zaterdag 11 augustus 2018

ZAS ronde 6

Schakers blijken gedreven mensen te zijn want een aantal van hen trotseerde "code oranje" qua weer moeiteloos. We kenden deze aflevering eigenlijk slechts "heet en heter", deze avond bleek daar een uitzondering op te zijn, hoewel alles uiteindelijk "slechts" een storm in een glas water zou blijken te zijn. Maar andere delen van ons land weten nu wel wat met "code oranje" wordt bedoeld.
Weer terug uit "la bella Italia" mocht Jan van Huizen meteen weer aan de bak als indeler. Jan van Baardwijk uiteraard dolblij dat hij niet meer de enige Jan was; ze waren zelfs met z'n drieën, zoals ook een beetje uit de foto blijkt. Geen nieuwelingen, hoewel er wel weer hoog bezoek uit Limburg was, waaruit blijkt, dat oude liefde zeker niet roest!
In de eerste ronde een paar opmerkelijke uitslagen, Casper Verbeek bewees zijn stijgende vorm door van Jan van Baardwijk te winnen, terwijl ook de winst van Frits van der Veeke op Arie Bliek niet door iedereen zal zijn verwacht. Hans van Calmthout speelde tegen de tussentijdse lijstaanvoerder van het eindklassement, Michiel Landman en Hans toonde aan Michiel aan dat hij wel flink zou moeten werken als hij een eindprijs zou willen binnen halen. Hans won dus. De actuele nummer twee op die lijst, Bonne Faber, won zijn eerste partij wel, Wim van der Pijl liet enkele zwakheden in zijn stelling toe en daar profiteerde Bonne van. Er waren nog enkele toppartijen en die werden gewonnen door de zwartspelers: Ad van der Ree verloor van Ricardo Klepke en Jan van Genderen van Daniel Zevenhuizen. Tenslotte verloor Sheila de Jonge nog van Martijn van Dam en bewees Jan van Huizen aan Wim Noordermeer dat hij goed uit Italië was teruggekomen.
Dus acht winnaars in de eerste ronde en zij speelden tegen elkaar in ronde twee. Daarin toonden Jan van Huizen en Ricardo aan Casper en Frits aan dat ze hun schaakkennis wel op zouden moeten krikken wilden ze op dit niveau kansen hebben. Martijn verloor van Hans en Daniel speelde - vooral het eindspel - sterker dan Bonne. Naast acht winnaars dus ook acht verliezers en vier van hen raakten die hatelijke nul kwijt: Michiel won van Sheila, Wim van der Pijl verrassend van Jan van Genderen en Wim Noordermeer en Arie Bliek verloren opnieuw, nu van Jan van Baardwijk en Ad.
Voor ronde drie waren de winnaars dus gehalveerd (qua aantal!!) en het kostte Hans en Ricardo de nodige moeite om opnieuw te winnen. Maar ze deden het wel, tegen resp. Jan van Huizen en Daniel. Casper en Frits zaten opnieuw aan de negatieve kant van de score, hun overwinnaars waren Michiel en Bonne, die dus goede zaken leken te doen voor het eindklassement. Ad bleek te sterk voor Martijn (zelf classificeerde hij zijn spel als werken met natte kranten) en Jan van Baardwijk verloor van Wim van der Pijl. Ook de spelers zonder punten op hun conto kregen de kans die nul weg te werken en dat deed Jan van Genderen tegen Wim Noordermeer en Sheila bleek niet opgewassen tegen Arie.
Hierna een korte pauze, waarin werd bepaald dat de prijzen zouden vallen naar aanleiding van de nieuwste rating, m.a.w., de drie, die het beste hadden gepresteerd t.o.v. hun rating mochten een prijs uitzoeken.
Ronde 4 kende dan het gevecht om de koppositie van de avond tussen Hans en Ricardo. Daarin wilde Hans een verlies ten koste van veel proberen te voorkomen, slaagde daar echter niet in. Nog zes spelers met elk twee punten en van hen won Daniel van Michiel, verloor Bonne van Ad en Wim van der Pijl van Jan van Huizen. Jan van Baardwijk won van Frits en Arie toonde aan, dat de stijgende vorm van Casper nog onvoldoende was om van hem te winnen. Ook waren er nog twee "nulpunters", Wim Noordermeer en Sheila en zij brachten de eerste remise van de avond tot stand.
In ronde 5 tenslotte opnieuw een remise en wel tussen Ad en Hans. Ook Jan van Huizen bleek niet tegen Ricardo opgewassen, terwijl Wim van der Pijl een kansrijke partij tegen Daniel uiteindelijk toch niet wist te winnen, hoewel het wel kantje boord was qua bedenktijd. Michiel en Bonne streden een gevecht om de betere positie op het eindklassement en Michiel wist Bonne's dame te vangen en daarmee het volle punt. Een janboel werd het tussen Jan van Genderen en Jan van Baardwijk en de eerstgenoemde Jan besliste dat in zijn voordeel. Martijn won nog van Arie, Frits verraste iedereen maar vooral Wim Noordermeer en Casper deed datzelfde tegen Sheila.
De avond werd gewonnen door Ricardo, die alle vijf partijen wist te winnen, terwijl Daniel tweede werd met een punt minder. Hans en Ad hadden remise gespeeld en deelden de derde en vierde plaats nu ook gebroederlijk (beiden 3½ punt). Datzelfde deden Jan van Huizen en Michiel, terwijl jan van Genderen er een trio van maakte, allen met 3 punten. Bonne voerde een septet aan, die allen 2 punten hadden gescoord en dat waren, naast hem, Wim van der Pijl, Martijn, Frits, Casper, Arie en Jan van Baardwijk. Tenslotte hadden Wim Noordermeer en Sheila het punt gedeeld en dat deden ze ook met de plaatsen 15 en 16. Hun remise was hun enige resultaat overigens.
De prijzen waren tenslotte bestemd voor Casper (met een +1.4 score), Michiel (+0.75) en Ricardo, die met z'n rating van 2225 toch nog +0.7 scoorde! Hij bleef daarmee Hans (+0.67) nog nipt voor. Overigens scoorden nog drie spelers positief (er leek geen doping in het spel, behalve misschien dan het bier, dat Reina graag verkocht) en dat waren Frits (+0.57), Martijn (+0.34) en Ad (0.32).

De nieuwe tussenstand voor de eindprijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten