zaterdag 7 februari 2015

Ronde 20

Ook de laatste partijen voor de kwartfinale van de interne beker konden worden gespeeld en ook was er een redelijke opkomst voor de interne competitie. De volgende dag stond een wedstrijd voor het tweede team op het programma en dat beïnvloedt die opkomst toch ook.

Ad van der Ree mocht proberen door te stoten naar de halve finale van de beker, daarvoor moest hij dan echter wel de veelvoudige bekerkampioen Ernst-Jan Pluim Mentz uitschakelen. Daar zette hij zich helemaal voor, hoewel problemen thuis een speek in zijn wiel zouden kunnen gaan steken. Gelukkig gebeurde dat niet en Ernst-Jan bleek het moeilijk te gaan krijgen. In de eerste partij ging het er alle schijn van krijgen dat hij op tijd zou gaan verliezen maar Ad wist uiteindelijk zijn voorsprong in tijd niet over de streep te brengen en verloor tenslotte zelf op tijd. De tweede partij werd iets makkelijker voor Ernst-Jan, ook hierbij echter werd hij flink aan de tand gevoeld. Maar zijn gebit bleek goed onderhouden te zijn en met twee winstpartijen kon hij zich melden voor de halve finale.
De spannendste partij van de avond kwam eigenlijk wel op naam van Jan van Huizen en Alex van Wieringen. En dat eigenlijk vooral wel op naam van Alex want vanuit een zo goed als verloren positie wist hij met een kamikaze-actie een remise uit het veld te slepen! Jan had namelijk de koning van Alex in het uiterste hoekje van zijn eigen vleugel gejaagd en het wachten leek slechts op de genadeslag. Maar die kwam niet en Alex kwam met een torenoffer, dat Jan aan kon nemen of afslaan. In beide gevallen zou er grote kans op eeuwig schaak ontstaan. En inderdaad, Jan sloeg de toren en kreeg daarna Alex' dame op bezoek. Maar intussen dreigde Jan overigens wel mat-in-één. Die dame van Alex echter kon eeuwig schaak blijven geven, een remise dus.
Vader Fred van Wieringen wist de capriolen van zijn zoon niet na te volgen tegen Jan van Dam. In de loop van de partij offerde Jan een paard, zonder echter zeker te weten of dat offer eigenlijk wel terecht was. Maar het pakte heel goed uit voor Jan, hij sleepte er uiteindelijk de volle winst mee binnen.
Wim Albus ging proberen om Arie Bliek op te brengen. Maar dat ging in eerste instantie helemaal niet zo van een leien dakje, Arie kreeg goede kansen. Maar Arie verprutste die eigenlijk en daarna ging het Wim naar den vleze en kon hij het uiteindelijke toreneindspel naar zijn hand zetten en daarmee zijn plekje in de top-tien heroveren.
Sheila de Jonge en Wim Noordermeer hadden een week eerder vooruitgespeeld voor het tweede team tegen CSV 3 en daarbij samen 1½ punt mee naar huis genomen, nu mochten ze elkaar testen. Dat bleek Sheila wat beter te doen dan Wim want Wim ging steeds zorgelijker kijken. Dat was dan ook helemaal terecht want van de stelling, die hij op het bord had weten te krijgen werd je niet helemaal vrolijk. Sheila bracht haar aanval keurig tot een winnende en toonde zich daar heel tevreden mee.
Weer eens ging Leo Stelloo het moeilijk krijgen, ditmaal tegen Frits Wilschut. Opnieuw gebruikte hij eigenlijk te veel tijd voor sommige zetten en kwam daardoor in steeds grotere tijdnood. Maar hij leek uiteindelijk toch een betere stelling op te hebben gebouwd met een vrijpion op de h-lijn. Maar was het toch die tijdsdruk want hij bood Frits de kans die pion te veroveren. Hierna verdween bijna alles in het doosje tot zelfs de vlag van Leo. Maar hij had daarbij het geluk dat Frits aan het hele gebeuren geen matpotentieel had overgehouden zodat de partij remise verklaard kon worden.
Een supersnelle partij werd het tussen Casper Verbeek en Rob van Wijgerden. Er leek een poosje weinig aan de hand, totdat Casper zijn dame ongedekt neerzette op dezelfde diagonaal als die van Rob, met een paard van Rob ertussen. En dat paard kon schaak geven......!
De laatste partij van de avond was tussen Ronald van Velzen en Trudy Angeneind. Zoals vaak in haar partijen kwam Trudy goed te staan, ja, ze wist zefls een stuk te winnen. Later echter liet ze zich helemaal insnoeren en gaf Ronald de kans om de zaken naar zijn hand te zetten. Maar het duurde nog wel eventjes voordat hij het helemaal in kannen en kruiken had. Toch zijn eerste Pionierwinst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten