zaterdag 18 augustus 2018

ZAS ronde 7

Dit toernooi doet haar naam dit seizoen alle eer aan, ook nu kon er genoten worden van de situatie buiten. Maar daar was toch niet al te veel gelegenheid voor, het tempo van de avond en daarmee ook de tijd, die nodig was om alles zo goed mogelijk af te werken, gaf de spelers zelfs geen gelegenheid voor een (korte) pauze. Of men moest al snel blunderen!

De vakantie is voor de meesten na deze week voorbij, dan zal ook het eindklassement nog wel wat meer door elkaar worden gehusseld. Alleen de eerste prijs is zeker, niemand kan Ricardo Klepke daar meer vanaf houden. Maar de plaatsen twee en drie zijn nog lang niet zeker, dat hangt veel af van aanwezigheid en vorm van de avond. Volgen we dus vooral de kanshebbers en hun (al dan niet!) prestaties.
Zoals te zien op de foto kreeg Ricardo in de eerste ronde te maken met Wim van Schie en er werden vrij korte metten gemaakt met Wim. Ook voor de actuele tweede plaats begon de avond goed, Sheila de Jonge wist Michiel Landman geen puntje afhandig te maken. Dat lukte ook Wim Noordermeer niet tegen de - op dat moment - op de derde plaats staande Bonne Faber. Hij staat momenteel op plaats acht, als Jan van Dam echter weer aanwezig zal zijn dan zal hij flink kunnen stijgen, hij kan namelijk zijn puntentotaal nog opvijzelen wegens nog slechts vier avonden aanwezig geweest. Datzelfde geldt ook voor Daniel Zevenhuizen, Sjaak Nagtegaal en Hans van Calmthout, hoewel ze dan wel de laatste beide avonden aanwezig moeten zijn. Daniel (winst op Frits van der Veeke) en Hans (winst op Casper Verbeek) begonnen er dus goed aan. Sjaak was afwezig (al drie avonden), is misschien met vakantie geweest, net als Jan van Dam. Ook Jan van Huizen kan nog in de (eind)prijzen vallen, daarvoor won hij deze ronde van Leo Stelloo. Dan verloor Kees Berkhout nog van Jan van Baardwijk en Marjolein Osinga van Martijn van Dam.
In de tweede ronde deed een aantal van genoemde spelers opnieuw goede zaken. Bonne was daar echter niet bij, hij verloor relatief snel van Ricardo, terwijl Michiel en Hans een robbertje vochten om het eerste halfje van de avond. Jan van Baardwijk en Martijn wisten Daniel en Jan van Huizen niet van hun mogelijkheden op een eindprijs af te houden, terwijl Sheila haar (waarschijnlijk) laatste kans greep door van Frits te winnen. Beide Wimmen (van Schie en Noordermeer) speelden tegen elkaar en eerstgenoemde Wim trok aan het langste eind. Leo versloeg Kees nog en Casper leek niet in de voor hem wenselijke vorm, hij verloor van Marjolein.
Dan alweer de laatste ronde, in het verhaal veel sneller dan op de avond zelf! En hierin stelde Ricardo zijn eindwinst definitief zeker met een overwinning op Michiel. Ook Daniel hield zijn mogelijkheden gaaf door van Jan van Huizen te winnen, terwijl Hans datzelfde deed tegen Jan van Baardwijk. Ook Sheila greep haar (allerlaatste?) kans door van een niet echt bij de les zijnde Bonne te winnen. Tussen Marjolein en Leo werd het een bizarre partij, waarin op een gegeven moment alle door Euwe verboden zetten werden gespeeld! De laatste daarvan speelde Leo door met z'n loper van de lange (witte) diagonaal af te gaan, waardoor Marjolein's pion op a7 plotseling tot dame kon promoveren. Maar Marjolein vond het, mede door beider nog over zijnde bedenktijd, niet meer leuk om de partij te winnen, dus bood ze remise. Leo accepteerde uiteraard. Dan speelden de vier nulpunters nog tegen elkaar en van hen wist Wim Noordermeer van Frits te winnen en Kees van Casper te verliezen.
Hiermee was de avond al weer afgelopen en restte nog slechts de prijsuitreiking. Vlak voor de start van deze ronde was bekend gemaakt, dat die prijzen gewonnen zouden worden door de nrs. 1, 6 en 13. Twee spelers wisten alle drie hun partijen te winnen (Ricardo en Daniel) en van hen had Ricardo anderhalf weerstandspunt meer dan Daniel. Hans eindigde als derde met 2½ pten Jan van Huizen, Wim van Schie en Sheila scoorden 2 punten. Van hen bezette Sheila (met de minste weerstandspunten van hen drie├źn) plek 6. Michiel, Marjolein en Leo hadden 1½ punt, terwijl Bonne, Martijn, Jan van Baardwijk, Casper en Wim Noordermeer er eentje scoorden. Van hen eindigde Casper op de prijsgevende plek. Dan tenslotte eindigden Frits en Kees met evenveel punten als waarmee ze waren begonnen.

De nieuwe tussenstand van het ZAS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten