zaterdag 10 juni 2023

Ronde 38 en finale snelschaken

Het was dan eindelijk zo ver, zes spelers zouden beslissen wie van hen snelschaakkampioen van de club zou worden. Er bleek één invaller nodig, jeugdspeler Tim van Huizen was verhinderd en voor hem was Thomas Ammerlaan de vervanger. Verder kwamen nog een aantal interne partijen op de borden, natuurlijk, vooral boven in de ranglijst "ontsierd" door de afwezigheid van die snelschakers.

Zoals te doen gebruikelijk op ons niveau gebeurde er weer van alles wat Max Euwe verboden heeft. De enige, die zich daar redelijk aan wist te onttrekken bleek Thijs van Dam, die op een beheerste manier zijn zetten deed en zich dus niet in liet met tot niets leidende winstpogingen. Hij liet dat liever aan de anderen over en incasseerde dan alles wat hem aan werd geboden. Toch was dat niet het enige wat er gebeurde. Al in de tweede ronde ontstond er commotie tussen Martijn en Jan van Dam, een soort van vervolg op hun partijen uit de bekercompetitie. Bij deze partij speelde Jan een pion naar z'n promotieveld, verzuimde echter er een stuk voor in de plaats te zetten en drukte z'n klok in. Ook hier claimde Martijn de winst maar hij had nog maar twee seconden over en op het claimmoment viel de vlag. Martijn nam niet meer de moeite zijn claim hard te maken. Bij een ander gebeuren was ook Jan betrokken. Tegen Thomas had hij een eigenlijk gewonnen stelling gekregen maar hij overzag op een gegeven moment dat Thomas geen zetten meer kon doen. Pat en remise derhalve. Ook lukte het Thomas hun tweede partij remise te houden. Verder gebeurde er niet zo veel dat het vernoemen waard is, men speelde z'n partijen, hield na vijf ronden even pauze en ging daarna verder. Alles bij elkaar kwam onderstaande uitslag tot stand:

nr

naam

Thij

Thij

J

J

Jv.H

JvH

JvD

JvD

Tho

Tho

M

M

Tot.

1.

Thijs van Dam1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

10

2.

Jaap Santifort

0

00

1

1

½

0

1

1

1

3.

Jan van Huizen

0

0

1

01

0

0

1

1

1

5

4.

Jan van Dam

0

0

0

½

0

1½

½

1

1

5.

Thomas Ammerl.

0

0

1

0

1

0

½

½0

0

3

6.

Martijn van Dam

0

0

0

0

0

0

0

0

1

12

Het is wel heel duidelijk wie de sterkste was van dit zestal! Felicitaties aan Thijs van Dam met het behalen van deze snelschaaktitel!
Dan verder met de interne partijen en daar beleefde Bonne Faber geen prettige avond tegen Maurits Leentvaar. Want al op de dertiende (!?) zet blunderde hij zijn dame weg door een aftrekschaak. Verder met Michiel Landman tegen Fred van Wieringen. Beiden speelden redelijk voorzichtig en veel van hun materiaal werd langzamerhand afgeruild. Beiden hielden hun twee paarden en een vijftal pionnen over en ze zagen het niet zitten om het onderste uit de kan te halen. Dus werd remise aangeboden en ook aangenomen. Jan van Baardwijk speelde een goede partij tegen Alex van Wieringen. Maar hij liet wel toe dat Alex zijn torens verdubbelde op de c-lijn. Er werden twee torens afgeruild en Jan dreigde nu de c-lijn in z'n bezit te krijgen. Daarbij dreigde hij dan met zijn laatste toren binnen te dringen, wat Alex met het tussenplaatsen van een paard op c4 kon verhinderen. Nu was Alex zo slim om met zijn koning het halve bord over te steken om daar paard en toren te gaan helpen Dat lukte hem en zo wist hij die pionnen op te ruimen en met zijn toen vrije b-pion naar de overkant te lopen en de winst te pakken. Ad van der Ree kwam weer zijn partij van eenmaal per twee weken spelen en vond Leo Stelloo aan de andere kant van het bord. Leo had het weer eens moeilijk met het (jeugd)tempo en raakte al onder de vijf minuten bedenktijd terwijl Ad nog ruim twintig over had. Dat zal dus de sterkte van Leo's zetten wel hebben beïnvloed, hij kwam steeds slechter te staan en verloor tenslotte op tijd. Wim Noordermeer was relatief snel klaar met Ivan Jansen. Hij mocht weer eens een punt bij laten schrijven. Franka de Jong en Baris Kinis hielden niet zo van een vol bord en zorgden er voor dat er veel weer het doosje in ging. Maar Franka hield tenslotte wel een toren en haar dame over en Baris alleen zijn koning. Dat was dan niet zo moeilijk voor Franka om Baris mat te zetten. De laatste partij was tussen Frits Wilschut en Wilco Baartmans. Dat ging al snel slecht voor Frits en Wilco mocht het punt incasseren.
Dit alles leverde weer een nieuwe tussenstand op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten