zaterdag 12 oktober 2013

Ronde 5


Enkele huishoudelijke partijen, de bekercompetitie kende een verlengstuk en er werden 2 partijen vooruitgespeeld voor de RSB-competitie. Dezen (enigszins zichtbaar op de achtergrond van de foto) beheersten de gemoederen vooral aan het eind van de avond!
Maar er kwam opnieuw een gevecht om de koppositie. Had Jan van Huizen vorige week al een aanval van nummer twee afgeslagen, nu kreeg hij weer met nummer twee te maken, deze was echter van een totaal ander kaliber! Want Ernst-Jan Pluim Mentz verslaan ligt, eerlijk gezegd, wel wat moeilijker dan dit te doen met Michiel Landman. Maar Jan zette zich onvervaard aan deze taak, het was hem al eens eerder gelukt, dus waarom nu niet. Maar Ernst-Jan wist hem heel langzaam in een moeilijk parket te dringen en (vooral) het verdedigen kostte Jan zeeën van tijd. Dus werd op een gegeven moment verlies voor hem steeds duidelijker, zou het niet qua stelling zijn dan zou hij op tijd gaan verliezen. Zover liet hij het echter niet komen, al enige tijd voor het aflopen van zijn bedenktijd voelde hij zich verplicht de partij op te geven en dus hebben we weer een nieuwe (nou ja!) lijstaanvoerder. Maar Jan blijft wel van een afstandje (plek 3) toekijken.
Ook van belang voor de top van de ranglijst was het gevecht tussen Jan van Baardwijk en Ben Blakmoor. Als hier een winnaar uit tevoorschijn zou komen dan zou die plek 2 wel eens kunnen gaan bezetten. Op een gegeven moment werd het hier bij wijze van spreken een wirwar van penningen, waarbij Ben zich zelfs vrijwillig in een penning van z'n dame had begeven. Maar hij had de consequenties volgens eigen zeggen zo goed mogelijk berekend en had geen hard hoofd in het eindresultaat. "Het is een gave" was zijn commentaar. Maar, iemand zonder die gave, zou op zeker moment peentjes hebben zitten zweten om niet ten onder te gaan. Ben kwam op zeker moment een kwaliteit achter te staan en mischien was de stelling op dat moment technisch gezien ook wel verloren voor hem. Maar Jan wist die mogelijkheid (zo hij wel aanwezig geweest zou zijn) niet te vinden en kreeg te maken met een doorgebroken vrijpion, die niet meer te stoppen bleek. Verlies tenslotte voor Jan dus en een tweede plaats voor Ben.
Bonne Faber zou een redelijk makkelijke avond moeten krijgen gezien de mogelijk te bieden tegenstand van en door Frits Wilschut. Maar dat viel in eerste instantie tegen, hoewel Frits wel zijn best deed om zijn materiaal hier en daar weinig speelruimte te geven. Maar hij wist toch druk op de koningspositie van Bonne te leggen, overzag echter de mogelijke sprongen van één van beide witte paarden. Dat paard ging mat-in-één dreigen, dat mat lostte Frits op door zijn koning middels een torenzet wat meer ruimte te geven. Dit hielp helaas totaal niet, nu werd het mat in twee en winst voor Bonne dus.
Was Arie Bliek helemaal uit vorm tegen Ger Croonenberg? In ieder geval, Arie raakte een paar stukken kwijt en Ger kon eigenlijk maar uitzoeken, op welke manier hij de partij winnend zou beëindigen. Maar daarbij verdwaalde hij toch een beetje, gaf eerst weer een stuk terug en zou Arie dan toch nog een remise af weten te dwingen? Nee, dat zou niet meer lukken, hoewel Ger wel zijn best leek te doen om het wel te laten slagen. Maar toen echter één van zijn beide vrije randpionnen niet meer te stoppen bleek restte Arie weinig anders dan de partij opgeven.
Voor de bekercompetitie werd gespeeld tussen Rob van Wijgerden en Wim Noordermeer. In de eerste partij wist Rob de druk op zijn tegenstander steeds verder te verhogen, zodat deze tenslotte onder deze druk bezweek. Maar in de tweede partij was het net andersom. Nu leek Rob helemaal gebiologeerd op het verwerven van minstens een halfje, waarmee hij meteen door zou zijn naar de volgende ronde. Maar Wim leek nu wel een pletwals en hield daarmee zijn kans op de volgende ronde open. Hiermee werd het dus 1-1 en moesten snelschaakpartijen de winnaar brengen. Had Wim daarbij te veel van zichzelf gevraagd in de reguliere partijen? Misschien wel want in de eerste partij gaf hij pardoes zijn dame cadeau en in de tweede bleek hij ook veel te los aan zijn materiaal te zitten. Maar in beide partijen had het er de nodige schijn van, dat de bedenktijd de uitslag zou gaan brengen, beide keren balanceerde Rob op het randje van verlies door het overschrijden van die tijd. Maar het lukte Wim net niet dat te "versieren" dus Rob gaat een kans wagen in ronde 2.
De beide vooruitgespeelde RSB-partijen worden behandeld bij de andere 6, volgende week, er kan alvast wel even aangegeven worden, dat De Pionier 1 een mooie uitgangspositie heeft tegen De IJssel 1 omdat Rik Verheij wist te winnen aan bord 4 en Jan van Dam de tegenstander aan bord 5 op remise hield.
 
De stand in de huishoudelijke competitie, na ronde 5, is hier te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten