zondag 9 juli 2017

ZAS ronde 1

Bij de opstart van een toernooi zonder voorinschrijving is het altijd afwachten hoe groot de belangstelling gaat worden. Voor deze dertiende editie werden meer niet-Pioniers verwacht dan er kwamen. Maar ook hier doet hoop leven!

Een vervelende bijkomstigheid is daarbij altijd een oneven aantal deelnemers. Ook nu was dat zo, elke ronde dus iemand "vrij".
Laten we in de eerste ronde dan als eersten naar de niet-Pioniers kijken. Van hen heeft Hans van Camthout wel een Pionier-verleden, hij is zelfs even voorzitter geweest! Nu kreeg hij te maken met Pionier-aanwas Martijn van Dam, die de avond tevoren net zijn atheneum-diploma in ontvangst had mogen nemen. Net als overigens de vervangster van haar moeder bij de catering, Manouk van Huizen. Beiden nog gefeliciteerd! Hans had het nog moeilijk tegen Martijn, tenslotte zegevierde de ervaring toch over het aanstormende talent. Een tweede "vreemdeling" was Angelique Osinga, die het moest opnemen tegen Wim van Schie. Al vrij snel raakte Wim daarbij een stuk kwijt maar hij wist het hierna nog lang vol te houden. Verlies werd tenslotte toch zijn deel. En als derde komen we dan bij moeder Marjolein Osinga (beide dames waren gebracht door vader André, die geen zin in rapidschaak had) die Frits van der Veeke tegenover zich kreeg. Ondanks zijn soms geniepige zetjes moest Frits tenslotte toch de eer aan zijn tegenstandster laten. Van de Pioniers kreeg Casper Verbeek nauwelijks een kans tegen Jan van Dam, terwijl Ben Blakmoor kansen liet liggen tegen Jan van Huizen en dat met verlies moest bekopen. Ook Arie Bliek liet kansen liggen tegen Ernst-Jan Pluim Mentz, hoewel hier de schaakkennis langzamerhand wel de overhand kreeg. Winst dus voor de Pionierkampioen. Leo Stelloo wist te weinig klaar te maken tegen Michiel Landman en ging daardoor puntloos naar de volgende ronde. Dat lot trof ook Sheila de Jonge, wiens dochter Bonnie overigens ook tot de vele geslaagden van deze lichting behoorde. Sheila kreeg te maken met Jan van Baardwijk maar werd vooral "geplaagd" door een aantal telefoontjes van haar zieke moeder. Mede daardoor kon Jan winnen. Bonne Faber was deze ronde vrij.
Ronde twee begon dus met acht verliezers, waarvan er eentje als oneven werd aangegeven: Leo Stelloo. Van de andere verliezers speelden Frits en Arie tegen elkaar en Frits haalde zijn eerste punt. Ook Ben en Martijn werden tegen elkaar ingedeeld en opnieuw liet Ben kansen liggen, waardoor Martijn zijn eerste winst behaalde. Tenslotte won Wim van Schie van Sheila. Van de winnaars moest Angelique het opnemen tegen Ernst-Jan en hier kwam Ernst-Jan eigenlijk goed weg want Angelique kreeg hele goede kansen in het eindspel. Maar daarin verblunderde ze op een gegeven moment haar toren wegens een soort van familieschaakje. Michiel voelde Marjolein aan de tand en die tand bleek enigszins los te zitten, wat Michiel de overwinning bracht. Winst was er ook voor Jan van Huizen, die tegen Bonne Faber de winnende kansen door het centrum verzilverde. Een moeilijke pot speelden Hans en Jan van Dam. In beider Pionierverleden speelden ze vaak remise tegen elkaar, nu bleek Hans de sterkste. Jan van Baardwijk speelde tegen de laatste verliezer, Casper en Jan haalde opnieuw een punt.
Vijf spelers met twee punten dus en in de derde ronde speelde Jan van Baardwijk tegen Michiel en ook Jan bleek niet opgewassen tegen de grootse vorm van Michiel! Ernst-Jan kreeg Hans tegenover zich en ook Hans was deze avond niet tegen hem opgewassen. Marjolein kreeg, ondanks haar eenmalige verlies, te maken met de vijfde "twee-punter", Jan van Huizen en Marjolein verbaasde vriend en vijand (en vooral Jan) door de partij voor zich op te eisen! In deze derde ronde kreeg overigens Sheila het punt cadeau. Jan van Dam kreeg opnieuw een moeilijke partij want Angelique kwam tegenover hem zitten en ze won tenslotte ook de partij. Datzelfde deden Bonne tegen Frits en Arie tegen Wim van Schie. Martijn verloor tot zijn schrik van Leo, net als Casper van Ben.
Uiteraard waren er ook dag (zeg maar "avond") prijzen en die mochten worden opgehaald door de beste speler met 3 punten, de beste met 2 punten en de beste met 1 punt. Beste met 3 punten werd tenslotte Michiel, met iets meer weerstandspunten dan Ernst-Jan. Beste met 2 punten werd Marjolein en beste met 1 punt Arie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten