdag 30 juli 2016

ZAS ronde 4

Alweer halverwege het toernooi en toch komen er elke avond deelnemers, die nog niet eerder zijn geweest. Hoewel, andere jaren waren ze wel van de partij. Deze avond opnieuw rapidschaak, met voor elke speler per partij een kwartier bedenktijd, net als de eerste avond.

Vaste indeler Jan van Huizen zit te genieten van de Spaanse zon, net als vrouw en kinderen, dus moest er het nodige worden gewijzigd. Al vaker had Wim Noordermeer de catering overgenomen, geen problemen dus. Ook het maken van de indeling was geen probleem, Ernst-Jan Pluim Mentz had dit ook wel vaker gedaan. Alleen moest hij even wennen, "hoe gaat dat ook alweer?". Hopelijk heeft hij daar volgende week met het snelschaken geen moeite meer mee!!?
Volgen we nu de avond weer, in eerste instantie op basis van de kanshebbers voor de eindprijzen. Ranglijstaanvoerder daarbij is Ernst-Jan en ook nu bleek zijn eerste partij tegen Bonne Faber te zijn. Opnieuw kwam Bonne hierbij goed uit de opening, later echter, toen Ernst-Jan z'n dame naar de koningsvleugel bracht, dacht Bonne die weer te kunnen verjagen met z'n loper, door het opspelen van z'n e-pion. Maar hij had helemaal geen rekening gehouden met het antwoord f4-f5. Hierna ging het supersnel bergafwaarts en de eerste winst voor Ernst-Jan was een feit. Ook Jan Zoorob kwam goed uit de startblokken, hij greep de winst tegen Jan van Baardwijk. De op de derde plaats staande Adriaan Knulst leek de moeilijkste tegenstand te krijgen, ook hij wist echter z'n punt te scoren, tegen Ad van der Ree. En ook Lendert van den Ouden deed goed mee, hij versloeg Rien van der Molen. De grootste verrassing van deze ronde mag toch wel het verlies van Jan van Genderen tegen Tim Albus worden genoemd. Maar volgens Jan was het helemaal terecht en wist Tim zich heel fraai naar winst te offeren. Ook één remise en wel tussen Ben Blakmoor en Sheila de Jonge en hierbij was niet meteen sprake van een salonremise. Andere uitslagen waren: Leo Stelloo verliest van David van der Mast en Casper Verbeek van Steyn de Lange. Hetzelfde overkwam Arie Langendoen tegen Fred van Wieringen, terwijl Wim Albus won van Johan Müllenberg. Remko Osseweijer bleek niet opgewassen tegen de spelopzet van Arie Bliek en clubgenoot Leon Struik versloeg Frits van der Veeke.
In de tweede ronde wist Tim niet opnieuw te verrassen, Lendert hield z'n materiaal goed en oordeelkundig in het oog, met partijwinst tot gevolg. Het eerste schrammetje kwam op het blazoen van Ernst-Jan, hij wist niet langs Steyn te komen en moest tevreden zijn met remise. Adriaan kreeg Jan Zoorob tegenover zich en Adriaan wist z'n zenuwen goed in bedwang te houden, hij mocht het punt bij laten schrijven. Maar Fred had geen geluk tegen Leon, hij moest hem het punt laten. Bonne kreeg het maar moeilijk tegen Leo, Leo maakte echter een grote fout op een gegeven moment, waarbij hij een toren verspeelde en daarna was het geen probleem meer voor Bonne. Overigens, een tweede winst was er voor Arie Bliek (tegen Wim Albus) en voor David, tegen Ben. Een tweede verlies voor Rien (tegen Ad), voor Frits (tegen Casper), voor Jan van Baardwijk (tegen Remko) en voor Johan (tegen Arie Langendoen). Jan van Genderen had z'n zaakjes nu beter voor elkaar en dat toonde hij aan Sheila.
In ronde drie waren er evenveel remises. De eerste leek een redelijk salon-element te kennen, tussen Leon en Adriaan. Ook Lendert en David haalden dat resultaat, hoewel hier geen salon-element. Lendert kwam beter te staan, had echter wel (te) veel tijd nodig. David was echter al eerder materiaal kwijtgeraakt zodat hij geen matpotentieel meer had toen Lendert's vlag viel. Ben speelde ook remise (z'n tweede al), hij toonde compassie met Johan, toen deze verloren kwam te staan. Ernst-Jan wist wel te winnen, van Arie Bliek, net als naamgenoot Arie Langendoen, van Steyn. Weer een verrassing en die viel bij Jan Zoorob tegen Sheila. Sheila had materiaalwinst gemaakt, Jan probeerde het haar nog moeilijk te maken, slaagde daar echter niet in, hoewel dit wel ten koste ging van Sheila's zenuwen. Maar een verdiende winst voor haar tenslotte. Van de vijf puntloze spelers kreeg Johan dus een halfje van Ben, verloor Leo opnieuw (Jan van Baardwijk raakte dus de nul kwijt) en won Frits van Rien, die dus ook nog puntloos bleef.
Nu dus een pauze, goed voor de inwendige mens en ook voor het vaststellen van de avondprijzen. Deze zouden nu zijn voor de spelers op de plekken 1, 5 en 15.
Er bleek niemand te zijn met winst in alle partijen, de top van het klassement werd gevormd door een vijftal spelers met 2½ punt. Van hen verloor David van Leon en Adriaan van Lendert. Ernst-Jan was de vijfde en ook hij verloor en wel van Jan van Genderen. Twee remises ditmaal en wel tussen Bonne en Arie Langendoen en tussen Ben en Remko. Nu bleef alleen Rien nog puntloos dankzij verlies tegen Leo.
De beide koplopers met elk 3½ punt speelden tegen elkaar en daarbij verloor Leon van Lendert. Toch ook nu een remise en wel tussen Ad en Jan van Genderen. Bonne had alle geluk van de wereld, tegenstander Steyn had een bus te halen en moest dus eerder weg. Ernst-Jan wist nog wat van zijn avond te maken door Fred mat te zetten, hoewel Fred ook mat in één dreigde. Arie Langendoen verloor zijn laatste partij en wel van David. Voor Adriaan was er weer een punt, hij won van Jan van Baardwijk. En ook Rien wist van z'n hatelijke nul af te komen door van Johan te winnen.
De eindstand van de avond:
1
Lendert
4.5
14.5
12.75
2
Adriaan
3.5
16.5
10.25
3
Leon
3.5
15.5
9.25
4
Ernst-Jan
3.5
14.5
9.75
5
Jan van Genderen
3.5
14.0
9.25
6
David
3.5
14.0
8.25
7
Ad
3.5
13.0
7.75
8
Bonne
3.5
12.5
7.75
9
Tim
3
15.0
7.00
10
Fred
3
12.0
5.00
11
Jan Zoorob
3
9.5
4.50
12
Arie Langendoen
2.5
13.0
4.75
13
Steyn
2.5
11.5
3.75
14
Remko
2.5
10.5
4.25
15
Arie Bliek
2
14.5
4.50
16
Jan van Baardwijk
2
12.0
3.00
17
Leo
2
11.0
2.00
18
Wim
2
10.0
1.50
19
Sheila
1.5
13.5
3.75
20
Ben
1.5
11.0
2.25
21
Rien
1
11.5
0.50
22
Casper
1
10.5
1.00
23
Frits
1
10.0
1.00
24
Johan
0.5
10.0
0.75
De prijzen mochten worden uitgezocht door Lendert, Jan van Genderen en Arie Bliek.
De volgende avond staat dus weer in het teken van snelschaken, waarbij iedere speler 5 min. per partij zal krijgen.

De nieuwe tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten