zondag 10 juli 2016

ZAS ronde 1

De interne competities van alle clubs in de regio zijn inmiddels afgelopen (felicitaties voor alle kampioenen!), net als enkele andere verenigingen gaat ook De Pionier door met het organiseren van een zomeravondtoernooi (het z.g. ZAS). De eerste avond kende meteen een gezellige sfeer met gelukkig een aantal spelers van andere clubs!
Voor het luttele bedrag van € 3,00 mocht iedereen meespelen en de organisatoren zorgden er voor, dat iedereen een kans had op een avondprijs (in natura). Een deel van dat inschrijfgeld gaat na afloop besteed worden aan de eindprijzen voor nummer 1 van € 75,00 - dan voor nummer 2 van € 50,00 en voor nummer 3 van € 25,00. Voor elke gespeelde partij krijgt men punten en die punten worden dan aan het eind bij elkaar opgeteld (let op: de beste 5 avonden tellen hiervoor mee). Die prijzen in natura overigens zouden worden toebedeeld aan de nummers 1, 9 en 19 van de ranglijst aan het einde van de avond.
Laten we dan maar eens kijken, hoe de avond verliep.
Deze avond werd er het rapidtempo gespeeld, waarbij elke speler een kwartier bedenktijd kreeg voor de partij. Normaliter eindigen er niet veel partijen in remise, de eerste ronde deze avond kende er liefst al 3! Ben Blakmoor (De Pionier) werd in bedwang gehouden door Remko Osseweijer (De Zwarte Pion) en ook de partij tussen Adriaan Knulst (De Zwarte Pion) en Jan Zoorob (Shah Mata) en tussen Sheila de Jonge (De Pionier) en Marco Beije (Het Houten Paard) eindigde in remise. Ook tussen Bonne Faber en Ernst-Jan Pluim Mentz (beiden De Pionier) ging het lang gelijk op, alleen had Bonne (veel) meer tijd nodig en dat bleek fataal. Verder waren Dik Roeffel (De Pionier), Arie Bliek (De Pionier), Casper Verbeek (De Pionier) en Jan van Baardwijk (De Pionier) lang niet opgewassen tegen resp. Lendert van den Ouden (Charlois Europoort), Hans van Calmthout (Shah Mata), Jan van Huizen (De Pionier) en Dik van der Pluim (Shah Mata). Wim Noordermeer won van Frits van der Veeke (beiden Pioniers) en Johan Müllenberg verloor van Leo Stelloo (ook beiden Pionier).
Ook in de tweede ronde werd er weer een remise gespeeld, beiden hadden dat de vorige ronde ook al gedaan: Marco en Adriaan. Het krachtsverschil tussen sommige winnaars uit de eerste ronde bleek ook wel significant. Zo won Ernst-Jan van Leo, Hans van Wim en Lendert van Jan van Huizen. De zevende winnaar (Dik van der Pluim) won ook nu weer, Ben wist zijn vuist niet sterk genoeg te maken. Remko won ditmaal, van Sheila en Jan Zoorob versloeg Dik Roeffel. Frits versloeg Arie, Casper Jan van Baardwijk en Bonne Johan.
Aan het begin van ronde 3 werden de mogelijkheden tot het winnen van een avondprijs bekend gemaakt en prompt waren er weer 3 remises te noteren. Dik van der Pluim en Hans wilden elkaar geen pijn doen, terwijl Casper heel mooi stand hield tegen Adriaan en ook Leo en Frits niet verder kwamen dan een puntendeling. Een spannende partij werd het tussen Lendert en Ernst-Jan, waarbij laatstgenoemde waarschijnlijk net iets te veel van zijn stelling vergde en daardoor verloor. Jan Zoorob versloeg Remko en Jan van Huizen deed hetzelfde met Wim. Bonne bleek even totaal niet bij de les tegen Marco, hij dacht mooi stukken te kunnen ruilen, overzag echter simpelweg dameverlies daarbij. Ben verloor weer, nu van Sheila en ook Dik Roeffel kon geen puntje pakken, dat ging naar Arie. Tenslotte was Jan van Baardwijk te sterk voor Johan.
Lendert was dus heel goed bezig met drie overwinningen en dus een eerste plaats. Nu kreeg hij Hans tegenover zich en ook Hans bleek niet tegen hem opgewassen deze avond. Marco had deze ronde minder geluk dan de vorige, Dik van der Pluim hield zijn materiaal goed onder controle en verspeelde helemaal niets. Winst derhalve voor hem. Ook Ernst-Jan kreeg weer te maken met één van de aanwezige kanjers maar Jan Zoorob wist dat in deze partij niet waar te maken en verloor dus. Frits verloor van Jan en de clubgenoten Remko en Adriaan speelden tegen elkaar. Je bent dan een beetje geneigd te denken "dat zal wel een remise worden", vooral omdat Adriaan al drie remises achter zijn naam had. Maar nu lukte het hem om te winnen. Casper was deze avond goed in vorm, nu won hij van Leo, terwijl Sheila niet opgewassen bleek tegen Jan van Baardwijk. Wim deed zijn uiterste best tegen Bonne, wist echter niet te verhinderen dat Bonne zijn laatste pionnetje kon laten promoveren, wat dus verlies voor Wim betekende. Eindelijk een winstpartij voor Ben, Arie werd zijn slachtoffer. Dan waren Johan en Dik Roeffel nog puntloos en Johan wist nu te scoren.
Dan de laatste ronde met de volgende topper tegenover Lendert. Maar ook nu won Lendert, van Dik van der Pluim. Voor de tweede plek verloor Jan van Huizen van Ernst-Jan, terwijl voor plek drie Adriaan verloor van Hans. Jan Zoorob was blijkbaar niet onder de indruk van de vorm van Casper en toonde dat door de partij te winnen. Ook Jan van Baardwijk won en wel van Marco. Dat deed Bonne hem na door Remko te verslaan. Leo verloor nog van Sheila en Ben kwam in de winnende stemming, nu bleek hij te sterk voor Frits. Arie versloeg Johan nog en Dik Roeffel eindigde de avond zoals hij hem begonnen was, ook nu verloor hij en Wim was de dader.
1
Lendert
5.0
14.0
14.00
2
Ernst-Jan
4.0
16.0
11.00
3
Dik v.d.Pluim
3.5
16.0
9.25
4
Hans
3.5
15.0
8.25
5
Jan Zoorob
3.5
10.5
5.25
6
Jan van Huizen
3.0
15.0
6.00
7
Jan van Baardwijk
3.0
11.5
5.50
8
Bonne
3.0
10.5
4.50
9
Casper
2.5
13.5
5.75
10
Adriaan
2.5
13.0
5.50
11
Ben
2.5
11.0
4.25
12
Sheila
2.5
10.5
5.00
13
Marco
2.0
14.5
5.50
14
Wim
2.0
11.0
1.50
15
Arie
2.0
8.5
1.00
16
Remko
1.5
14.0
3.75
17
Leo
1.5
11.5
1.75
18
Frits
1.5
11.0
2.75
19
Johan
1.0
9.5
0.00
20
Dik Roeffel
0.0
13.5
0.00
Kolom 3 is ieders score, kolom 4 de weerstandspunten (de som van de punten door de tegenstanders behaald) en kolom 5 de SB-score (de som van de punten van de tegenstanders waar iemand van won, vermeerderd met de helft van de score van de tegenstanders waar remise tegen werd gespeeld).
Zoals te zien mochten Lendert, Casper en Johan een bezoekje aan de prijzentafel komen brengen.
Volgende week staat dan in het teken van snelschaken met een bedenktijd van 5 min.p.p.p.p. We hopen ook dan op een prima opkomst!
Onderstaand dan nog de stand van zaken voor de eindprijzen.

De eindprijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten