zondag 5 augustus 2018

ZAS ronde 5

Dit zou weer een avond voor de snelle mannen moeten worden. Van hen waren er ook daadwerkelijk enkelen op af gekomen, hoewel de in het vorige verhaal genoemde golven ook hun duit in het zakje deden. Eén deelnemer meer dan vorige week en dat was ook nog eens een keer iemand zonder ZAS-verleden!
Voor het verslag volgen we weer de actuele kanshebbers op een eindprijs en ook enkele op voorhand kanshebbers op een dagprijs. Van de ranglijstaanvoerders waren vader en zoon Jan en Thijs van Dam afwezig, zij probeerden elders te onthaasten. Hierdoor kreeg de nummer twee van die lijst een kans om een plekje te stijgen en daarbij legde Sheila de Jonge geen strobreed in de weg van Michiel Landman. De op deze avond afgekomen snelle mannen deden meteen van zich spreken, Philip Westerduin won van Peter Derrez, Daniel Zevenhuizen van Casper Verbeek en Kees Berkhout verloor van Ricardo Klepke. Frits van der Veeke speelde tegen "nieuweling" Louis Keijsers en Frits won deze partij. De verrassing van de eerste ronde werd het verlies van Ad van der Ree tegen Wim Noordermeer, die in een eigenlijk verloren stelling zoveel hindernissen wist op te werpen dat Ad er, binnen de gestelde tijd, niet doorheen wist te komen. Verder wist Wim van der Pijl vrij makkelijk van Bonne Faber te winnen en won ook Jaap Santifort zijn partij tegen Rien van der Molen. Zoals al gezegd, er was één deelnemer meer dan vorige week en oplettende lezers weten dan dat er een oneven aantal was. Hierbij meteen een unicum gesignaleerd want de deelnemer, die de bye kreeg, was de enige Jan deze avond, Jan van Baardwijk. Meestal is het een Janboel bij het ZAS, nu eens niet!
Er waren dus zeven spelers met 1 punt (zes door hun partij te winnen, aangevuld met Jan) en ze speelden dus tegen elkaar. Ricardo kreeg Frits tegenover zich en Frits zal meteen al spijt gehad hebben van zijn winst de vorige ronde, hij verloor nu dik. Dat overkwam eigenlijk Michiel en Bonne ook, tegen Philip en Daniel. De twee Wimmen van deze avond speelden tegen elkaar en Noordermeer verloor van Van der Pijl. Jan speelde tegen Jaap en Jaap won deze partij. Ook de verliezers mochten het tegen elkaar proberen en van hen waren de zwartspelers de sterksten, zoals Casper merkte tegen Sheila, Peter tegen Ad en Louis tegen Kees. Ook Rien raakte de hatelijke nul kwijt, dankzij de bye!
Bij het begin van ronde 3 waren er nog 5 spelers met twee punten en van hen speelden Jaap en Ricardo tegen elkaar. Ricardo won dit gevecht. Wim van der Pijl mocht het tegen Daniel proberen en Wim kwam tekort in deze strijd. De vijfde speler met de maximale score was Philip en hij kreeg Frits tegenover zich. Frits moest zijn overwinning uit de eerste ronde dus duur bekopen, tegen Philip had hij geen kans. Kees speelde tegen de nummer twee uit het klassement, Michiel en deze wist de partij te winnen. Ook in deze ronde de eerste remise, tussen Peter en Bonne, terwijl Louis de bye kreeg.
Ronde 4 nog drie koplopers en van hen speelden Daniel en Philip remise, terwijl Ricardo van Sheila wist te winnen. Michiel verspeelde een kostbaar punt door van Ad te verliezen, terwijl Casper de tweede remise tot stand bracht voor (en tegen) Peter. Deze ronde kreeg Bonne de bye.
Dan ronde 5, de laatste ronde voor de pauze. Twee spelers met 3½ punt en daarvan speelde Philip tegen koploper Ricardo, die alles tot nu toe gewonnen had. Maar dat eindigde hierbij, tegen Philip kwam hij niet verder dan remise. Jaap, met 3 punten, speelde tegen Daniel (3½) en Jaap verloor. Nog twee driepunters, Ad en Wim van der Pijl, speelden tegen elkaar en ook dit werd remise. Michiel, als hooggeplaatste op de eindlijst, won z'n partij, nu tegen Rien. Geen verder spannende partijen, uiteraard wel voor de spelers. De bye van deze ronde ging naar Casper.
In de pauze werd beslist dat de prijzen na afloop naar de beste met 8 punten, de beste met 5 punten en de beste met 3 punten zouden gaan (of, bij niemand met dat aantal, de eerstvolgende). Het streven van de organisatie is er namelijk op gericht ieder de kans op een prijs te geven maar zo weinig mogelijk er op gericht, dat men er op kan spelen. Daarom geen poedelprijs, men kan expres alles verliezen om zodoende als laatste te eindigen. En uiteraard kon er iets geconsumeerd worden!
De indeling werd steeds gedaan door Sheila en zij kondigde voor ronde 6 het gevecht tussen de snelle mannen Daniel en Ricardo aan, beiden met één remise op hun conto. Voor hen nu geen remise want Daniel wist de partij te winnen en zo een optie te nemen op de eerste plek aan het eind. Dat hoefde overigens geen prijs te betekenen. Voor die prijzen zou de partij tussen Wim van der Pijl en Philip wel eens van belang kunnen zijn want Philip schoof hiermee door naar de tweede plek op het moment. Dat zou voor Sheila moeilijker worden (misschien focussen op de tweede prijs?!), ze verloor van Ad. Michiel sprokkelde weer verder met een remise tegen Jaap, terwijl Wim Noordermeer te maken kreeg met Bonne, die eindelijk in de snelschaakvorm leek te komen. Hij won de partij namelijk. Ook Jan won weer, nu van Peter. Tenslotte werd de bye aan Frits toebedeeld.
In ronde 7 mocht Ad proberen Daniel van de eerste plek te houden, hij slaagde daar echter niet in, Daniel won. Bonne had onvoldoende snelschaakvorm te pakken, hij verloor van Philip, terwijl Ricardo een puntje afhandig maakte aan Michiel. Ook Jaap verloor en wel van Wim van der Pijl. Casper bleek ook goed in (snelschaak)vorm te zijn getuige zijn winst op Jan. Tenslotte was de bye voor Peter.
De volgende ronde walste Daniel met gemak over Sheila, terwijl Philip het zwaar had tegen Ad, die eindelijk in vorm leek te komen. Philip verloor namelijk. Ook Wim van der Pijl bleek niet opgewassen tegen Ricardo, terwijl Michiel verloor van Bonne. De verrassing van de complete avond kwam op naam van Casper, hij won namelijk van Jaap! Peter en Rien speelden remise terwijl Jan en Wim Noordermeer beiden nog wonnen, resp. van Frits en Louis. Nu ging de bye naar Kees.
In ronde 9 kreeg Daniel het steeds makkelijker, hij won nu van Wim Noordermeer, terwijl Ricardo hem niet bij wist te houden wegens een remise tegen Ad. Philip won ook, van de in de vorige ronde verrassende Casper, terwijl Sheila haar gram haalde tegen Wim van der Pijl. Bonne versloeg Kees en Rien verloor van Jan, net als Frits van Peter. Jaap kon zijn eer een beetje redden door van Louis te winnen, terijl Michiel deze ronde oneven was.
Dan de laatste ronde en daarin verloor ook Jan van Daniel, terwijl Ricardo afrekende met Bonne. Sheila redde het niet tegen Philip en Ad versloeg Jaap. Louis voegde weer een punt toe aan het totaal van Michiel, waarschijnlijk ongewild. Verder was het toernooi al na de vorige ronde afgelopen voor Wim Noordermeer, hij kreeg nu de bye.
Dan de avondprijzen. Daniel stak met kop en schouders boven iedereen uit met zijn 9½ uit 10, terwijl Philip en Ricardo beiden 8 punten haalden, Philip echter met net wat meer weerstandspunten zodat hij als eerste een prijs uit mocht zoeken. Dan volgde Ad met 7 uit 10 en Bonne, Peter, de verrassende Casper, Wim van der Pijl en Michiel scoorden 5½ punt. Dan drie spelers met 5 punten en van hen had Sheila de meeste weerstandspunten verzameld en ze mocht dus een prijs uitzoeken. Iets minder weerstandspunten hadden Jan en Wim Noordermeer. Jaap eindigde op 4½ uit 10, voor Kees met een score van 4 uit 10. Rien eindigde met 3½ uit 10, net te veel voor een prijs. Die ging naar Frits, die net 2 uit 10 wist te scoren terwijl Louis de rij sloot met 1 uit 10.

De tussenstand voor de eindprijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten