zondag 6 oktober 2013

Overschie 4-De Pionier 2


Als je een wedstrijd gaat spelen en je vergeet je fototoestel mee te nemen, wat doe je dan? Juist, je kijkt op de site van de tegenstander en zoekt daar de foto, die het meeste te maken heeft met de wedstrijd. Dit is een foto uit de oefenpot tussen Overschie 3 en Overschie 4, wel enkele spelers van Overschie 4 in beeld. Met dank aan Overschie voor het (onwetend) leveren van medewerking! Wel wetend werkte Fred van Wieringen mee, hij schreef het verslag.
Vrijdag 4 oktober 2013, de eerste wedstrijd voor De Pionier 2 in de 4de klasse van de RSB competitie '13-'14. Vorig seizoen gedegradeerd uit de 3de klasse. Met een klinkende overwinning op het jonge team van Overschie 4 werd de eerste stap naar een hoge klassering op de ranglijst gezet.
In de speellocatie van schaakvereniging Overschie merkten we dat er veel jeugdschakers aanwezig waren. Een prima ontwikkeling voor de schaaksport in Overschie.
Het team van Overschie begon aan de borden 4 t/m 8 met jeugdleden, die voor het eerst met de senioren competitie mee deden.
Aan bord 8 voor ons speelde Arie Bliek een lastige partij. Hij verspeelde in het begin een pion en niet lang daarna een tweede pion. Wel creëerde hij hiermee een vrijpion en zette druk op de stelling van zijn tegenspeelster.  Met een damezet verdedigde hij de vrijpion en dreigde tevens een mat op h1. Deze dreiging zag zijn tegenstandster niet en het eerste punt was binnen (0-1).
Aan bord 7 speelde Wim Noordermeer. De partij werd rustig opgezet en naar mate het middenspel vorderde kreeg Wim meer vat op de partij. Hij won een pion maar moest die later teruggeven. Met het teruggeven van de pion creëerde Wim een open e-lijn, waarlangs hij een mooi offensief begon. Zijn tegenspeelster zag een schaak over het hoofd en verloor een stuk. Deze achterstand kwam zij niet meer te boven en het tweede punt was binnen (0-2).
Rob van Wijgerden aan bord 6 begon ook rustig aan zijn partij. Na een half uur spelen wist hij echter een toren te veroveren. Langzaam begon hij wat pionnen te slaan. Zijn tegenspeelster kon niets anders doen dan Rob te feliciteren met de overwinning (0-3).
Leo Stello speelde als vervanger van Sheila de Jonge aan bord 5 een zeer gesloten partij.  In het middenspel stonden alle stukken er nog op en leek het op remise af te stevenen. Echter zag Leo toch kans om de g-lijn te openen en te veroveren. Omdat de meeste zware stukken van zwart op de damevleugel stonden, kon zijn tegenspeelster een matdreiging niet ongedaan maken (0-4).
Op bord 4 kreeg Michiel Landman al snel vat op zijn tegenstander. Zijn paard drong de stelling binnen. Vervolgens zette hij zijn zware stukken in op de damevleugel, wat resulteerde in een pionwinst. Hij draaide de duimschroeven aan en won een kwaliteit. Na enkele zetten won hij ook de dame en de overwinning was een feit (0-5).
Bonne Faber speelde aan bord 3 en had in de openingsfase last van een taaie tegenstander. Maar Bonne kennende wist hij in het centrum een licht voordeel te halen. Hij veroverde een pion een zette druk op de a6 pion op de damevleugel. Deze kon ternauwernood worden verdedigt, waarna Bonne ook druk zette op de pion op c7. Met man en macht kon ook deze worden verdedigt. Bonne schakelde slim over naar de koningsvleugel om daar een paard te pennen. Na een afruil van diverse stukken kon Bonne een tweede pion veroveren. Zijn stegenstander bood nog twee keer remise aan maar die wuifde Bonne weg en schoof knap naar de overwinning (0-6).
Alex van Wieringen aan bord 2 had een gelijk opgaande partij. Met een pionnenruil kwamen de e-lijn en de c-lijn open te liggen. Een lastige keus voor Alex welke lijn te pakken. Hij ging voor de e-lijn. Met Ta8-e8 bood hij een torenruil aan. De tegenstander accepteerde dat, waardoor Alex de e-lijn in het bezit kreeg. Op de volgende zet deed de tegenstander een pionzet, waardoor hij een matdreiging van Alex over het hoofd zag. De felicitaties waren voor Alex (0-7).
Aan bord 1 had Jan van Baardwijk, naar bleek, de lastigste tegenstander. Tot het middenspel liep de partij gelijk op. Echter toen zijn tegenstander een loper aanraakte moest hij deze zetten en  verloor deze. Met deze zet bleek hij de partij in vuur en vlam te zetten. Ter compensatie kreeg hij wel twee pionnen ervoor terug en later zelfs een derde.
Met nog enkele minuten op de klok namen beide spelers grote risico’s, waardoor er over en weer wat kansen werden gemist. Toen het stof was opgewaaid stonden er enkel nog twee koningen en een loper op het bord. Remise dus.
Met deze ½-7½ overwinning reisden de Pioniers voldaan weer terug naar huis!
                      (met dank aan Fred van Wieringen)
Het wedstrijdformulier zag er tenslotte zo uit:


Overschie 4 1268 - De Pionier 2 1523 ½-7½
1 Niels van Diejen 1614 - Jan van Baardwijk 1574 ½-½
2 Daniel Trochenine 1200 - Alex van Wieringen 1643 0-1
3 Mario Dirks 990 - Bonne Faber 1689 0-1
4 R.v.Oldenbarneveld   - Michiel Landman 1618 0-1
5 Pari Akloe   - Leo Stelloo 1342 0-1
6 Loubna Tarafit   - Rob van Wijgerden 1538 0-1
6 Ashwari Akloe   - Wim Noordermeer 1494 0-1
8 Oumaima Tarafit   - Arie Bliek 1282 0-1

1 opmerking:

EJ Pluim Mentz zei

"Toen het stof was opgewaaid stonden er enkel nog twee koningen en een loper op het bord."
Het viel me meteen op dat dit niet helemaal was wat de schrijver ermee bedoelde, maar in eerste instantie dacht ik niet opgewaaid maar juist neergedaald. Na er een tijdje over nagedacht te hebben kwam ik echter tot de conclusie dat het helemaal fout was.

Als iets stof doet opwaaien dan maakt dat veel los bij mensen.
Als de kruitdampen zijn opgetrokken, dan is de rust weergekeerd.

Het lijkt er dus op dat deze 2 gezegdes door elkaar werden gehaald.

Een reactie posten