vrijdag 8 april 2016

Shah Mata 3-De Pionier 2

Voor sommige teams stellen de laatste loodjes van de competitie weinig meer voor, voor andere hangt er juist heel veel van af. Ook deze wedstrijd kenmerkte zich door mogelijkheden voor beide teams! Fred van Wieringen speelde mee en doet ook verslag.

De stand van zaken vóór het begin van de strijd was aldus: HZP Schiedam 2 was minstens zeker van promotie (te zien op hun website, die zich vaak fraai kenmerkt door een clowneske foto of video en waarbij de webmaster ditmaal blijkbaar stiekem op bezoek was geweest bij de competitieleider, op het moment, dat deze de laatste uitslag van het HZP-team las) en de andere promovendus (en misschien zelfs de kampioen) zou uit de onderhavige wedstrijd moeten komen. Maar laten we hierover snel Fred aan het woord laten:
Dinsdag 5 april 2016 was het zover. Het tweede team van De Pionier moest, voor hun laatste RSB wedstrijd, afreizen naar Rotterdam-Zuid. De tegenstander was Shah Mata 3. Er waren kansen om te promoveren en bij een grote winst was zelfs een kampioenschap mogelijk. Echter had Shah Mata wel de betere papieren. Zelfs bij een klein verlies konden zij kampioen worden. Zeer spannend dus!
Je kon bij binnenkomst toch wel enige spanning bemerken bij Shah Mata.
Circa 20.00 uur werden de klokken gestart en de strijd kon beginnen. Zoals vaak in het eerste half uur gebeurt er nog weinig bijzonders op de borden, dacht ik….. Naast mij, aan bord 2, speelde Michiel Landman. De opening was daar redelijk snel op het bord gekomen. Tot zijn schrik zag Michiel dat de vijandelijk dame mat dreigde en tegelijkertijd een loper aanviel. Michiel moest de matdreiging verdedigen waardoor zijn loper verloren ging. Onverstoorbaar speelde Michiel verder. Enige tijd later was er geroezemoes aan bord 6, waar Ben Blakmoor zijn kunsten vertoonde. Het spel was na een uur spelen geheel gelijk, zodat er tot remise werd besloten (½-½).
Terugkomend bij Michiel….., daar werd hij, beetje bij beetje, teruggedrongen. Een combinatie met toren en loper zou tot dameverlies lijden waardoor Michiel opgaf (1½-½). Nu was eigenlijk Shah Mata 3 virtueel al kampioen.
Ondertussen keek ik bij de overige borden en zag dat alles gelijk stond. Zelf speelde ik, Fred van Wieringen, aan bord 1 ook een gelijk opgaande partij. Totdat de pion op c6 op diverse manieren aan te vallen was. Deze verdween dus van het bord. Tijdens het spelen hoorde ik teamleider Peter Derrez spelende aan bord 4 remise overeenkomen (2-1). Ondanks het gelijke spel op overige borden was er toch genoeg spanning in de zaal voelbaar.
Alexander van Wieringen bood aan bord 3 remise aan. Dat aanbod werd, na enige bedenktijd, geaccepteerd, waardoor de tussenstand (2½-1½) werd. Ik kreeg bijna geen kans om op de andere borden te kijken vanwege mijn eigen spel. Weer klonken er stemmen in de zaal. Frans Troost was ook remise overeengekomen (3-2). Hierdoor had Shah Mata 3 de benodigde bordpunten binnen en kon zich opmaken voor een kampioensfeest.
De wedstrijdleider moest de mensen in de zaal wel tot kalmte brengen. Door hun enthousiasme werd er vergeten dat er nog drie partijen bezig waren. Waaronder die van Wim Noordermeer. Wim speelde aan bord 8 een prima partij. Ergens heeft zijn tegenstander nog gewonnen gestaan maar Wim wist de partij naar zich toe te trekken (3-3).
Na zijn pionwinst viel Fred de eenzame a-pion aan. Ook deze was niet meer te dekken, waardoor een tweede pionwinst een feit werd. Fred wist alle stukken af te ruilen. Met de twee pionnen voorsprong kreeg Fred de felicitaties van zijn tegenstander (3-4).
Aan bord 7 was de laatste partij bezig. Sheila de Jonge had al een paar dagen hoofdpijn, maar wilde deze laatste wedstrijd toch meemaken. In een gelijkopgaande strijd bood zij uiteindelijk remise aan die gretig werd geaccepteerd. Hierdoor werd de eindstand (3½-4½) en won De Pionier 2 van de koploper.
Ik wil hierbij Shah Mata feliciteren met het behaalde kampioenschap!
Het wedstrijdformulier, dat geschreven werd, zag er zo uit:
  Shah Mata 3 1608 - De Pionier 2 1608 3½-4½
1 Mariandel Menzel 1456 - Fred van Wieringen 1705 0-1
2 Dolf Rijkeboer 1688 - Michiel Landman 1574 1-0
3 Frans Frishert 1677 - Alex van Wieringen 1616 ½-½
4 Bert Bonnet 1638 - Peter Derrez 1586 ½-½
5 Willem Langstraat 1642 - Frans Troost 1662 ½-½
6 Willem van der Pijl 1606 - Ben Blakmoor 1697 ½-½
7 Gerard Groen 1608 - Sheila de Jonge 1446 ½-½
8 Piet Dijksman 1551 - Wim Noordermeer 1581 0-1

Na de wedstrijd heeft het tweede team nog een drankje genomen op het goede resultaat. Uiteindelijk kwamen we 2 bordpunten tekort voor promotie. Toch een prima seizoen voor het  team o.l.v. teamleider Peter Derrez. Hulde!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten