dinsdag 15 oktober 2013

CSV-De Pionier


De nieuwe viertallencompetitie is ook weer van start gegaan. Ervaringen hierover en hierbij zijn hierna te lezen, het bezoek van de 4 Pioniers aan Capelle verliep echter niet zonder wederwaardigheden.
Al meer dan een week eerder was teamleider Leo Stelloo actief geweest om de gegevens over tegenstander Capelse Schaak Vereniging te verzamelen en uit te printen. Deze gegevens, waaronder ook telefoonnummers, had hij, voor zichzelf, op een logische plek opgeborgen, echter, op de speelavond bleek die plek toch niet meer zo logisch. Dus ontbraken ze ook, toen het team net even na half zeven (je kunt ruim binnen het uur in Capelle zijn, je weet echter nooit, waar je voor komt te staan, letterlijk in dit geval) in Leo's Chevy stapte. Het was een weertje op dat moment, waarin je nauwelijks een hond, laat staan een zichzelf respekterende wegwerker naar buiten stuurt. Maar de autoriteiten hadden anders beslist, dus heb je je maar aan te passen! Dit bleek al bij nadering van Spijkenisse, waar je normaliter binnen 5 minuten de snelweg kunt bereiken via de Hartelbrug over het Hartelkanaal. Nu echter bleek die snelle route afgesloten en moest er via de Spijkenisserbrug en Hoogvliet worden gereden. Dat bleken ook meerdere automobilisten te willen doen en als dan ook nog eens die brug open gaat om scheepvaartverkeer te laten passeren, dan weet elke inwoner van de Zuid-Hollandse eilanden wel wat je dan te wachten staat. Voor hen, die hier weinig mee te maken hebben, het wordt een gekrioel van jewelste door Hoogvliet met terdege opletten voor elke chauffeur.
Toch werd de snelweg bereikt binnen een uur na vertrek (normaliter was men al ter plekke geweest om deze tijd) en kon relatief rustig naar Capelle worden gereden. Leo's navigatieapparatuur gaf zonder enig probleem de juiste route en de hoop, dat men nog redelijk op tijd zou zijn, steeg met elke afgelegde kilometer. Echter, op het moment, dat genoemde apparatuur aangaf "bestemming bereikt" leerde een blik om je heen dat je je in een woongebied bevond zonder enig teken van buurtcentrum "De Wel". Dus maar eens rondgekeken en tenslotte nog eens om het woonblok heen gereden. Gelukkig trotseerde op dat moment ook een wandelaar de weergoden en deze persoon bleek (waarschijnlijk ook dankzij z'n paraplu) genegen de Pioniers te wijzen, waar "De Wel" zich dan wel zou bevinden. Maar ook die informatie bleek niet helemaal waterdicht, althans, niet voor de ontvangers er van. Men kwam hiermee weer bij een grotere, naar het leek doorgaande, weg dus genoemde persoon - die daar inmiddels ook was gearriveerd - nog maar eens gevraagd. "Ja", al wijzend, ""De Wel" is daar en je kunt aan de overkant parkeren". Dus die aanwijzingen maar gevolgd en de Chevy voor een huizenblok geparkeerd en teruggelopen naar die grotere weg. Deze over gestoken en gelukkig de op de CSV-site genoemde voetbrug ontwaard. Wat als automobilist niet was gelukt dankzij de konstant neerplenzende regen lukte als voetganger wel! Het bruggetje overgestoken en toen kwam pas "De Wel" in beeld! Aan de buitenkant totaal niet verlicht zodat een bezoeker zich niet direct verwelkomt voelt. Overigens, bij vertrek bleek er wel een neonlamp boven het bord "buurtcentrum "De Wel"" te zijn ontstoken!?
De klokken waren uiteraard inmiddels gestart, in zijn welkomswoord repte de wedstrijdleider overigens niet over deze weer opnieuw op te starten. "Als je even had gebeld......", maar wat wil je, als je een stelletje zeventigers op pad stuurt. Voor hen behoort een mobieltje nog niet tot de dagelijkse benodigdheden.
Dit alles, gecombineerd met de onderweg ondervonden problemen, was niet bevorderlijk voor het humeur van Leo, die redelijk geërgerd achter z'n bord plaatsnam en zich nauwelijks op zijn partij wist te concentreren. Maar je kon ook niet echt blij en tevreden worden van wat er zich aan de andere borden afspeelde. De tegenstanders bleken (veel) te sterk, wat toch ook wel vraagtekens oproept over de viertallencompetitie "an sich"! Voor De Pionier is deze competitie bedoeld voor hen, die niet in aanmerking komen voor de van ouds bekende achttallencompetitie. Maar er bestaan dus ook verenigingen, die daar anders over denken, zodat het ratingverschil tussen spelers en daarmee toch ook wel het spelplezier, geweld wordt aangedaan. Dit heeft De Pionier al eens aanhangig gemaakt bij de RSB, daar is klaarblijkelijk zonder al te veel inleving overheen gestapt!? Tenminste, als je de reglementering voor de viertallencompetitie bekijkt, dan mag elke vereniging, dus ook o.a. promotieklassers, een team inschrijven, getuige art.29: "Speelgerechtigd zijn alle leden van de vereniging die op het moment van deelname aan de RSB-viertallencompetitie speelgerechtigd zijn voor de RSB-clubcompetitie, volgens artikel 30 van het RSB-competitiereglement." Zoals dus al aangegeven, dit is niet bevorderlijk voor het spelplezier van de leden van de verenigingen, die het met De Pionier eens zijn. Gelukkig zijn dergelijke opstellingen meer uitzondering dan regel, toch zou hier iets aan gedaan moeten worden! Speelgerechtigd zouden eigenlijk slechts de spelers uit het laagste team van een vereniging moeten zijn inclusief zij, die normaliter daar niet voor in aanmerking komen.
Over het verdere gebeuren valt weinig meer te zeggen, hoewel het gevecht aan bord 1 ook best aan één van de lagere borden in de tweede klasse had kunnen plaatsvinden.
Het wedstrijdformulier zag er zo uit:


  CSV 1559 - De Pionier 1387 4-0
1 Rob Docter 1717 - Bonne Faber 1689 1-0
2 Harry Stroosma 1685 - Leo Stelloo 1342 1-0
3 Willem Klein   - Frits Wilschut 1275 1-0
4 Eduard Hartog 1276 - Ger Croonenberg 1240 1-0
Gelukkig verliep de terugreis zonder problemen, zodat het vertrouwde Hellevoetsluis in minder dan de helft van de voor de heenreis gebruikte tijd kon worden bereikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten