zondag 29 oktober 2017

De Pionier V1-Messemaker 1847 V1 en ronde 7

Ook de viertallencompetitie is van start gegaan met daarin twee teams van De Pionier. Het eerste van deze twee teams was deze avond aan de beurt en Fred van Wieringen was wedstrijdleider. Hij speelde geen partij en nam meteen het verslag van de avond voor zijn rekening. Lees en huiver!?

De Pionier heeft twee viertallen ingeschreven voor dit seizoen. Het is een nieuwe opzet van de RSB, waarbij de gemiddelde rating niet boven de 1500 mag komen. Donderdag speelde De Pionier V1 zijn eerste wedstrijd. Het team van Messemaker 1847 V1 uit Gouda kwam nu op bezoek. Om klokslag 20.00 uur vertelde wedstrijdleider Fred van Wieringen het speeltempo en een aantal huishoudelijke mededelingen. De klokken werden gestart en al gauw werd het stil in de zaal. Gepeins over de opening en het halen van de eerste consumpties….., het gebruikelijke ritueel. Kijkend op de borden zag ik dat Albert Scheafer aan bord 4 al snel een pion had gewonnen. Op de overige borden was de opening goed verlopen. Totdat er enige rumoer ontstond bij bord 3, waar teamleider Leo Stelloo met zwart speelde. Zijn tegenstander had een mat over het hoofd gezien en de partij was dus snel afgelopen (1-0). Terug naar bord 4, waar Albert een offensief begon op de koningsvleugel. Met diverse zware stukken en twee pionnen viel hij de koning aan op de g en h-lijn. Na twee prima combinaties lukte het Albert om zijn tegenstander mat te zetten (2-0).
Wim Noordermeer (invaller) speelde aan bord 1 een lastige partij. Wim kwam wel een pion voor maar dat maakte de g-lijn open voor zijn tegenstander. Daar maakte deze gretig gebruik van en de koningsstelling van Wim kwam onder vuur te liggen. Het kostte hem een toren, met als compensatie twee pionnen. Maar het werd vakkundig uitgespeeld en Wim feliciteerde mocht zijn tegenstander met de overwinning feliciteren (2-1).
Jan van Baardwijk aan bord 2 speelde een spannende partij. Er was een gevecht om diverse pionnen op de damevleugel. De Messemaker 1847-speler had een verkeerde paardzet gedaan en Jan won hiermee een loper. Normaal moet dat een gewonnen partij voor hem zijn. Echter, Jan maakte zelf ook een fout en moest het stuk weer teruggeven. De stelling werd hierdoor weer gelijk. Na nog enige zetten werd er tot remise besloten, waardoor de einduitslag 2½-1½ voor De Pionier V1 was. Klasse mannen! Volgende week mogen de spelers van De Pionier V2 met teamleider Frits van der Veeke hun kunsten vertonen.
  De Pionier V1 1406 - Messemaker 1847 V1 1363 2½-1½
1 Wim Noordermeer 1426 - Minas Avedissian 1346    0-1
2 Jan van Baardwijk 1492 - Hans Krol 1429   ½-½
3 Leo Stelloo 1445 - Adrie Oosterhof 1315    1-0
4 Albert Schaefer 1262 - Gerard Jones Diaz      1-0
Voor de interne competitie stonden acht partijen op het programma. Er was dus een goede  opkomst van de leden. De eerste partij, die tot een einde kwam was die tussen Sheila de Jonge en Ben Blakmoor. Het leek een gelijk opgaande strijd te worden, maar Ben wist toch een pion te winnen. Sheila kwam hierdoor op de damevleugel onder druk te staan. Ze gaf met een verkeerde pionzet  Ben de kans om met zijn paard schaak te geven en daarmee meteen ook de dame aan te vallen. De dame viel en Sheila dus ook……
Frits van der Veeke speelde tegen de in vorm zijn Wim van Schie. Dat was te merken ook! Na een half uur was Frits een stuk kwijt. Frits speelde nog lang door met twee torens tegen één toren, twee lopers en een aantal pionnen. Het was onbegonnen werk. Frits gaf uiteindelijk op.
Casper Verbeek heeft in twee weken tijd twee kanjers tegenover zich gehad. Moest hij vorige week een bekerwedstrijd spelen tegen kampioen Ernst-Jan Pluim Mentz, nu zat Ad van der Ree tegenover hem. Casper deed het niet onverdienstelijk tegen Ad. Maar de druk werd Casper toch teveel en de dame ging eraf tegen een loper. Daar wist Ad wel raad mee en speelde het prima uit.
Dan de partij tussen Jan van Huizen en Dirk Roeffel. Dirk trof in Jan een sterke tegenstander maar verzette zich stevig. Op de damevleugel raakte Dirk een pion kwijt en later in de partij ook nog een dame. Het krachtsverschil was te groot en Dirk gaf op.
Arie Bliek en Ronald van Velzen speelden een rustige partij.  Toch lukte het Ronald om een pion van Arie te ontfutselen. Maar Arie bleef onverstoord en verraste Ronald met stukwinst. Dit resulteerde dan ook later in een overwinning voor Arie.
Bonne Faber en Michiel Landman mochten weer eens tegen elkaar spelen. Bonne kon zich volledig op de partij concentreren (wat zeker de moeite waard kan zijn!) omdat hij ditmaal niet het verslag van de overige partijen hoefde te schrijven. Michiel had het dan ook moeilijk tegen Bonne. Bonne won een pion en de pionnen van Michiel stonden niet juist. Maar daar wist Michiel wel raad mee. Bonne daarentegen wist nog een pion te winnen en kreeg daardoor twee vrij pionnen op de damevleugel. Michiel dreigde daarna een mat te creëren omdat Bonne wat ondoordacht met de stelling omging maar dat deed Bonne ook bij Michiel. In een zeer spannend eindspel wist Bonne het spel naar zijn hand te zetten en pakte het punt.
Na twee verliespartijen ging Kees Berkhout er eens goed voor zitten tegen Frits Wilschut. Je merkt aan Kees dat hij het spel steeds meer onder de knie krijgt. In een gelijkopgaande strijd waren er toch wat “addertjes onder het gras”. Kees zag ze allemaal en Frits zag zelf ook geen kansen meer zodat er tot remise werd besloten
Reinier van der Wende mocht het opnemen tegen Ernst-Jan Pluim Mentz. Reinier wist dat het een zware partij zou worden en speelde hierdoor zeer compact. Hij hield de ruimtes klein, waardoor er in eerste instantie geen doorkomen aan was voor Ernst-Jan. Maar Ernst-Jan voerde de druk op, waardoor Reinier in tijdnood kwam. Dit kostte hem dan ook een stuk. Ernst-Jan dreigde een pion te laten promoveren en dit lukte. Reinier kon deze promotie niet tegenhouden en gaf op.
Jan van Dam en Peter Derrez waren als laatsten bezig. Jan had in het begin een pion op f7 weten te winnen. Peter liet zich toch niet van de wijs brengen en vocht zich prima terug in de wedstrijd. Toen Jan ook nog een kwaliteit won, zag Peter de partij uit zijn handen glippen. Hij speelde nog wel een poosje door maar Jan liet zich niet meer verassen. Winst dus voor Jan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten