maandag 30 mei 2011

Ronde 36

Aan de vooravond van het OPKZ-toernooi kon nog even worden geoefend door hen, die zich hadden aangemeld.

Voor de race om het clubkampioenschap konden 2 partijen worden gespeeld. Hiervoor trad Ernst-Jan Pluim Mentz in het strijdperk tegen Jan van Huizen. Dit werd hun vijfde ontmoeting dit seizoen al weer en Jan had daarbij nooit het langste eind weten te vinden. Ernst-Jan nam er een beetje zijn gemak van, m.a.w., voor hem hoefde het niet binnen 20 zetten beslist te zijn. Jan werd dan ook langzaam maar toch wel zeker steeds verder het hoekje in gedrukt. Daar wist hij geen ontsnappingsmogelijkheid uit te vinden en hij deed dan op een gegeven moment ook het verstandigste: hij gaf op.
De tweede partij was die tussen Jan van Dam en Ben Blakmoor. Ben ging daarbij furieus van start en had dan ook na slechts een tiental zetten een ingewikkelde stelling bereikt. Zijn koning was in een op dat moment moeilijke en gevaarlijke positie beland op c2. Daarentegen dreigde Ben wel het een en ander op c7 met een combinatieverband tussen dame en loper, terwijl er ook nog een toren op gericht zou kunnen worden. Jan zat zijn hoofd te breken op het veilig houden van zijn nog niet gerocheerde koning, wat in eerste instantie ook lukte. Maar hij had zich misschien al dat hoofdbrekens wel kunnen besparen want Ben overzag schromelijk het ongedekt staan van een stuk en het dus verloren gaan er van. En dan heeft het voor Ben ook geen zin meer om door te spelen.
Hierdoor is de stand in de eerste kampioensgroep nu

Nr.
Naam
r.1
r.2
r.3
Tot.
1
Ernst-Jan Pluim Mentz

1
1
 2
2
Jan van Huizen

0

 0
3
Ben Blakmoor

0
0
 0
4
Jan van Dam

1

 1

Nog één andere speler uit de eerste groep kwam aan de slag en wel Jan van Baardwijk, die in de afgelopen periode enkele harde klappen had moeten incasseren en derhalve vrij laag op de ranglijst staat voor zijn doen. Daardoor werd hij deze ronde gekoppeld aan Trudy Angeneind en bijna iedereen verwachtte eigenlijk dat hij voor negenen al klaar zou zijn. Maar nee, Trudy steeg bijna boven zichzelf uit, nam Jan in de houdgreep en hield hem daar lange tijd in! Na zo'n 30 zetten stond ze zelfs eigenlijk tamelijk gewonnen!! Toen echter sloeg voor haar het noodlot toe, ze overzag een dubbele aanval met schaak, verspeelde daardoor een toren en wat er eerst zo florissant uitzag voor haar werd een soort van nachtmerrie. En Jan kwam met een geweldig grote schrik vrij.
Voor groep 2 konden geen kampioenspartijen gespeeld worden, de stand is daar nog steeds

Nr.
Naam
r.1
r.2
r.3
Tot.
1
        van Wieringen



0
2
Tim van der Hart
1


1
3
Bonne Faber
0


0
4
        van Wieringen



0

Ook voor deze groep konden enkele partijen gespeeld worden door groepsleden. Zo kreeg Tim van der Hart Dik Roeffel tegenover zich en hier bleek het krachtsverschil eigenlijk al snel. Tim kwam met zijn dame op haar eigen vleugel opzetten en viel daarmee het nodige materiaal van Dik aan. Dat wist deze niet adequaat tegen te gaan en enkele zetten later had Tim een toren veroverd. Maar Dik is niet iemand, die het al te snel opgeeft en Tim moest dus terdege nog bewijzen dat hij het punt zou hebben verdiend. Maar dat deed hij zonder problemen.
Ook Wim Noordermeer en Bonne Faber hebben zich in deze groep genesteld en mochten hun kunnen tegen elkaar bewijzen. De opening was eigenlijk wel voor Bonne, maar om dan het verkregen voordeel ook daadwerkelijk om te zetten in een gewonnen positie, daar had hij het nogal moeilijk mee en Wim kwam gevaarlijk opzetten op de koningsvleugel. Toen daarbij de dames werden afgeruild kon Bonne toch ietsje opgeluchter ademhalen. Nu werd door hem een aanval opgezet langs de open c-lijn, waar beide torens aan mee mochten doen. Daar verslikte Wim zich toch wel een beetje in en hij kwam enigszins met de rug tegen de spreekwoordelijke muur te staan. Maar dat hoeft nog geen nederlaag te betekenen. Zo dacht Wim er kennelijk ook over en hij ging naar het scheen wat achterover leunen. Daarbij vergat hij echter compleet het aangevallen worden van zijn laatste toren, zodat hij dat stuk zonder compensatie in mocht leveren. Dat werd hem te veel en hij gaf de partij dan ook op.
In groep 3 kon voor het kampioenschap worden gespeeld. Daar kreeg Sheila de Jonge een moeilijke avond tegen Leo Stelloo. Zoals voor hem te doen gebruikelijk nam Leo weer alle tijd voor het bedenken van zijn zetten. Dat leverde ook op want Sheila leverde een vol stuk in met als enige compensatie eigenlijk een voorsprong in bedenktijd. En die voorsprong groeide eigenlijk nog, terwijl Sheila daarbij steeds troostelozer leek te gaan kijken. Maar ook Leo leek het niet goed meer te kunnen overzien en bood daarom maar remise aan met nog slechts enkele minuten resterend op zijn klok. Dan moet je dat remiseaanbod ook weten te bewijzen in de nog resterende tijd. Je begrijpt dan ook, dat Sheila het aanbod van de hand wees omdat ze, naar ze zelf zei, nog wel mogelijkheden in de stelling meende te zien. Leo wist zijn aanbod niet in die dik 2 minuten te bewijzen en moest opnieuw een nederlaag op tijd slikken. Misschien een volgend keer wat eerder het aanbod doen, dan voelt de tegenstander er misschien wel meer voor wegens zijn of haar achterstand.
Mehdi Potters had enkele ronden geleden een voor hem onverkwikkelijke nederlaag geleden tegen Ger Croonenberg. Hij zon dus binnen dit kampioensgebeuren op wraak. Ger werd dan ook hardhandig aangepakt, riep echter het noodlot over zichzelf af door te gehaast een pionnetje weg te snoepen, daarbij totaal uit het oog verliezend, dat dit kleinood gedekt stond. Mehdi greep zijn voordeel met beide handen maar bewees hierna ook dat zijn wraak op goede gronden stoelde. Met z'n dame op afstand goedkeurend kijkend naar zijn loper en paard in de frontlinie werd Ger pardoes mat gezet.
Hierdoor is de stand in deze groep nu

Nr.
Naam
r.1
r.2
r.3
Tot.
1
Sheila de Jonge

1

 1
2
Leo Stelloo
0
0

 0
3
Ger Croonenberg
1
0

 1
4
Mehdi Potters

1

 1

Dan bleef er nog één partij over in deze groep. Daarin bleek Sidney Noordijk niet zijn dag te hebben tegen Frits Wilschut. Al snel raakte Sidney materiaal kwijt, terwijl Frits dit rustig in ontvangst nam, zijn voordeel net zo rustig uitbouwde en tenslotte het punt ook rustig opstreek.
Is deze training voldoende geweest voor het OPKZ? We zullen het zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten