maandag 25 november 2013

Ronde 11 en Fianchetto-De Pionier


Op het programma voor deze avond stond het vervolg van de tweede ronde IBC, de daarnaast nog mogelijke interne partijen en - last but not least - voor de RSB-beker de strijd tussen Fianchetto uit Schiedam en De Pionier. Daar zal teamleider Jan van Dam het nodige over vertellen.
Voor de beker konden twee ontmoetingen worden geregeld. Daarbij kwam Rob van Wijgerden tegenover Frits Wilschut te zitten en Rob kreeg reglementair 5 minuten bedenktijd minder en Frits 5 minuten meer, dus 40 tegen 50 minuten. Rob probeerde meteen Frits onder druk te zetten en slaagde daar ook wel in want Frits was eigenlijk alleen maar op verdedigen aangewezen. Dus won Rob de eerste partij. Ook in de tweede partij probeerde hij dezelfde strategie, dan moet je echter wel op je materiaal blijven letten. Dat schortte er een beetje aan bij Rob en dus tenslotte winst voor Frits. In de eerste snelschaakpartij deed Frits op een gegeven moment een onreglementaire zet maar, in plaats van de partijwinst te claimen, Rob speelde door. Maar wat later bood hij dan maar remise en Frits nam dat aanbod aan, niet-snelschaker als hij is. Dat bleek ook wel in de tweede snelschaakpartij, die werd gemakkelijk door Rob gewonnen en dus mag hij zijn kunsten gaan vertonen in de derde ronde.
Ook kon Arie Bliek spelen tegen Leo Stelloo en hierbij hadden beiden dezelfde bedenktijd: 45 minuten. Leo kreeg daarbij op zeker moment de overhand, wist zelfs een dame te halen maar zette een omgekeerde toren van Arie's kleur op het bord! Eigenlijk dus een onreglementaire zet en Arie had kunnen claimen, in plaats daarvan nam hij fijntjes een goede toren en verwisselde die met Leo's keuze. Nu kon Leo mat geven op h1, Arie was echter eerst nog aan zet en gaf Leo schaak. Nu bleek het ook mat in één voor Arie te zijn, dat overzag hij echter en speelde een andere zet. Leo zag zijn matzet echter wel en won dus de eerste partij. Ook in de tweede kreeg hij steeds meer het betere van het spel, Arie echter speelde onverdroten door, hoewel hij op een gegeven moment liefst 4 pionnen achter stond. Maar de tijd ging dringen voor Leo en zodoende deed hij niet de beste zetten. Hij had Arie bijv. op zeker moment pat kunnen zetten en zou dan met 1½-½ naar de volgende ronde zijn gegaan. Maar Leo's gedachten waren slechts gericht op "hoe win ik nou deze partij". Hij mekrte nu dus ook de waarheid van "er is niks moeilijker dan het winnen van een gewonnen partij"! Uiteindelijk echter lukte het hem toch nog, hoewel zijn klok ardig dicht bij "00.00" kwam.
Ben Blakmoor en Jan van Huizen zetten elkaar een beetje het mes op de keel, hoewel Ben daar minder moeite mee had en Jan toch meer aan verdedigen moest denken. Dat bleek ook wel aan zijn tijdsverbruik. Als klap op de vuurpijl wist Ben ook nog een stuk te winnen en winst leek dichtbij voor hem. Jan echter verdedigde zich zoals het hoort en wist weer twee pionnen terug te winnen. Maar zijn tijd werd steeds minder en verlies op tijd lag op de loer. Maar Ben vond geen onmiddellijke winstweg en bood remise, liever dan Jan door z'n vlag te jagen. Natuurlijk accepteerde Jan het aanbod.
Het seizoen van Sheila de Jonge kenmerkt zich tot nu toe door ups en downs in haar gezondheid. Deze avond had ze een "up", na haar deelname aan het begeleiden van de jeugd. Dus wilde ze weer eens een partij proberen en daarvoor kreeg ze Bonne Faber tegenover zich. Misschien is haar gezondheid nog niet helemaal op peil, haar schaakkennis daarentegen is nog behoorlijk op peil en Bonne kreeg het moeilijk. Maar Sheila ook, dan echter op lichamelijk vlak. Zo erg zelfs, dat ze de partij opgaf in een goede positie, om zo snel mogelijk naar huis te kunnen gaan. Een resultaat dus om zo snel mogelijk te vergeten.
Tenslotte had Trudy Angeneind opnieuw pech, het werd haar derde partij op rij al die ze boven haar niveau moest spelen. twee weken geleden tegen Bonne Faber, vorige week tegen Jan van Dam en nu tegen Jan van Baardwijk! Maar Trudy liet zich niet kennen noch kisten en deed haar uiterste best om Jan dwars te zitten. Dat lukte aardig, Jan had tenminste de nodige moeite met het vinden van het goede plan. Maar tenslotte gaf het krachtsverschil toch de doorslag en mocht Jan het punt voor zich laten noteren.
 
De stand na ronde 11 is nu als volgt geworden.
 
Laten we dan Jan van Dam aan het woord voor het wel en wee in de RSB-beker:
 
Aan bord twee trof Marcel Mol een tegenstander die in no time zoveel afgeruild had dat er niet veel meer opzat dan remise aan te bieden. Dit was al rond half tien. Stand 0,5 - 0,5
Aan bord drie kreeg Jan van Dam een Scandinavische partij, waarbij hij gedrukt kwam te staan, totdat zijn tegenstander uit een mogelijk loperschaak probeerde weg te lopen, maar hierdoor juist via een paardzet een pion verloor. Het zag er goed uit met een gezonde pluspion met het loperpaar, maar
uiteindelijk ging het onder druk van de klok toch nog fout en Jan verloor.
Aan bord vier had Ad van der Ree een gelijke stand opgebouwd, bood remise aan, maar zijn tegenstander moest doorspelen in het teambelang omdat hun bord drie er slecht voorstond. Nadat de witte dame de nodige pionnen had opgehaald, zag het er voor Ad somber uit. Met een familieschaak wist Ad gelukkig het tij te keren en de partij te winnen. Stand 1,5 - 1,5
Ernst-Jan Pluim Mentz, aan bord 1, wist tenslotte in slechtere stand toch nog remise uit het vuur te slepen. Stand 2-2 en dus snelschaken.
Inmiddels werd het reeds opgeruimde bord 2 weer opgezet, er was niet op gerekend dat er nog gesnelschaakt moest worden.
Bij het snelschaken maakte Ad al vrij snel een fout door een stuk aan  te raken waarna zijn dame geslagen kon worden.
Jan won eerst een paard, deed later een toren in de aanbieding en  verloor uiteindelijk:2-0.
Marcel speelde een goede partij, stond een kwaliteit voor en won overtuigend: 2-1.
Ernst-Jan was als laatste bezig, had moeilijk gestaan, kwam beter te staan en claimde, in gewonnen stelling, de partij: 2-2
De reglementen kwamen te voorschijn en volgens de nieuwe RSB-regels wordt er niet geloot, maar valt het laatste bord af. Hierdoor hadden wij gewonnen.
Na de felicitaties in ontvangst genomen te hebben reden we tevreden terug naar Hellevoetsluis.
De volgende dag was de verbazing des te groter toen op de RSB-site stond dat Fianchetto door was ipv De Pionier: niet het laagste bord van het snelschaken valt af maar het laagste bord van de reguliere partijen.
De pech, dat bord 3 in betere stelling verloren had en bord 4 in verloren stelling gewonnen had, heeft ons uiteindelijk de das omgedaan.
Het bizarre feit was dus, dat we met een winstpartij huiswaarts waren gegaan en de volgende dag met een nederlaag wakker werden.                   met dank aan Jan van Dam
  Fianchetto 1896 - De Pionier 1886 2-2
1 Ron Burgerhout 2020 - Ernst-Jan Pluim Mentz 2100 ½-½
2 Martijn v.d.Vaart 1872 - Marcel Mol   ½-½
3 Martin v.d.Hidde 1849 - Jan van Dam 1795 1-0
4 Bas van Driel 1844 - Ad van der Ree 1762 0-1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten