zondag 30 december 2012

Kerstsnelschaaktoernooi


Is het eigenlijk een verstandig idee om je penningmeester de catering voor je Kersttoernooi te laten verzorgen? Kwamen er eigenlijk ook nog "vreemden" meespelen?
Er is deze aflevering helemaal niets misgegaan met het verzorgen van de catering door Frans Troost! Of het zou moeten zijn, dat hij, zijn misschien wel Zeeuwse roots indachtig, heel zuinig deed met de oliebollen. Immers, zodra de schaal wat leger raakt, zou je mogen verwachten, dat er bijgevuld wordt zolang de voorraad strekt. De voorraad strekte nog wel, werd echter pas bijgevuld, toen het toernooi al was afgelopen. Dat leverde enig commentaar (wel een teken eigenlijk, dat de kwaliteit van de bollen weinig te wensen overliet!) en meteen hongerige schakers op. Dit bleek de enige smet op de catering te zijn, de ontevreden gezichten konden teruggevoerd worden op de resultaten van de betreffende deelnemers.
Wat voor de organisatoren eigenlijk wel enigszins teleurstellend was bleek de opkomst van "niet-Pioniers" te zijn. Alleen de jeugdleider van Ontspanning uit Ouddorp was zijn belofte nagekomen en kwam met een viertal jeugdigen meespelen, vooral voor hen bedoeld om ervaring op te doen. Van die kant hoefde dus geen aanslag op de al enkele jaren durende hegemonie van Ernst-Jan Pluim Mentz verwacht te worden. Zouden de gekende Pioniers hier dan nu verandering in weten aan te brengen? Er waren immers, naast Ernst-Jan ('86-'87, '87-'88, '09-'10, '10-'11 en '11-'12) nog 3 oud-snelschaakkampioenen aanwezig: Bonne Faber ('82-'83), Jan van Dam ('05-'06 en '08-'09) en Jaap Santifort ('07-'08). Laten we vooral hen volgen.
In de eerste ronde werd Bonne al meteen redelijkerwijs uitgeschakeld door van Michiel Landman te verliezen. Jan van Dam deed het beter, hoewel het wel even duurde voordat ook Alex van Wieringen daarvan overtuigd was. Ook Ernst-Jan deed zijn "plicht" en ontnam jeugdleider Reinier van der Wende eigenlijk al meteen zijn ambities. Ook zijn protegé's (op de foto hieronder kijkend naar wat Ernst-Jan pleegde) wisten geen van vieren van de nul af te komen.
 
Ook voor Jaap begon het toernooi met een punt, alleen kreeg hij dat cadeau wegens het oneven aantal deelnemers.
Al weer snel verder met ronde 2 en daarin wisten alle oud-kampioenen te winnen: Jan van Dam van Arie Bliek, Ernst-Jan van Michiel, Jaap van Wim Noordermeer en Bonne van Leo Stelloo. Ook Ad van der Ree (tegen Simone 't Mannetje) en Fred van Wieringen (tegen Sheila de Jonge) deden hetzelfde als in de vorige ronde. Winnen dus. De verrassing van het toernooi leek Rob van Wijgerden te worden, ook hij won voor de tweede keer, ditmaal van Jan van Huizen. Ook de eerste remise kon worden genoteerd, één van de jeugdige Ontspanningers (Niek Sperling) wist Frans op remise te houden. Niek's broer Bart werd een punt rijker, hij kreeg het echter cadeau. Nog een punt voor de jeugdige Ouddorpers, Lennart Tanis wist dat te ontfutselen aan mede-jeugdlid Gerco Grootenboer. Ook hun leider Reinier wist te winnen, het ging ten koste van Alex.
Er kwam nu al enige tekening in de stand want Ernst-Jan wist Jan van Dam van zich af te houden en kwam daarmee op 3 uit 3. Als enige wist Jaap dat totaal ook te bereiken, hij toonde zich net ietsje sterker dan Rob. De tweede remise kwam ook, tussen Fred en Ad. Bart Sperling toonde aan dat zijn punt cadeau in de vorige ronde niet zijn enige zou zijn deze avond, hij won van Wim. Ook Bonne wist weer te winnen, Jan van Huizen werd zijn slachtoffer.
Het punt cadeau kwam deze ronde op naam van Gerco, terwijl zijn beide andere medereizigers beiden verloren, Lennart van Simone en Niek van Reinier. Door al deze resultaten bleef er nog een duo puntloos, hoewel dat eigenlijk voor Bonnie de Jonge (inderdaad, dochter van) niet echt als een verrassing kwam. Ze was al een poosje geleden als jeugdlid van De Pionier verdwenen omdat ze eigenlijk veel liever haar aandacht besteedde aan andere zaken. Toch kroop het bloed bij haar enigszins waar het niet kon gaan en daarom had ze besloten deze avond haar moeder gezelschap te houden en haar misschien zelfs een puntje af te kunnen snoepen!? De andere puntloze overigens was Leo Stelloo.
Dus in de vierde speelden Bonnie en Leo tegen elkaar en Leo bewees daarbij dat een leeftijdsverschil van zo'n 60 jaar toch wel kan tellen. Niek kreeg nu het punt cadeau en dus bleef Bonnie als enige nog puntloos. Verder wisten Arie en Jan van Huizen een punt toe te voegen ten koste van Lennart en Gerco, terwijl Wim en Alex elkaar in evenwicht hielden met de derde remise van de avond. Zou er in de top nog wat veranderen? Ja en nee. Want nu werd al een beetje duidelijk, wie de eindwinnaar zou worden, Ernst-Jan won nu van Jaap (op de grotere foto hierboven zijn ze nog aan het analiseren), terwijl Ad en Jan van Dam zich ook op de achtervolging stortten dankzij hun overwinningen op Bart en Fred. Ook Rob meldde zich weer bij hen dankzij winst op Michiel. Tenslotte kwam de derde remise tot stand tussen Bonne en Reinier.
Met de belofte van een langere pauze kon Jan van Huizen de volgende ronde aankondigen. Ernst-Jan kon die pauze ingaan met een 100%-score dankzij nu winst op Ad, terwijl Rob heel verrassend de tweede plek voor zich opeiste door van Jan van Dam te winnen. Jaap wist ook redelijk bij te blijven door van Sheila te winnen, terwijl Fred hetzelfde deed ten koste van Reinier. Bonne verloor van Frans en Bart wist zijn hogere positie niet te handhaven, hij verloor van Michiel. Het ging er steeds meer op lijken, dat Simone haar eindsprint had ingezet met winst op Alex. Maar zou ze de pauze goed doorkomen? Eindelijk kreeg ook Bonnie haar punt en wel cadeau. Daarmee kwam ze in het gezelschap van Gerco (verloor van Leo) en Lennart (verlies van Jan van Baardwijk).
 
 Na de pauze mocht Rob proberen of hij dan Ernst-Jan beentje kon lichten. Volgens eigen zeggen was hij er heel dicht bij geweest, uiteindelijk echter wist Ernst-Jan ook deze partij te winnen. Jaap en Ad hielden elkaar keurig op remise (de vierde dus van de avond), terwijl Frans hoge ogen probeerde te gooien middels winst op Fred. Sheila was niet opgewassen tegen Jan van Dam, terwijl Simone inderdaad tegen haar "angst voor pauzes" leek op te lopen want ze verloor van Jan van Huizen. Aan de onderkant van de ranglijst voegde Leo weer een punt toe met winst op Bart en won Jan van Baardwijk toch wel verrassend van Arie. Alex won van Niek terwijl Gerco hetzelfde deed tegen Bonnie. Tenslotte kreeg Lennart het punt cadeau.
In ronde 7 riep Ernst-Jan een halt toe aan Frans, terwijl Jaap Jan van Huizen versloeg en daarmee de tweede plaats voor zich leek te gaan opeisen. Jan van Dam wilde bij blijven en won daarom van Ad, terwijl Rob de zo gewenste finaleplaats op een zacht pitje moest zetten omdat Reinier van hem won. Bonne verloor van Fred, waardoor deze toch weer beslag kon leggen op een hogere klassering. Simone greep haar kans tegen Leo, terwijl Arie ook wat meer afstand nam van de rode lantaarn, die door Bonnie werd gedragen. Maar die lantaarn was te zwaar voor haar en ze verliet het toernooi wegens de voor haar nog hoognodige slaap.
In ronde 8 speelde Ernst-Jan zijn partij tegen Fred en laatstgenoemde wist hier geen verrassing aan vast te knopen. Dat het aan de top toch wel spannend kon zijn bewezen Jan van Dam en Jaap, ze lieten tenslotte de vijfde remise bijschrijven. Frans was blijkbaar zo van slag door zijn verlies in de vorige ronde dat hij nu weer verloor en wel van Reinier. Ook Ad leek zijn kruit verschoten te hebben want Rob ging aan de haal met het punt. Simone stoomde lekker door naar de bovenste plekken met een winst op Michiel, terwijl Jan van Huizen won van Sheila en Bonne van Bart. Na het afscheid van Bonnie ging de rode lantaarn naar Gerco en Lennart, die beiden verloren van resp. Wim en Alex.
Tenslotte de laatste ronde. De eindwinnaar was al lang zeker, Ernst-Jan had al zijn partijen gewonnen en Jan van Huizen mocht proberen daar verandering in te brengen. Maar ook Jan slaagde daar niet in, zodat Ernst-Jan deze avond eindigde met de maximale score van 9 uit 9! Als tweede eindigde Jaap met 7 uit 9, hij won deze laatste partij nog van Reinier. Ze zal het op een gegeven moment zeker niet meer verwacht hebben, Simone eindigde toch als derde met 6 uit 9, ze won van Jan van Dam. Deze eindigde, samen met Reinier, Frans en Fred op een gedeelde 4de plek met 5½ uit 9. Als gedeeld 8ste eindigden Rob, Michiel, Jan van Huizen, Sheila en Bonne met 5 uit 9, terwijl de gedeelde 13de plaats toekwam aan Ad en Alex met 4½ uit 9. Met 4 uit 9 eindigden dan Jan van Baardwijk, Arie, Leo en Bart (waarmee hij als beste jeugdige eindigde) op de gedeelde 15de plaats. Wim haalde 3½ uit 9 en werd daarmee 19de. Niek eindigde als 20ste met 3½ uit 9, terwijl Lennart en Gerco gezamenlijk de rode lantaarn mee naar huis mochten nemen, ze scoorden 2 uit 9. Bonnie mocht nog op 1 uit 6 bogen.

De volgende ronde zal plaatshebben op 28 maart terwijl de finale vastgesteld is voor de vrijdagavond na Hemelvaartsdag, vrijdagavond 10 mei. De 6 finaleplaatsen kunnen het makkelijkste als volgt worden berekend: na elk van beide voorrondes ontstaat een ranglijst met een aantal punten uit 9 partijen. Die beide lijsten worden als het ware in elkaar geschoven en de 6 bovensten daaruit vormen dan de 6 finalisten. Zeker van deelname daarin is Ernst-Jan, vrijwel zeker is ook Jaap, terwijl Simone een redelijke kans maakt. Punt is uiteraard ook, dat de geplaatsten ook inderdaad mee kunnen doen op de finaleavond! Mocht iemand verhinderd zijn, dan komt zijn/haar plaats toe aan de eerstvolgende.
We hopen op een mooi deelnemersveld voor 28 maart!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten