vrijdag 31 december 2010

Ronde 1 snelschaken

Hikaru Nakamura en Levon Aronian hadden niet het recht tot deelname en waren dus niet aanwezig. Ook alle andere niet-Pioniers schitterden echter door afwezigheid, ze krijgen hierna nog wel een herkansing op de donderdag voor Pasen.

Wel was een behoorlijk aantal Pioniers op het gebeuren afgekomen. Of het daarbij ging om de daadwerkelijke wens zich te plaatsen, om de gezelligheid of om van de door Frans Troost uitstekend verzorgde hapjes (zelfs de cocktailprikkers was hij niet vergeten, maar of die nou waren bedoeld voor de oliebollen of de stukjes kaas moest ieder maar zelf uitmaken) laten we hier uiteraard in het midden.
Na een inleidend woordje van "hoogste in rang" Fred van Wieringen (of waren de anderen minder gemotiveerd?) mocht er aan de partijen worden begonnen, waarbij Jan van Huizen steeds de indeling en het verwerken van de uitslagen verzorgde.
Als een makkelijke kapstok voor een verslag kan in dit soort zaken het aanwijzen van favorieten dienen. Zo ook hier en als favoriet vooraf in eerste instantie natuurlijk heersend snelschaak- en clubkampioen Ernst-Jan Pluim Mentz. Maar ook Frank Sträter (hoewel hij zichzelf geen echte snelschaakliefhebber vindt), Fred van Wieringen, Rik Verheij en Jan van Dam (onlangs nog snelschaakkampioen bij buurvereniging Ontspanning geworden) mogen in dit rijtje niet ontbreken. Het bleek echter, dat er een oneven aantal liefhebbers op was komen dagen, maar, een bekend wijsgeer uit vroeger tijden zei het al eens,: "Elk nadeel hep z'n voordeel" en nu zou niemand puntloos blijven want "Punt Cadeau" deed weer eens mee.
In de eerste ronde deed ieder uit bovenstaand rijtje wat van hem werd verwacht (tegen resp. Alex van Wieringen, Leo Stelloo, Wim den Heijer, Tim van der Hart en Frits Wilschut) en ook Frans Troost werd beloond voor zijn akties vooraf, hij mocht tegen Punt Cadeau.
Ook voor ronde 2 gold hetzelfde, Fred rekende af met Ger Croonenberg, Frank met Jan van Baardwijk, Rik met Arie Bliek, Ernst-Jan met Jan van Huizen en Jan met Frans. Nu mocht Frits het Punt Cadeau in ontvangst nemen.
Het kon uiteraard niet zo blijven doorgaan, op zeker moment komen de favorieten elkaar tegen en vaak is dat dan de derde ronde. Hierin maakte Ernst-Jan zijn intenties (het nog beter doen dan vorig seizoen) duidelijk aan Fred, terwijl Rik aantoonde dat wat eerder over Frank werd geschreven niet helemaal onjuist is. Jan tenslotte won van Jan van Baardwijk. Voor het Punt Cadeau kwam Sidney Noordijk (net als Leo, Bonne Faber en Wim Noordermeer op dit moment nog puntloos) in aanmerking. Aangezien Bonne van Wim wist te winnen bleven Leo en Wim de hele komende pauze nog puntloos. Maar ze genoten wel van de uitgestalde hapjes.
Na de pauze in ronde 4 bleef er maar eentje van de drie nog ongeslagen spelers zijn status behouden. Inderdaad, dat was Ernst-Jan! Hij won van Jan van Dam, terwijl Rik van Fred verloor. Ook Frank won, van Jan van Huizen. En de eerste remise kon worden genoteerd en was toch wel verrassend: Tim kwam tegen Wim den Heijer niet verder dan dit halfje. Het Punt Cadeau was voor Leo en "dus" bleef Wim, dankzij verlies van Sheila de Jonge, nog puntloos.
In ronde 5 bracht Ernst-Jan een tweede verliespunt toe aan Frank terwijl het familiegebeuren tussen Alex en Fred door pa werd gewonnen. Ook Jan van Dam werd op een tweede nederlaag "getracteerd", Rik was daarvan de dader. Wim den Heijer leek de smaak te pakken te hebben gekregen, hij hield nu Frans op remise. Een beetje typisch eigenlijk, niet nulpunter Wim kreeg te maken met Punt Cadeau, dat was Arie, die al een punt achter zijn naam had. Maar Wim bleef niet puntloos gelukkig, daar "zorgde" Frits voor.
Dan alweer ronde 6, de laatste voor een nieuwe pauze en dat werd een extra lange pauze voor Wim Noordermeer dankzij Punt Cadeau. Ook een nieuwe remise werd een feit, nu echter niet op naam van Wim den Heijer (hij verloor van Jan van Huizen) maar Sidney en Frits wilden graag extra worden genoemd! Aan de top was ook Rik niet opgewassen tegen Ernst-Jan en Jan van Dam schaakte zich snel naar de door liefst 6 personen bezette tweede plek. Naast Rik, Fred en Jan werden dat Frank (won van Alex), Jan van Huizen (die winst op Wim) en Bonne (via winst op Ger).
Na de pauze merkte Bonne meteen wat het betekende om op (een gedeelde) plek 2 te komen. Hij mocht tegen Ernst-Jan en - hoewel het een interessante partij werd - ook hij verloor. Nu vestigden zich Rik (dankzij Jan van Huizen), Jan van Dam (versloeg Frank) en Fred (gewonnen van Tim) op plek twee. Het Punt Cadeau was er voor Ger, terwijl er deze ronde zelfs 2 remises vielen: Alex tegen Jan van Baardwijk en Sidney tegen Arie. Nu belandde Frits alleen op de laatste plek, hij verloor van Leo.
Voor Ger werd het een gedenkwaardige zaak: ronde 7 tegen Punt Cadeau en ronde 8 tegen Ernst-Jan!! Hij scoorde daarbij dus 1 uit 2. Er bleef een tweetal over op plaats twee namelijk Fred (won van Jan van Huizen) en Jan van Dam (won van Bonne). Rik werd, zeer verrassend, teruggeslagen door Sheila. Het Punt Cadeau was voor Wim den Heijer, terwijl Frits niet meer alleen op de laatste plaats bleef. Daarvoor won hij zelf van Arie terwijl Frans hun beiden ging vergezellen omdat hij van Sidney verloor.
Dan alweer de laatste ronde, waarin Sheila werd "beloond" voor haar overwinning op Rik. Ze mocht tegen Ernst-Jan spelen! Ook zij werd aan zijn zegekar gebonden. De winnaar van de avond dus bekend, wie zou echter tweede worden? Dat ging Fred niet lukken, hij verloor van Frank. Zoon Alex werkte niet mee (nog rancune omdat hij in de vijfde ronde van pa had verloren??), zodat plaats twee ongedeeld voor Jan van Dam werd. Ook Rik won nog, van Ger. Onderin eindigde Frits toch op de laatste plaats omdat hij zelf van Frans verloor en Arie van Leo won. Tenslotte kreeg Tim een Punt Cadeau.
De eindstand zag er zo uit:

  Naam                  score w.p. SB

1 Ernst-Jan Pluim Mentz  9.0 47.5 47.50
2 Jan van Dam            7.0 46.0 31.00
3 Rik Verheij            6.0 50.0 30.00
4 Fred van Wieringen     6.0 50.0 28.00
5 Frank Sträter          6.0 49.5 27.50
6 Jan van Huizen         5.0 49.5 22.50
7 Sheila de Jonge        5.0 44.0 21.50
8 Wim Noordermeer        5.0 33.0 14.50
9 Alex van Wieringen     4.5 46.5 16.25
10 Jan van Baardwijk     4.5 40.0 15.75
11 Tim van der Hart      4.5 38.5 13.50
12 Bonne Faber           4.0 45.5 16.50
13 Ger Croonenberg       4.0 41.0 11.50
14 Wim den Heijer        4.0 35.0 10.00
15 Frans Troost          3.5 34.0  8.00
16 Arie Bliek            3.5 31.0  8.50
17 Leo Stelloo           3.0 33.0  5.50
18 Sidney Noordijk       3.0 29.0  6.50
19 Frits Wilschut        2.5 34.0  5.00

De conclusie, die uit deze ranglijst kan worden getrokken is, dat Ernst-Jan zich zeker heeft geplaatst voor de finale, Jan van Dam vrij zeker en Rik, Fred en Frank maken een kans. Wachten tot Pasen dus.

2 opmerkingen:

Kobus Koffiedik zei

Wat zou ik graag hebben meegedaan in Wijk aan Zee. Maar helaas, het autootje, belangeloos ter beschikking gesteld door de hoofdsponsor, vond spontaan zijn einde, precies voor de ingang van het Deense consulaat. Het landsbelang verbiedt mij om hier verdere mededelingen over te doen. Ik kwam met de schrik en enkele schrammen op borgtocht vrij. Je leert ermee leven. Dat zijn zo van die CalamiTata...

Anoniem zei

Je kunt ook met het openbaar vervoer gaan hoor. Beter voor het milieu ook nog. Als tegenwicht voor die vervuiling van Tata;-)

Een reactie posten