dinsdag 12 februari 2019

Ronde 21

Een relatief rustige avond met opnieuw een aanval op de toppositie. Een opkomst van iets meer dan de helft van de leden, waarbij een aantal van de afwezigen als reden op leek te geven dat men liever niet meer dan één avond per week achter het schaakbord actief zou willen zijn. Ook de griepgolf had zijn invloed.
De aanval op de eerste plaats van Jan van Dam kwam op naam van Fred van Wieringen. Fred kan daarbij een geduchte leverancier van "angstgevoelens" bij een koploper zijn. Dat zal ook wel de reden zijn voor het voorzichtige spel van Jan. Beiden hielden elkaar goed in evenwicht, zelfs tot ver in de tijdnoodfase. Genoteerd werd er dus al lang niet meer. Maar ook een remiseaanbod was er niet bij. Tenslotte wist Jan Fred in een hoekje te drukken, waartegen hij geen afdoende maatregelen wist te vinden. Zodoende wist Jan eerst een kwaliteit te winnen, waarna Fred de nederlaag niet meer af kon wenden. Beiden slaakten een zucht van verlichting dat het moordende van de slotfase voorbij was, hoewel de zucht van Jan wel iets dieper geweest zal zijn dan die van Fred.
Een prima prestatie kwam op naam van Peter Derrez. Tegen Hans van Calmthout wist hij steeds binnen de remisemarge te blijven, wat dan ook het resultaat van hun partij ging worden!
Heel lang bleef Martijn van Dam zijn best doen tegen Jan van Huizen. Toch wilde het hem niet lukken, Jan bleef problemen voor hem opstapelen. Veel van die problemen konden nog worden getackeld, op een gegeven moment is zoiets echter afgelopen. Dat moment kwam dus voor Martijn en opgave was toen zijn enige optie.
Reinier van der Wende ging er voor zitten, een naar zijn idee makkelijke pot tegen Casper Verbeek. Dat lukte ook wel, hoewel Casper wel de nodige valletjes wist te ontwijken.
Al weer voor de tweede keer stond de ontmoeting tussen Frits Wilschut en Thijs van Dam op het programma. Ondanks het verkorte tempo wist Frits toch goed partij te geven. Maar "ergens onderweg" raakte hij wel een pionnetje kwijt. Bij goed spel is een toreneindspel dan nog wel kansrijk om er een remise uit te slepen, eindspel is echter een crime voor Frits en zo wist Thijs opnieuw een partij te winnen.
Wim Noordermeer kreeg Leo Stelloo over zich heen. Daar leek voor hem nog wel een mogelijkheid in te zitten, toen hij echter de nodige tempi met zijn dame ging verliezen kwam Leo goed op stoom en wist hij Wim steeds verder met z'n neus op de feiten te drukken En die feiten bleken tenslotte verliezend te zijn.
Ook voor Ladislav Brhel zat er een moeilijke avond aan te komen tegen Ronald van Velzen. Op zeker moment leek hij een voordelige stelling te bereiken, een aantal zetten later bleek dat echter helemaal veranderd te zijn en kwam Ronald letterlijk aan de goede - en winnende - kant van het bord te zitten.
Tenslotte Frits van der Veeke en Kees Berkhout. Het overkomt Kees helaas regelmatig dat hij de positie goed op weet te zetten, daarna echter toch tegen een verliezende stelling aan zit te kijken. Zo ook deze avond tegen Frits.

De nieuwe tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten