vrijdag 22 november 2013

Krimpen 5-De Pionier 2


Opnieuw zonder fototoestel vertrokken en dus maar weer leentje-buur gespeeld. Er staan in elk geval drie betrokkenen van de tegenstanders op deze foto (vanaf links de wedstrijdleider, bord 7 en bord 1). Maar gelukkig was Fred van Wieringen wel meegegaan, hij liep langs de zijlijn en noteerde daarbij zijn bevindingen. Veel leesplezier bij wat hij er van vond.
De derde wedstrijd voor ons tweede team vond plaats op dinsdag 18 november 2013. Met een aantal auto’s vertrokken we vanuit Hellevoetsluis naar Krimpen aan den IJssel.
Alex en Fred (plaatsvervangend teamleider) waren, na het werk en een etentje, apart naar de speelzaal afgereisd. Sheila de Jonge kon helaas nog niet meespelen. Na een korte inleiding door Peter de Weerd (teamleider Krimpen aan den IJssel 5), werden de klokken gestart. Onze doelstelling was toch, de twee wedstrijdpunten mee naar Hellevoetsluis te nemen. Peinzend werden de eerste zetten gespeeld. In het eerste half uur was er nog weinig spektakel te bespeuren.
Maar toch werd er al flink geruild op bord 4, waar Michiel Landman speelde. Hij speelde met zwart een Franse opening en kwam daar toch wel aardig uit. Met een mooie f-lijn, waar zijn beide torens op stonden, kreeg hij meer en meer vat op de partij. De druk op f2 werd te groot voor zijn tegenstander. Pion na pion werd door Michiel van het bord geslagen. Na circa een uur spelen was het gedaan en Michiel had (al weer) voor het eerste punt gezorgd (0-1).
Naast Michiel zat Bonne Faber, op bord 3. Met een prima opening nam hij bezit van het centrum. Ook hij kreeg een mooie f-lijn, waar hij zijn torens op posteerde (afgekeken van Michiel?). Na wat mindere zetten van zijn tegenstander profiteerde Bonne prima van zijn sterke stelling. Ook Bonne begon met het slaan van diverse pionnen. In het eindspel moest hij nog wel opletten voor een slimme tegenaanval. Maar deze werd gepareerd en na enige bedenktijd gaf de zwartspeler op (0-2).
Wim Noordermeer speelde aan bord 5 een moeizame partij. Na een uur kreeg zijn tegenstander meer vat op de stelling. Het kostte Wim twee pionnen. Een nederlaag dreigde. De koningsstelling van Wim werd bedreigd door diverse oprukkende pionnen. Wim bedacht een listig plannetje en kreeg daardoor een vrije c-pion. Hij kreeg daardoor genoeg tegenspel om remise af te dwingen. Knap gedaan, Wim (½–2½).
Op het laatste bord speelde Arie Bliek. Opmerkelijk, want een aantal weken geleden werd Arie behoorlijk ziek waar hij spraakproblemen aan overhield. Maar dit was voor Arie geen reden om zich voor deze wedstrijd af te melden! Hij begon, zoals wij dat van hem gewend zijn, met een voorzichtige opening. Met als gevolg dat hij onder druk kwam te staan. Zijn ene paard werd gedwongen naar a8 te springen en werd voorlopig van het verdere spel afgesloten. Zijn tegenstander rocheerde lang en Arie zette een aanval op. Terwijl een pion dwars door Arie's stelling liep, bleef hij stoïcijns de aanval zoeken. Hij wist die pion te blokkeren. Door een matdreiging veroverde hij twee pionnen. Toen er daarna nog een stuk af ging werd Arie gefeliciteerd (½-3½).
De volgende partij. die op een einde liep. was die van Rob van Wijgerden. Op bord 6 speelde hij een gelijkopgaande partij. Dat was het eerste uur zeker zo, echter langzaam werd Rob toch terug gedwongen en verloor hij een pion. De partij werd van beide kanten scherp gespeeld. Rob verdedigde zich knap en dwong zetherhaling af. Remise dus (1-4).
Het team had nog een half puntje nodig voor de overwinning.
Alex van Wieringen was op bord 2 met een gelijkopgaande strijd bezig. Beide spelers bleven wat heen en weer schuiven, op zoek naar een zwakke plek in de stelling van de tegenstander. Door een verkeerde koningszet verloor Alex echter de kwaliteit en zag het er voor hem niet echt goed uit. Met een torenzet dreigde hij diverse pionnen kwijt te raken. Echter, tot ontsteltenis van zijn tegenstander, zag Alex dat hij de kwaliteit weer terug kreeg. Restte een gelijke stelling en er werd tot remise besloten (1½–4½). De wedstrijdpunten waren binnen!
De spanning aan bord 1 was intussen om te snijden. Jan van Baardwijk had, na een gelijkopgaande opening, een sterk centrum opgebouwd. Echter zag hij zijn tegenstander, in een combinatie, de kwaliteit winnen en ook nog een pion. Toen er een gedwongen dameruil ontstond kon Jan een nederlaag niet meer voorkomen (1½–4½).
Er was hierna nog één partij bezig, op bord 7. Leo Stelloo had een goede opening omgezet naar een nog beter middenspel. Hij opende de aanval op de koningsvleugel. Echter, dit kostte hem veel tijd en de juiste voortzetting kon niet worden gevonden. Op een remiseaanbod dacht hij nog lang na en zijn tijd tikte door....... Gelukkig op tijd werd er voor remise besloten.
Een mooie overwinning van 3-5 voor De Pionier 2! Voorlopig staan we bovenaan op de ranglijst. Met een tevreden gevoel gingen we huiswaarts met het volgende wedstrijdformulier:

Krimpen 5 1412 - De Pionier 2 1522 3-5
1 Henk Verver 1615 - Jan van Baardwijk 1574 1-0
2 Aad van den Haak 1549 - Alex van Wieringen 1643 ½-½
3 Ed Hermans 1494 - Bonne Faber 1689 0-1
4 Jos Visser 1457 - Michiel Landman 1618 0-1
5 Peter de Weerd 1336 - Wim Noordermeer 1494 ½-½
6 Eelco Moerman 1308 - Rob van Wijgerden 1538 ½-½
6 Theo Heukels 1272 - Leo Stelloo 1342 ½-½
8 Leo Koot 1262 - Arie Bliek 1282 0-1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten