zaterdag 18 februari 2012

Ronde 23

Een aantal spelers van het eerste team moest nog bijkomen van hun nederlaag in Krimpen en was daarom misschien wel afwezig. Ook had niemand de pen ter hand genomen, alleen slechts om te noteren, daarom geen verslag. De held van deze speelronde zou je Frits Wilschut (rechts op de foto, genomen tijdens de simultaan van vorig jaar) wel mogen noemen. Hij leverde een onverwachte prestatie. De andere resultaten lagen redelijk in de lijn der verwachtingen.
Ja, het werd een moeilijk te verwerken nederlaag daar in Krimpen tegen de koploper in klasse 1A. Nu lijkt degradatie eerlijk gezegd bijna onafwendbaar. En Fred van Wieringen was zo hoopvol begonnen met zijn vooruitgespeelde partij...........!
Dan naar deze ronde. Een ongeluksgetal aan spelers aanwezig en het ongeluk trof Jan van Baardwijk daarbij nog het meeste, hij "mocht" de hele avond toekijken maar zal zich toch enigszins hebben geamuseerd, kijkend naar wat er allemaal gebeurde.
Daar was allereerst Ernst-Jan Pluim Mentz, die de gelegenheid kreeg een eerder dit seizoen geleden nederlaag weer goed te maken. Die nederlaag leed hij tegen Jan van Huizen en op een gegeven moment leek hij het ook nu heel moeilijk te krijgen. Zijn koning werd door Jan met dame en paard in een hoekje gedreven terwijl hij ook nauwelijks plekjes had om zich te verstoppen gezien het al in een vroeg stadium laten opstomen van zijn pionnenbescherming. Gelukkig voor hem stond zijn dame wel op afstand toe te kijken op de tweede rij om, indien nodig, in te grijpen.Helaas voor Jan had hij geen extra materiaal mee weten te nemen voor de aanval, die daardoor smoorde in schoonheid en hem uiteindelijk toch een nul bezorgde en "wraak" voor Ernst-Jan.
Bonne Faber had tot zover redelijke resultaten weten te boeken en stond daardoor relatief op een goed plaats in de Pionierpikorde, terwijl het tegengestelde eigenlijk gold voor tegenstander Jan van Dam. Maar een dip kun je ten allen tijde overwinnen. Zo deed Jan dus ook deze avond. Maar hij moest er wel tot de toppen van zijn kunnen voor reiken! Zo halverwege de partij had hij wel een stelling weten te bereiken waarvan de geleerden zouden zeggen "over en sluiten", wij echter, op ons nederig niveau, moeten in zo'n geval nog heel wat bewijzen. Daarvoor rechtte Jan zijn rug dan ook en probeerde het gelijk van die geleerden te bewijzen. Uiteindelijk lukte dat ook, er was toch bijna de complete speelduur voor nodig, Jan had tenslotte nauwelijks meer dan een minuut over en Bonne nog een dikke drie.
Dan nu waarom de keuze voor het fotomoment ditmaal op Frits Wilschut viel. Hem werd eigenlijk niet zo veel kans toegedacht tegen Simone 't Mannetje, hij bleef echter stug volhouden met zijn spel. Dat verdient daarom wel even aandacht en daarbij bleek, dat hij Simone eigenlijk met haar rug tegen de muur had weten te drukken, een kwaliteit voorsprong en een prima stelling had hij weten te bereiken. Maar hoe vaal valt zoiets alsnog in duigen? Wie de verslagen van verschillende RSB-wedstrijden daarop naslaat zal het volmondig kunnen beamen. Maar Frits hield ditmaal zijn positieven bijelkaar en mocht daarom tenslotte een welverdiende overwinning laten noteren!
Alle drie dames van de Pionierleden waren deze avond aanwezig, ze wisten echter niet in verhouding te scoren. Maar dat lukte wel aan Sheila de Jonge, die Leo Stelloo duidelijk aan haar zegekar bond. Leo had geen weerwoord op de intenties van zijn tegenstandster, hoewel hij natuurlijk wel alles wat in zijn vermogen lag erbij haalde.
Wat Sheila dus wel lukte bleek een brug te ver voor Trudy Angeneind. Zij probeerde haar score op te vijzelen tegen Arie Bliek. Echter, zo halverwege de avond bleek ze al veel minder materiaal op het bord te hebben dan Arie, terwijl ze ook in tijd achter stond. Ze wist dit niet meer te herstellen en moest dus tenslotte Arie feliciteren met het behalen van een punt.
Ook een punt werd gescoord door Jannes van Halen want tegenstander Dik Roeffel wist geen antwoord te vinden op de listen van de nestor van De Pionier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten