zondag 21 juni 2020

Come fly with me

Met Ol' Blue Eyes als gezagvoerder vertrokken we in vliegende vaart en kregen in totaal acht ronden, met een bedenktijd van 7 minuten en een increment van 5 seconden per zet er bij, voorgeschoteld. Toch lijkt de interesse voor het online schaken enigszins te vervagen.
RONDE 1
Er hadden zich in eerste instantie 17 deelnemers aangemeld voor dit toernooi, dirk_brijs leek nog steeds herstellende van zijn escapades van vorige week, in de trojka. Hij liet tenminste de eerste beide ronden aan zich voorbijgaan. Tegen THVD verloor JoopElderhorst een pion door het wat ongelukkig terugslaan na een schaakje. Maar hij had van te voren, via de chatmogelijkheid bij het programma, al een excuus aangevoerd: hij zou deze avond spelen op zijn iPad en daarvoor een verrekijker meenemen. Toen THVD, bij die pion, nog een stuk wist te voegen, gaf zwart op. MarkLagendijk had, door een ongelukkige brainwave bij tegenstander hands-up een stuk gewonnen en toen hands-up zich opnieuw verrekende, won hij er nog een toren bij ook. Hierop gaf hands-up op. Tegen jan_van_huizen zat Bon-Oni43 blijkbaar nog te veel verstrikt in alle mogelijke varianten van de gespeelde opening en koos daarbij voor de standaardzet in veel varianten. Dat was echter enigszins foutief, wat ook wel duidelijk werd gemaakt. Op de damevleugel kwam hij in de knoei met zijn paarden, wat hem tenslotte een stuk kostte, waarna hij, mede "gedwongen" door zijn weinige bedenktijd, opgaf. Voor het begin van de partij tussen schaaksheila en DrsD2020 heeft men vroeger een bepaalde term bedacht: schaakblindheid! Eerst zet zwart een stuk op een plek, waar het, zonder enige compensatie, geslagen kan worden en vervolgens overziet wit deze mogelijkheid! Dan verslikt wit zich nogmaals in een combinatie en raakt daarbij een stuk kwijt. Wat later geeft ze op. ook-dat-nog maakte het WillemJanTanis moeilijk, waardoor deze een pion verloor. Maar daar bleef het niet bij en toen zwart zijn dame zou gaan verliezen gaf hij op. esg43 kwam tegen JaapSantifort in een bijzonder moeilijke stelling terecht en dat kostte hem meer tijd dan hij had gekregen, verlies dus op tijd, ondanks een gelijke materiaalverhouding. thelostrook speelde tegen Rien_van_der_Molen, die, ondanks zijn lage score na afloop, toch goede partijen speelde. Maar thelostrook is toch een maatje te groot voor hem, wat ook wel bleek nadat hij mat werd gezet. Datzelfde gebeurde KeesBreen tegen straa192.
RONDE 2
In deze ronde kreeg JaapSantifort de moeilijke partij tegen THVD. Wit wachtte daarbij met de rochade tot zet 20 en probeerde daarna de stelling zo veel mogelijk te vereenvoudigen. THVD ging daar voor een deel in mee, het meeste daarvan zou in zijn voordeel zijn. Dat bleek ook wel, zwart won twee pionnen en wit kon weinig anders doen dan een beetje vervelend te zijn met schaakjes. Maar zoiets raakt ook afgelopen en als je tegenstander dan met enkele van zijn pionnen bijna aan de overkant is, dan wil je wel opgeven. Zo ook JaapSantifort. Tegen thelostrook won jan_van_huizen al snel een pion, later nog één, waarna wit zich verkeek op een combinatie, waarbij hij zal hebben verwacht dat het "simpel" om het ruilen van de dames zou gaan, maar plotseling tot de ontdekking kwam, dat hij er een toren bij in zou schieten, voor een pion. Opgave dus. Twee spelers, die hun tijd goed willen gebruiken zijn DrsD2020 en straa192 en zwart gebruikte nu te veel tijd en verloor dus. Letterlijk midden op het bord werd MarkLagendijk mat gezet door ook-dat-nog. hands-up dwong WillemJanTanis tot opgave omdat hij had overzien dat de dame, waarmee hij schaak had gezet, geslagen kon worden. JoopElderhorst gaf op tegen esg43 omdat hij een stuk achter stond en op z'n minst nog een pion zou verliezen, terwijl de verdere stelling ook niet in zijn voordeel was. Bon-Oni43 won, met veel moeite, van Rien_van_der_Molen, die in de eindfase van de partij, toen beiden al flink in tijdnood zaten, enig materiaal weggaf en zodoende opgaf. KeesBreen tenslotte werd mat gezet door schaaksheila, hij stond daarbij al heel veel materiaal achter.
RONDE 3
Hierin won THVD van DrsD2020, zijn a-pion zou, na een aantal zetten, een dame zijn geworden en daar kon zijn tegenstander niets tegenover stellen. jan_van_huizen had vrij snel een isolani bezorgd aan ook-dat-nog, waarna deze een loper ongedekt liet staan en jan_van_huizen daar slim (zie diagram) misbruik van maakte. Dit kostte, na ...;Lf8 en Pxh6+ het paard op f6 en toen zwart plompverloren een toren weggaf op a1 gaf hij ook meteen op. Bon-Oni43 dacht beter komen te staan tegen tegenstander hands-up. Na dameruil was hier echter een half open g-lijn ontstaan en daarlangs werd wit tenslotte tot opgave gedwongen. JaapSantifort won van MarkLagendijk omdat deze zijn dame was kwijtgeraakt. esg43 had weer te veel tijd nodig tegen thelostrook, want, hoewel hij een dame voor stond, wist hij niet te bedenken, hoe die dame te redden. Hij had net wat minder tijd dan zijn tegenstander. straa192 won ook op tijd, van schaaksheila, hij stond drie pionnen voor in een dubbel toreneindspel en het bleek voor haar te moeilijk daar een oplossing voor te vinden. Rien_van_der_Molen speelde weer goed tegen de weer teruggekeerde dirk_brijs, hield echter een enkele pion over tegen een toren en vier pionnen van zijn tegenstander. Opgave dus. WillemJanTanis had een toren en een pion gewonnen tegen JoopElderhorst, wat winst betekende. Omdat dirk_brijs weer meespeelde had KeesBreen een bye gekregen.
RONDE 4
In deze ronde ging de bye naar JoopElderhorst. jan_van_huizen deed hier weer al het - voor hem - mogelijke tegen THVD maar dat was tenslotte toch onvoldoende. THVD wist dame te halen en stond daardoor die dame tegen een pion voor. Wit speelde het eindspel liever zo dan met alleen een toren achter. Toch gaf hij wat later op. hands-up won van JaapSantifort omdat laatstgenoemde een toren aan hem kwijtraakte, die namelijk niet teruggeslagen kon worden omdat de andere toren gepend stond. DrsD2020 stond tenslotte twee pionnen en een toren voor tegen thelostrook toen deze opgaf. ook-dat-nog won op tijd maar met een gelijke materiaalverhouding, van straa192. Tegen dirk_brijs gaf esg43 op toen hij een stuk verloor. schaaksheila won van MarkLagendijk vooral omdat hij wat te slordig met zijn stukken omsprong. Daar had hij - naar eigen zeggen - deze avond wel meer last van. Bon-Oni43 liet zich wat te makkelijk verschalken door WillemJanTanis. Hij was eerst "vergeten" een pion te winnen en werd daarna vakkundig op de koningsvleugel opgerold. Rien_van_der_Molen werd (ondekbaar) mat gezet door KeesBreen.
RONDE 5
Omdat JoopElderhorst blijkbaar te veel problemen met de iPad ondervond had hij de speelzaal verlaten, waardoor het aantal deelnemers weer even werd. THVD zou een stuk gaan winnen tegen hands-up en daarna een toren tegen een pion voor staan. Daarom gaf hands-up op. Deze ronde had jan_van_huizen  (met zwart) tegen DrsD2020 al het nodige materiaal gewonnen en zou daar nog meer aan toevoegen. Voor DrsD2020 was dat de druppel die de emmer over deed lopen en daarom gaf hij op. JaapSantifort had een toren gewonnen tegen ook-dat-nog en had daar een loper en twee pionnen voor in moeten leveren. Maar toen ook-dat-nog remise aanbood wilde hij dat aanbod maar al te graag aannemen. Voor thelostrook kwam er weer een punt, nu tegen schaaksheila, die te veel tijd nodig had om de goede zet te vinden in een middenspel waarin ze twee pionnen achter stond. straa192 stond twee pionnen achter tegen WillemJanTanis terwijl hij zelf alleen nog een koning had en promotie van een pion niet meer tegengehouden kon worden. Opgave derhalve. KeesBreen stond al een dame tegen een loper achter tegen dirk_brijs en toen hij die loper ook kwijt zou raken gaf hij op. Eén van de partijen, waarop de term "schaakblindheid" volledig van toepassing is, was die tussen Bon-Oni43 en MarkLagendijk (met wit). Het begon eigenlijk met het moment, dat zwart meende mat te kunnen geven waar hij eenvoudig een toren had kunnen winnen. Maar het was geen mat, het veld, waarop de toren van Bon-Oni43 voor de matzet neergezet werd, was gedekt door een loper. Dus tenslotte die toren (naderhand!) toch maar geslagen. Maar ook wit liet zich niet onbetuigd! Na eerst al een pion te zijn kwijtgeraakt kwam voor hem het summum van schaakblindheid: koning en toren stonden op dezelfde diagonaal en daarom speelde zwart een loper naar die diagonaal, in de mening van torenwinst. Dat werd het ook omdat wit de koning wegspeelde! Winst voor Bon-Oni43 daarom. Tenslotte had esg43 bijna 60 zetten nodig om Rien_van_der_Molen tot overgave te dwingen.
RONDE 6
Ook ook-dat-nog wist het niet te bolwerken tegen THVD. Hij stond twee pionnen achter met beiden verder nog, naast de koning, een toren. THVD had nog maar iets meer dan een halve minuut over tegen iets meer dan twee minuten voor ook-dat-nog toen ook-dat-nog opgaf. hands-up raakte aan het eind van de partij een toren kwijt tegen jan_van_huizen, een toren, die hij wel had kunnen terugnemen maar dan had zwart de dame, die die toren had geslagen, ook gewonnen omdat het pionpromotie betekende. Zo ver liet wit het niet komen, hij gaf liever op. dirk_brijs en DrsD2020 kregen uiteindelijk een theoretisch eindspel op het bord van twee lopers en een koning voor zwart en de kale koning voor wit. Wit zal gedacht hebben "dat red hij nooit in die tijd" toen hij de laatste pion van zwart (die door een loper gedekt stond) met een toren sloeg en zodoende dit unieke eindspel op het bord bracht. Maar ondanks de moeilijkheid van het eindspel wist zwart toch te winnen, waarbij wit er bijna een minuut bij verdiende en zwart bijna een halve. WillemJanTanis verloor zijn dame tegen thelostrook en gaf daarom op. Tussen straa192 en JaapSantifort ging het slecht voor laatstgenoemde. Hij werd na nog geen 30 zetten matgezet. Nu kreeg Bon-Oni43 te maken met esg43 en er werd een wilde partij op het bord gelegd. Het voordeel in de partij schoot van wit naar zwart en weer terug en van licht voordeel naar dik gewonnen en weer terug. Totdat zwart met zijn koning de verkeerde kant uitging en de slotstelling van het diagram (meerdere posities verdienen er eigenlijk wel eentje) werd bereikt. Punt voor Bon-Oni43. schaaksheila wist Rien_van_der_Molen helemaal in de tang te krijgen en zette hem tenslotte mat terwijl ze eigenlijk een loper en twee pionnen tegen een dame achter stond. Voor KeesBreen werd dit ook een moeilijke ronde. Hij werd tenslotte midden op het bord mat gezet door MarkLagendijk.
RONDE 7
De eerste partij van de ronde ging tussen THVD en thelostrook en de partij werd remise. Maar je kunt het toch heel moeilijk een salonremise noemen als alleen nog de beide koningen op het bord staan! jan_van_huizen en straa192 speelden ook een leuke partij (voor één van beiden was dat na afloop nog steeds zo) en de g-pion van wit rende helemaal naar g7 voordat zwart opgaf. In de loop van dit toernooi hebben ze al vaker tegen elkaar gespeeld en ook nu kwam het tot een ontmoeting tussen DrsD2020 en ook-dat-nog. Werd het in het begin van het toernooi remise en wonnen beiden later wel een partij, nu voelden ze weer het meeste voor remise en herhaalden daar de zetten voor. dirk_brijs kwam binnen 15 zetten al een toren en een pion achter tegen hands-up en gaf daarom zo snel op. schaaksheila was een beetje slordig met haar materiaal tegen Bon-Oni43 en verloor daarom tijdens de partij een toren en een pion. Toen er een tweede zou volgen gaf ze op. Tegen JaapSantifort won WillemJanTanis een paard en een pion en kwam in een mooie positie. Dat vond wit ook en dus gaf hij op. Rien_van_der_Molen had maar 13 zetten nodig om van MarkLagendijk te verliezen. Dan, als laatste partij van deze ronde, esg43 tegen KeesBreen en eerstgenoemde leek het helemaal kwijt, hij liet zich binnen 30 zetten mat zetten.
Ronde 8
Dit werd een ronde voor de zwarten, hoewel jan_van_huizen het daar niet mee eens was. Hij was de enige witspeler, die z'n partij won en wel tegen schaaksheila. Maar het ging niet zonder slag of stoot. schaaksheila stond een kwaliteit achter, met de vlag op vallen. Maar ook haar tegenstander had nog maar een paar seconden over. Nu ging schaaksheila helemaal op die tijd spelen en deed steeds, met nauwelijks een seconde over, een zet. Een paar zetten leek het er op, dat ze toch voldoende tijd over zou houden, toch lukte dat niet en verloor ze dus op tijd. Dan de winnende zwartspelers. Eerst was daar WillemJanTanis, die al twee pionnen achter stond tegen THVD en er nog een kwaliteit bij zou gaan verliezen. Reden dus om op te geven. Net als esg43 in ronde 6 kreeg hands-up twee pionnen op de voorlaatste rij tegen tegen DrsD2020. Nu zat er echter geen mat in, wel opgave door hands-up. thelostrook had voor remise door herhaling van zetten moeten gaan tegen ook-dat-nog maar hij herhaalde niet voor de derde keer, ook al stond hij een stuk achter. Zodoende verloor hij alsnog. Dan straa192 tegen Bon-Oni43. Bij hen was er weer sprake van tegengestelde rochades en hier werd het wel een spannende affaire. Het spannende daarbij gold dan vooral voor de witspeler, hij raakte steeds meer onder tijdsdruk. Voor een aanval langs de a-lijn plaatste hij zijn koningstoren (de andere stond nog steeds op a1) op a3 en zal flink geschrokken zijn toen er een paard op c2 kwam te staan. Hierop ging hij door z'n vlag om toch nog de oplossing te vinden die er eigenlijk niet was. MarkLagendijk speelde eigenlijk ontzettend snel tegen esg43. In de partij verdiende hij er 21 seconden bij, stond toen echter wel mat! KeesBreen speelde zijn bekende spel tegen JaapSantifort, soms superaanvallend maar vaak een beetje ondoordacht. Op een gegeven moment koos hij bijvoorbeeld voor een dameoffer (had misschien niet gezien, dat de loper, die hij met z'n dame sloeg, gedekt stond) in plaats van het beter aannemen van de kwaliteitswinst die hij had weten te versieren. Zo liep hij tenslotte mat op g2.
Alle rangen en standen van dit lentetoernooi zijn te vinden in onderstaande tabel.

nr

naam

w

r

v

pt

1

2

3

4

5

6

7

t

1

THVD (1778)

7

1

0

85

85

90

90

90

60

85

585

2

hands-up (1603)

4

0

4

4

75

70

65

75

80

55

55

475

3

ook-dat-nog (1552)

4

2

2

5

55

80

45

40

95

65

70

450

4

jan_van_huizen (1610)

7

0

1

7

65

55

50

70

45

80

80

445

5

DrsD2020 (1570)

5

1

2

70

65

40

60

65

45

75

420

6

xThePhilosopherx

90

75

95


100

30


390

7

TheHistoryTeacher

80

90

80

85
335

8

MarkLagendijk (1202)

3

0

5

3

25

50

70

30

40

50

35

300

9

thelostrook (1458)

4

1

3

40


75


50

75

60

300

10

JaapSantifort (1487)

3

1

4

3

30

45

10


65

70

45

265

11

Bon-Oni43 (1260)

5

0

3

5

20

35

20

65

25

15

65

245

12

schaaksheila (1161)

3

0

5

3

60

15

60

25

30


30

220

13

esg43 (1110)

3

0

5

285

5

55

25

20

190

14

spanovich
80

105185

15

dirk_brijs (1352)

3

0

3

3


20

35

45

15

35

25

175

16

WillemJanTanis (1237)

4

0

4

4

50

40


15


10

50

165

17

Freddy59

10

5


50

70135

18

Rien_van_der_Molen (1038) *

1

0

7

1

35

30

25

10

20

5

10

135

19

Dutchrook

45
85130

20

marcelderuiter196955

55
110

21

KeesBreen (989) *

3

0

5

2

15


30


10

40

15

110

22

Lowietje47


25

15

35


20


95

23

JoopElderhorst (987)

1

0

3

1

60


5

65

24

boszoff


60


60

25

straa192 (1399)

3

0

5

3
2040

60

26

Castleblack82

3535

27

Angie1982

5

10

5


525

Geen opmerkingen:

Een reactie posten