zaterdag 16 januari 2016

De Pionier 3-PASCAL 2 en ronde 17

Je krijgt niet elke dag een gedoodverfde kampioen op bezoek. Lukte het de Papendrechters (of zijn het Alblasserdammers?) ook om die classificatie waar te maken? Verder een vervolg aan de bekercompetitie en nog een zestal interne partijen. Een hele mooie opkomst dus! Fred van Wieringen deed overigens zijn best om de wedstrijd te leiden en ook nog een verslag te schrijven.

Het derde team van De Pionier moest het opnemen tegen PASCAL 2, de koploper in klasse 4B met 8 punten uit 4 wedstrijden. De Pionier 3 had 6 punten vergaard maar men was toch wel bang dat het een dikke nederlaag zou worden. Na de opening van wedstrijdleider Fred van Wieringen werd de wedstrijd gestart.
Het eerste half uur gaat het op de meeste borden wel gelijk op. Zoekende naar een goeie opening en een voortzetting om aan een sterk middenspel te beginnen. Niks was minder waar bij Tim Albus aan bord 6. Na een half uur stond het bord in vuur en vlam. Allerlei stukken stonden in. Voor Tim verliep de voortzetting dramatisch. Hij verloor eerst een stuk en daarna nog eentje. Uiteindelijk werd Tim mat gezet (0-1).
Hoe anders ging het bij Frits van der Veeke aan bord 4. Daar ging de wedstrijd lang gelijk op. Totdat Frits een pion verloor. Zijn stelling werd hierdoor verzwakt en er volgde nog een pionverlies. Met dit materiaalvoordeel wist zijn tegenstander het vakkundig af te maken (0-2).
Kijkende naar Bonne Faber aan bord 1 zag ik, dat hij na een uur spelen onder druk kwam te staan. Dat leek vooral een gevolg van te defensief spel. Bonne probeerde onder die druk uit te komen door stukkenruil maar dat lukte niet. Later kwam ik terug om te kijken hoe het er voor stond en zag ik tot mijn verbazing dat Bonne een stuk achter stond en dat er een vijandige pion op g7 stond. De koning stond opgesloten en een mat was niet te verhelpen (0-3).
Dan teamleider Leo Stelloo aan bord 3. Hij had een tegenstander die tot nu toe alles had gewonnen. Een zware opgave dus. Maar Leo deed zijn best en in de opening ging het gelijk op. Totdat er een moment kwam dat zijn koningsstelling zwaar onder vuur werd genomen door twee torens. Onder druk raakte Leo door een schaak zijn dame kwijt. Leo speelde nog door maar het was vergeefs…(0-4).
Jeugdspeler Martijn van Dam werd uitgenodigd om Frits Wilschut in het derde team te vervangen. Martijn steekt in een goede vorm. Hij begon goed aan de opening en won vrij snel een stuk. Echter kwam zijn tegenstander via de e-lijn met twee torens en een dame sterk opzetten. De druk werd voor Martijn te hoog een hij werd mat gezet (0-5).
Albert Schaefer aan bord 8 speelde een prima partij. Hij besloot om een stuk te offeren op de koningsvleugel en zette daar zijn aanval op. Met deze druk werd de stelling van zijn tegenstander zwakker en zwakker. Uiteindelijk kon Albert de zwarte koning mat zetten en was de eer van het Pionierteam enigszins gered! (1-5)

Ook Wim Albus speelde een prima partij. Zeer geconcentreerd zetten hij de partij op. Hij bleef de druk op de c-lijn houden en kwam daar met zijn dame binnen. Daar kon Wim een loper veroveren. Hij moest echter wel een tussenzet doen om niet mat achter de paaltjes gezet te worden. Wim speelde het verder keurig uit en kreeg een hand voor de overwinning (2-5).
Als laatste was Jan van Baardwijk aan bord 3 nog bezig met zijn partij. Zoals we van Jan gewend zijn gebruikt hij veel tijd, maar bouwt daarbij wel een goede stelling op. Ook nu, via de damevleugel. Daar zette hij veel druk. Hij zag echter over het hoofd dat zijn tegenstander aan de andere kant met twee zetten voor groot gevaar zorgde. Met een fraai torenoffer werd Jan’s koningspositie open gebroken. De vijandige dame en de andere toren bestookten nu de koning en Jan raakte zelfs een toren kwijt. Onder tijdsdruk moest Jan capituleren. De eindstand kwam hierdoor op 2-6. Beste een grote uitslag, maar PASCAL was gewoon een maatje te groot, ook met drie invallers.
De Pionier 3 1290 - PASCAL 2 1418 2-6
1 Bonne Faber 1570 - Koert Timmerman 1591 0-1
2 Jan van Baardwijk 1417 - Michael Bijkerk 1389 0-1
3 Leo Stelloo 1421 - Teus Punt 1654 0-1
4 Frits van der Veeke 1328 - Theo Punt 1351 0-1
5 Martijn van Dam 741 - Gerrit de Jong 1513 0-1
6 Wim Albus - Arie Prins 1444 1-0
7 Tim Albus - Wim de Koning 1400 0-1
8 Albert Schaefer 1264 - Henry Penning 1000 1-0

Voor de interne beker speelde Rik Verheij tegen Jan van Huizen. Twee spelers, die aan elkaar gewaagd zijn. In de eerste partij raakte Rik diverse pionnen kwijt. Echter zette hij een sterke aanval op. Jan kon aan de andere kant eeuwig schaak geven en deed dat ook (½-½). De tweede partij ging in het begin gelijk op, totdat Rik een stuk verspeelde. Jan maakte de partij deskundig af en gaat naar de volgende ronde. Ook jeugdspeler Tieme Walstra speelde, tegen Willem-Jan Tanis, een bekerwedstrijd. Tieme verzette zich moedig en wist de eerste partij lang gelijk te houden. Maar Willem-Jan zag toch een mogelijkheid om een pion te verschalken en wist dit tot winst om te zetten (0-1). De tweede partij ging ook gelijk op, totdat Willem-Jan een vrijpion kreeg. Deze rukte op en promoveerde, waardoor Tieme zijn dame moest geven. Tieme speelde nog even door maar gaf later toch op. Willem-Jan dus naar de volgende ronde.
Dan waren er ook nog een aantal interne partijen.

De meeste aandacht daarbij zou dan moeten gaan naar de partij tussen Ad van der Ree en Ernst-Jan Pluim Mentz, die eigenlijk, gezien het er aan klevende belang te snel was afgelopen. Naar eigen zeggen later had Ad slecht gespeeld en dus is zijn verlies redelijk logisch.
Nog sneller wist Jan van Dam te winnen van Ben Blakmoor en dus kon Jan zicg goed voorbereiden op zijn deelname aan de weekendvierkamp van het Tata-toernooi.
Ook goed speelde Sheila de Jonge tegen Wim Noordermeer. Maar het kostte haar wel veel tijd en geduld om tenslotte het punt binnen te halen.
Arie Bliek was ook heel snel klaar, tegen Johan M├╝llenberg en ook later, toen beiden nog wat partijtjes speelden won Arie ook steeds, Johan bleek steeds te slordig met zijn dame.
Ook de partij tussen Ronald van Velzen en Casper Verbeek was vroeg afgelopen, daarbij in het voordeel van Casper, die zodoende iets stijgt op de ranglijst.
Er kon, een goed begin voor het nieuwe jaar, ook een geïnteresseerde worden verwelkomd en er wordt gehoopt, dat er (weer) een nieuw lid aan zit te komen. Het betreft hier Bazoer (ieder zegt Bazoer tegen me, schrijf me dus ook maar zo in), die zijn (hopelijk) Pionierschap opende met een mooie overwinning op Dik Roeffel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten