zaterdag 4 februari 2012

Ronde 21

Een bijna normale schaakavond met een vooruitgespeelde partij voor het tweede team door Jan Straatman (te zien achteraan op de foto) en enkele onverwachte uitslagen voor de interne competitie.
Het tweede team moet binnenkort spelen tegen Shah Mata 3 en op hun verzoek werd er aan bord 1 vooruitgespeeld. Aan Pionierkant trad daar Jan Straatman op en aan Shah Matakant Willem van der Pijl. Jan wist uiteindelijk te winnen, hoe dat ging hopelijk bij het complete verslag van de wedstrijd.
Bij de interne competitie bleek Rik Verheij niet goed genoeg gemotiveerd. Tegen Ad van der Ree verloor hij op zeker moment een stuk en daarna was het eigenlijk heel snel afgelopen. Ad ging zonder medelijden op zijn doel af en Rik kon snel opgeven.
Wat niet helemaal op voorhand werd verwacht, Jan van Baardwijk wist toch lang stand te houden tegen Ernst-Jan Pluim Mentz. Of het slechts inbeelding was of dat het werkelijk zo was, Jan leek op een gegeven moment toch minstens gelijk spel op het bord te hebben getoverd. Maar dan gaat Ernst-Jan er echt voor zitten en ook Jan wist daar het juiste antwoord niet op te vinden.
Van Ben Blakmoor werd verwacht dat hij Michiel Landman in bedwang zou gaan houden. Michiel was immers gedurende enkele speelronden stilletjes hogerop geklommen op de ranglijst. Ben bouwde rustig aan een goede stelling in afwachting van het foutje van Michiel. Inderdaad kwam dat foutje ook, want toen Michiel meende onder de omklemming uit te kunnen komen deed hij dat juist op de verkeerde manier. Dat kostte hem een pion en - wat veel erger was - een open torenlijn richting zijn koning. Daar wist Ben optimaal gebruik van te maken en na torenruil gaf Michiel maar op.
Sheila de Jonge ging onconventioneel van start tegen Bonne Faber, hij wist daar echter onvoldoende goed op te anticiperen en er ontstond een moeilijke vechtstelling. Dat vechten echter had Sheila blijkbaar te letterlijk genomen, ze offerde een loper (met schaak) op f7 en dat schaak kon op 3 manieren worden opgeheven: de loper kon op 2 manieren worden geslagen en de koning kon een stapje opzij doen. De eerste slagmanier liep vrij duidelijk mat, terwijl de tweede manier dan wel een stuk opleverde, het gevolg leek heel onvoorspelbaar. Omdat Bonne zelf ook een gevaarlijke aanval op kon zetten koos hij voor het stapje opzij, waarna Sheila wel de loper wegspeelde, Bonne's aanval daarna eigenlijk verkeerd inschatte. Dat kostte tenslotte dameruil en een stuk, waarna Sheila tenslotte opgaf toen Bonne een luchtgaatje had gemaakt voor zijn koning.
De geluksvogel van de avond was eigenlijk (naast Jan Straatman) Jan van Huizen. Simone 't Mannetje had een fraaie aanval opgezet en het zag er sombertjes uit voor Jan. Maar Simone zette niet goed genoeg door, ze toonde zich tevreden met kwaliteitswinst, waar ze ook een vol stuk had kunnen verschalken. En toen ze Jan's g-pion in leven liet wist Jan dit kleinood helemaal aan de overkant te brengen en dat betekende, helaas voor Simone, partijwinst voor hem.
Win Noordermeer deed het rustig aan tegen Arie Bliek. Tenminste, Wim wil wel vaak meteen in de aanval schieten en dan later toch tegen een goed doordachte verdediging aanlopen. Dat laatste werd ook nu het geval, van dat eerste was echter nauwelijks sprake. Toch was Arie's verdediging uiteindelijk nog onvoldoende, Wim liet een punt opschrijven.
Door een aantal slechte uitslagen bleek Jan van Dam teruggezakt op de ranglijst, waardoor hij deze avond tegen Frits Wilschut ingedeeld werd. Jan bleek er niet van gediend opnieuw een slechte uitslag te spelen en nam rustig zijn tijd voor z'n aanval. Die kwam er ook en bestond uit pionwinst op de koningsvleugel waardoor de koning van Frits in zijn hempie kwam te staan. Een dergelijke stelling uitspelen kun je wel aan jan overlaten. Een nul dus voor Frits.
De meest typische partij van de avond kwam op naam van Ger Croonenberg en Leo Stelloo. Daar verdiende Ger ook plaatsing van z'n foto mee! Leo wist eerst stukwinst voor elkaar te krijgen, wat later werd omgezet in dame voor tegen toren en een aantal pionnen. Leo kon daar echter niet goed mee uit de voeten en raakte die dame weer kwijt. Daarna leek Ger het heft in handen te nemen, kon echter ook niet helemaal zijn voordeel omzetten in winst. Daaron maar eens remise aangeboden, Leo is echter iemand, die, net als wielrenner Gerrie Kneteman vroeger, voor de dood of de gladiolen gaat. Maar geen van beiden wist de winnende mogelijkheid te vinden, zodat tenslotte zetherhaling het vonnis velde en Leo zijn tweede en Ger zelfs zijn eerste remise boekten.
Het gaat er steeds meer op lijken, dat Trudy Angeneind aan het scoren gaat slaan! Ze speelde deze avond tegen Dik Roeffel en bracht hem flink in de problemen. Om die problemen op te lossen had Dik echter erg veel tijd nodig. Dat werd hem tenslotte noodlottig, hij verloor op tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten