zondag 22 november 2020

A killer chessopening repertoire

Het is al weer wekelijkse kost om op donderdagavond online te gaan schaken voor een aantal leden van de virtuele club. Maar afgelopen donderdagavond kwam er een kink in de kabel. Niets vermoedend werd er door een negental eerst een soort warming-up gedaan met blitzschaak (3 min. en 3 sec. per zet er bij), waarna de hoofdmoot zou komen met rapidschaak van 7 min en 3 sec, per zet er bij. Maar toen dat deel zou moeten worden opgestart gaf de server niet thuis, zodat slechts het blitzschaak is gespeeld.

Kijken we dus maar naar snelle partijen, die weer in Arenavorm konden worden gespeeld.

                                           THVD

De eerste partij ging niet naar wens voor hem, met zwart tegen Talentje1985. Zolang er meer dan alleen koningen en pionnen op het bord stonden hielden ze elkaar vrij goed in evenwicht, bij het pionneneindspel (zie het diagram) ging het de verkeerde kant op met zwart. Er was zojuist de laatste set torens geruild op c4 en nu ging zwart met zijn koning naar de damevleugel, wat wit wel goed zal hebben gevonden. De eerste zet van zwart was 1 ...;Ke8, terwijl hier nu het beste een zet met de e-pion gedaan had kunnen worden. Wit zal het eigenlijk prima hebben gevonden en hij speelde 2 Kf2;Kd8 3 Ke3;Kc7 4 Kd4;e6 (hier lijkt eigenlijk al een beetje sprake van een kalf en een put) 5 c5 (iets sterker is 5 f4);Kd7 6 a4;h5 (beter 6 ...;g5) 7 g4 (beter eerst 7 h4, nu kan zwart aan blokkeren gaan denken);f6 (7 ...;hxg4 is sterker) 8 Kc4 (wit lijkt te voorzichtig, 8 dxe6+ of 8 gxh5 zijn sterker);e5 (waarom geen 8 ...;hxg4?) 9 cxd6;Kxd6 10 Kb5 en wit ging nog vrij gemakkelijk winnen. De partij hierna, met wit tegen MarkLagendijk, was een makkie. Zwart gaf al op zet 10 zijn dame weg en dus op. De volgende partij, zwart tegen JaapSantifort, was moeilijker, hoewel ook hier geblunderd werd. Op zet 14 gaf wit een stuk weg en kwam daarna niet meer in beeld. Of het moest zijn om materiaal kwijt te raken en zich mat te laten zetten. Ook hierna was Rien_van_der_Molen geen partij, hij werd op zet 30 door een ontketende zwartspeler mat gezet. Dan weer tegen MarkLagendijk, die met wit beter weerwerk bood, hoewel hij de stelling na zet 34 ook uitzichtloos vond en dus opgaf. Nog een partij tegen Rien_van_der_Molen, die zich al op zet 6, met zwart, mat liet zetten! Hierna kon met wit wraak worden genomen op Talentje1985, die opgaf toen hij de keus kreeg tussen meteen z'n dame kwijt of mat in enkele zetten. Hij koos dus voor opgave. Dan de tweede partij, met wit, tegen JaapSantifort, die door zwart werd opgegeven toen hij een loper ging verliezen. Daarna nogmaals tegen MarkLagendijk, nu THVD weer met wit en zwart gaf deze partij op omdat hij, door een familieschaak met een paard, zijn dame zou verliezen. Ook Rien_van_der_Molen wilde het, met wit, nog een keer proberen. Misschien niet tegen THVD, daar heb je in de Arenavorm echter niets over te zeggen. Maar wit steeg boven zichzelf uit, alleen niet wat het gebruik van de bedenktijd betreft. Hij had namelijk een winnende positie bereikt, met een toren en een pion voorsprong, maar zijn vlag viel, helaas voor hem. De laatste partij dit toernooi en deze avond, ging nog een keer tegen Talentje1985 en THVD speelde met de zwarte stukken en had veel geluk omdat wit, met de zwarte koning vastgenageld op de laatste rij, met de verkeerde toren de tweede rijd ging bezetten. Het werd tenslotte remise door pat, terwijl wit nog een loper voor stond.

                                                                        Talentje1985
Zijn partijen tegen THVD werden dus al besproken, zijn eerste andere partij ging, met wit, tegen DrsD2020 en die werd door hem gewonnen omdat de partij steeds vol bleek te zitten met valkuilen, waar zwart beslist niet in wilde vallen en daar veel tijd voor nodig had om ze te ontwijken en zodoende door zijn vlag ging. Met drie pionnen achterstand en beiden nog ruim een halve minuut aan bedenktijd over, gaf een witte JaapSantifort op. Ook een zwarte Rien_van_der_Molen gaf op, toen hij niet zag, hoe hij stukverlies kon voorkomen toen dame en loper door een paard werden aangevallen. Op dat moment stond hij al een paard tegen een pion achter. Dan nog een partij, waarin geen zet werd gespeeld, maar die toch een winnaar opleverde omdat de zwarte thelostrook geen zet binnen kreeg en wit dus blijkbaar te laat door had, dat de partij al begonnen was. Dat moest dan weer goed gemaakt worden, met wit,  tegen ook-dat-nog en dat lukte ook. Zwart gaf op toen nieuw stukverlies niet meer te voorkomen bleek, terwijl hij al een dame, een toren en een pion  tegen twee lichte stukken achter stond. Dan nog een laatste partij tegen JaapSantifort, die, met wit, binnen 20 zetten mat werd gezet.
                                                                        MarkLagendijk
De eerste "nieuwe" partij is wit tegen DrsD2020 en daarbij is al snel een moment, dat het verdient om
beter bekeken te worden. Dat moment komt er al na nauwelijks 10 zetten en is te zien op het diagram. Hier had zwart 1 ...;Lxf3 moeten spelen, zwart ziet echter andere mogelijkheden en speelt 1 ...;Lf5. Wit ziet de betere zet (2 a5) ook niet en speelt 2 Ph4. Zwart is, zoals het lijkt, niet bang voor de veiligheid van de koning en speelt hier 2 ...;Pf6 (iets sterker is 2 ...;e6) 3 Pxf5;gxf5 4 Dd2 (weer is a5 nu de aangewezen zet);Kh8 (toch wat angst voor de veiligheid?) 5 Dd3;e6 6 Lg5 (a5!);Tc8 7 Dd2;d5. Wit heeft zijn aanwezige voordeel toch zo'n beetje helemaal laten vervluchtigen en mag heel blij zijn, dat zwart (wint zelfs nog een kwaliteit) de partij even later - in zo goed als gewonnen positie - helemaal uit handen geeft en een paar zetten voor het mat op moet geven. Blijkbaar hierdoor gesterkt dan nu (ook met wit) een partij tegen thelostrook, die niet tevreden lijkt met remise, zetherhaling wordt tenminste uit de weg gegaan. Op zich in eerste instantie wel te begrijpen, dan moet je het eindspel echter wel wat beter spelen en in op het oog gewonnen positie niet je toren weggeven! Maar thelostrook neemt wraak en weet in hun volgende partij binnen 25 zetten mat te geven. Dan weer een partij (nu met zwart) tegen DrsD2020, die geen wraak weet te nemen. Sterker nog, hij wordt op zet 25 mat gezet. Dan nog een hele lange partij, met wit nu, tegen thelostrook en - na meer dan 100 zetten - wordt het remise wegens een zetherhaling (nu dus wel!?). Dan de laatste partij en die is tegen Rien_van_der_Molen, nu met de witte stukken. Daarbij wordt zwart, met drie lichte stukken en twee pionnen achterstand, mat gezet.
                                                                         thelostrook
Hij begint met een wit verlies van JaapSantifort en geeft daarbij op één zet voor het mat. Dat maakt hij, met zwart, weer goed tegen Rien_van_der_Molen, die hij op zet 22 mat zet. Dingen lijken soms anders
dan ze zijn, zo ook in de witte partij tegen ook-dat-nog. In de diagramstelling ben je een beetje geneigd het voordeel naar wit te schuiven omdat de zwarte koning zijn pionnenbescherming kwijt kan raken. Maar deze zwartspeler maalt daar - op het oog - weinig om, hij speelt 1 ...;Td5 (1 ...;Txd1+ 2 Txd1;Pfd5 is echt sterker) 2 Lxf6 (je zou het niet zeggen, dit is toch niet het sterkste. Dat is 2 b3);gxf6 3 Txd5 (3 Pe4 is hier de sterkere zet);cxd5 (die isolani is ook meteen opgelost) 4 Ph5 (4 b3);f5 (ook weer een verrassing eigenlijk, zwart hoeft nauwelijks bang te zijn voor 5 Pxf6+, hij kan hier gewoon met 4 ...;Tc8 verder gaan. Maar hier gaat zwart toch meer voor de veilige kant) 5 Td1 (nog steeds is b3 de betere zet);Tc8 6 Td2;Pc4 en zwart komt steeds beter en weet wit nu in iets meer dan 10 zetten mat te zetten. Ondanks deze beide verliezen (en één keer winst) qordt er toch een keurige 4de plek bereikt.
                                                                         JaapSantifort
Zijn "eerste" partij is met zwart tegen Rien_van_der_Molen, die opgeeft als hij twee lichte stukken en twee pionnen achter is komen te staan. Hierna nog een zwartpartij, nu tegen DrsD2020 en - met beiden nog maar één pion kwijt - daar wordt gekozen voor herhaling van zetten na een kleine 30 zetten. Met een loper voorsprong en een fraaie vrijpion op b6 wordt de tweede partij tegen Rien_van_der_Molen gewonnen, die met wit opgeeft als die b-pion eigenlijk nauwelijks meer tegen te houden valt.
                                                                            DrsD2020
Er kwam weer eens een treffen, nu met wit voor DrsD2020, met ook-dat-nog en dit bleek toch wel een speciaaltje te worden, zeker als je kijkt naar het openingsgedeelte. Want er waren nog maar 10 zetten
gespeeld, toen de beide dametorens al tegen elkaar waren geruild. Er zijn eigenlijk maar weinig partijen waarin zoiets zo snel gebeurd! Het echte gevecht begon eigenlijk zo'n beetje rond het ontstaan van het diagram. De laatste zet was voor zwart geweest, 1 ...;Pd7, kijkend naar e5 misschien. Wit tast dan met 2 Pf4 een beetje mis, 2 f3 zou wat beter zijn geweest. Zwart profiteert met 2 ...;Pe5 eigenlijk maar half, hij had sterker 2 ...;g5 gespeeld. De partij ging nu verder met 3 Pe6;Lxe6 4 dxe6;De7 5 b6 (een zet met de f-pion is beter);c6 en wit gaat pionnen opsmikkelen op de damevleugel en weet zodoende een vrijpion op de b-lijn te krijgen. Na wat heen en weer geschuif met schaakjes met de dame weet wit een tweede dame te halen, die geslagen kan worden met de loper maar dan valt de (ongedekte) zwarte dame. Dus zwart geeft op. Nog een tweede partij tussen beiden, nu met verwisselde kleuren en opnieuw ging het punt naar DrsD2020. Hij kreeg tenslotte een vrijpion op de g-lijn, waar de witte koning niet meer bij kon komen. Punt voor zwart dus.
                                                                     TheHistoryTeacher
Als deze speler een voor hem zo lage plaats inneemt dan is er normaliter sprake van weinig partijen gespeeld. Zo ook nu, hij speelde slechts tegen Rien_van_der_Molen (met zwart), die het zelfs nog bijna 50 zetten vol wist te houden. Toen viel echter zijn vlag terwijl hij toren en loper achter stond.

Hiermee kwam een eind aan dit snelschaakgebeuren. Hieronder volgt de eindstand:


Speler (blitzrating)

pt.

g.

w.

r.

v.

1

THVD (2137)

34

11

9

1

1

2

Talentje1985 (1845)

17

9

6

1

2

3

MarkLagendijk (1484)

9

9

4

1

4

4

thelostrook (1570)

8

7

3

1

3

5

JaapSantifort (1618)

7

8

3

1

4

6

DrsD2020 (1555)

5

6

2

1

3

7

TheHistoryTeacher (2326)

2

1

1

0

0

8

ook-dat-nog (1660)

2

4

1

0

3

9

Rien_van_der_Molen (921)

0

9

0

0

9

Nu zat dus een aantal spelers te wachten op de mogelijkheid zich in te schrijven voor het rapidgedeelte van de avond (100 Endgames YMK - you must know) maar de server had er op de een of andere manier geen zin in!? Geen rapidschaak derhalve.
Ook ging het Chess.com Clubs League 3 niet door. Er had gespeeld moeten worden tegen een team uit Zuid-Afrika maar deze tegenstanders lieten het - zaterdagochtend - afweten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten