maandag 7 juni 2010

OPKZ- en Jan Zwart-toernooi

Zaterdag 5 juni moest weer dè dag worden voor schakend Hellevoetsluis, dan immers stond het traditionele schaaktoernooi om de open titel van de Zuid-Hollandse eilanden op het programma, gecombineerd met het Jan Zwart-toernooi voor de jeugd. (Nu ook met eindstanden!)
Als rond de klok van 10 het toernooi wordt geopend door dhr. Evert Taal, de wethouder van economie, toerisme en recreatie van Hellevoetsluis, is er door een aantal vrijwilligers van De Pionier al heel wat werk verzet om het toernooi te laten slagen. Er werd het nodige gedaan aan promotie, de inschrijvingen werden verwerkt en al het materiaal moest worden opgehaald en opgezet.
Dan is het dus zaterdagochtend, het beloofd meteen al een schitterende dag te worden, waarbij ieder eigenlijk liever in zijn/haar achtertuintje of aan het strand en in de zon zou willen zitten. Maar schakers zijn dan soms misschien wel typische mensen, als ze zich voor een toernooi hebben ingeschreven, dan houdt het zonnetje hen toch niet buiten! In totaal 90 scha(a)k(st)ers hadden zich aangemeld en ook die 90 scha(a)k(st)ers meldden zich tussen 09.00 en 10.00 uur aan! Geen afmeldingen, echter ook geen extra aanmeldingen. Wel een prettige gewaarwording voor toernooidirecteur Jan van Huizen, die, vrij snel na de inleidende speech van de wethouder en enkele woorden van Pioniervoorzitter Jan Straatman (bijgaand beiden in diep gepeins verzonken om een eerste zet op niveau te bedenken), de indeling voor de eerste ronde aan de verschillende borden op kan hangen.
In die eerste ronde is het dan vaak een aftasten van elkaars mogelijkheden, de betere spelers komen echter meestal wel direct "bovendrijven". Eigenlijk in alle groepen wisten de latere prijswinnaars hun eerste partij te winnen. Vooral in de gecombineerde A- en B-groep bij de senioren was het niveauverschil deze eerste ronde erg groot en de grootste pechvogels leken daarbij wel vader en zoon Van Wieringen, die tegen de topscorer uit de onlangs afgelopen KNSB-meesterklasse, IM Martin Martens van Schrijvers Rotterdam 1 (rating 2422) en tegen de clubkampioen van De Pionier, Ernst-Jan Pluim Mentz (rating 2056) mochten spelen. Beiden verloren dan ook, verkochten hun huid echter wel zo duur mogelijk.
Zo'n toernooi heeft uiteraard een vrij strak tijdschema, dus, zodra de uitslagen bekend waren werd het zeer op prijs gesteld, dat de uitslagenbriefjes ingevuld en wel werden ingeleverd, dan konden indelingscomputer en printer aan het werk worden gezet.
Ronde 2 werd al wat spannender want bij de D-jeugd bijvoorbeeld liep de latere winnaar, Jason van Oudheusden, al een eerste schrammetje via een verloren partij op. Ook voor de C-jeugd was dat het geval. Bij de A-jeugd speelden nu meteen al de beide deelnemers, Maurice Manoch en Karel d'Hond, tegen elkaar. Het ratingverschil tussen hen is echter dermate groot dat het hier de eerstafgelopen partij in deze combinatiegroep (A-, B- en C-jeugd) betrof. In de C-groep senioren speelden nu de latere winnaars van de tweede en derde prijs tegen elkaar en Tim van der Hart en Jan Parre speelden remise tegen elkaar. Tenslotte zetten de A-spelers in de combinatiegroep bij de senioren de puntjes even op de i, met z'n zevenen bivakkeerden ze aan de top van de ranglijst, slechts enigszins bijgehouden door Leo Kotchiev, die remise had gespeeld tegen Ruud Bosch.

Snel weer verder met de laatste ronde voor de pauze, want, wilde men nog even tijd hebben voor een snelle hap, dan moest er eigenlijk ook snel worden gespeeld! Om 13.15 uur werd men immers al weer achter de borden verwacht. De E-jeugd, die, net als de D-jeugd liefst 9 partijen moesten spelen, waren, mede daarom, in de benedenzaal gehuisvest en daar leken de E-tjes de dienst uit te gaan maken. Andrew St.George, Joost-Jan Pannebakker, Vincent Martens, Kevin Nguyen en Andrew Mensing duldden slechts Soma Calbo van de D-tjes tussen zich in, wat ook de wethouder constateerde.
Ook bij de oudere jeugd toonden de sterksten zich ook inderdaad het sterkste, de leiding was resoluut genomen door Maurice Manoch (A) en Robby Kevlishvili (B). En de senioren bleven niet achter, in de C-groep stonden de latere prijswinnaars ook bovenaan de ranglijst. Aangezien deze groep een oneven aantal deelnemers kende had nu alleen nog Sidney Noordijk geen punt gekregen, wat in de volgende ronde dan wel zou gebeuren. In de A/B-groep bleken de ratingsterksten nu zo ongeveer "aan elkaar toe" te komen, waar Ernst-Jan Pluim Mentz het eerste slachtoffer van werd door van Martin Martens te verliezen. Willem Broekman was een nog groter slachtoffer, hij kwam nu op de fraaie plek 13 terecht, met zijn rating van bijna 2100 een vreemde gewaarwording tussen 1600-spelers. Hier waren Wim Noordermeer, Roeland Calbo en Mark Lagendijk nog puntloos.

Na de pauze zou je mogen verwachten, dat ieder weer helemaal opgefrist was. Dat gold zeker voor de aanvoerders van de D/E-groep, echter niet voor Soma Calbo, zij trakteerde zichzelf op een nederlaag. Bij de oudere jeugd had Maurice Manoch orde op zaken gesteld door Robby Kevlishvili terug te wijzen en daarmee alleen de leiding te nemen. Hierdoor konden Corné Noordegraaf en Wouter Schönwetter op gelijke hoogte komen met Robby. Ook Jan Parre was niet goed uit de pauze teruggekomen en daar profiteerden Angelo Ayala en Frits van der Veeke van door hem te passeren. Maar de leiders René en Tim wisten wel te winnen. In de A/B-groep kreeg Ernst-Jan nu te maken met de winnaar van vorig seizoen, Michel de Wit, van wie hij ook verloor, waardoor hij een behoorlijke daling op de lijst meemaakte en kon voelen, wat Willem Broekman na de vorige ronde had meegemaakt. Zijn verrassende plaatsvervanger werd Michiel Landman, die nu fraai met slechts 1 puntje minder dan de beide lijstaanvoerders op plek 5 prijkte.
Intussen waren bij de jongste jeugd al weer enkele ronden gespeeld. Daarvan waren Andrew en Kevin het grootste slachtoffer geworden en waren gepasseerd door Adrian Mensing en Jason van Oudheusden. Ook de tweede Andrew hier kon zijn hoge positie niet handhaven, na ronde 6 bleven alleen Vincent en Joost-Jan in de hoogste versnelling doorgaan. Misschien ook dankzij de teambespreking!? Of hadden de leiders uit de D-groep stiekem meegeluisterd en waren Jason en Soma daardoor weer wat opgeklommen?
Bij de oudere jeugd liet Maurice de teugels heel even vieren en hij stond Wouter een remise toe. Hierdoor konden Robby en Karel weer iets dichterbij komen.
Bij de C-senioren moest Tim even pas op de plaats maken dankzij Angelo, terwijl Jan Parre ook nog eens werd gepasseerd door Joop Michel en Leo Brands. Alleen René Kleiweg bleef maar onverdroten doorgaan met winnen.
Bij de A/B's tenslotte leek Michiel de grote verrassing te worden door ook deze ronde niet te verliezen (ook niet te winnen) en zodoende alle andere B's ruim voor te blijven. Hier liet verder Martin duidelijk aan Michel zien, wie nou eigenlijk de sterkste schaker is. Wie zou hem nu nog van 7 uit 7 af kunnen houden?

Bij de E-jeugd bleef Vincent Martens maar presteren (wat wil je ook met zo'n vader!) en Joost-Jan moest zijn plekje aan Jason afstaan. Maurice vond één remise wel voldoende en ging weer winnen, net als Robby. Karel moest echter even achterblijven. Bij de C-jeugd had Wouter van Rijkom inmiddels de leiding opgeëist met David van Heusden als goede tweede. De andere C-groep (de senioren dus) werd wat eentonig in de stand, René had weer gewonnen, nu van Angelo, die daardoor werd gepasseerd door Tim. Hoewel, het ging wel langs de afgrond voor René, hij had remise geboden, wat werd afgeslagen, en hij won tenslotte op tijd. In de A/B-groep kwam nu de verrassing van het hele toernooi want Ruud Bosch, een speler, die het seizoen had doorgebracht in de, vrij naar Ronald Damhuis, kelder van de RSB, wist te winnen van de topscorer in de KNSB-meesterklasse! Het is rapid, zeg je dan en dat is toch wat anders en de spanning is er al wat af voor de sterkere speler, maar toch! (Overigens, op bijgaande foto is Ruud geconcentreerd aan het analiseren tijdens de onlangs gehouden ledenvergadering van de RSB, samen met o.a. Jan van Elburg)

Dan de laatste ronde. Tijdens deze ronde in de bovenzaal was men beneden al beziggegaan met de prijsuitreiking. De E-groep daar werd overtuigend gewonnen door Vincent Martens met maar liefst 8 uit 9 en een straatlengte (1½ punt) voorsprong op Kevin Nguyen, die tweede werd. De winnaar van de D-jeugd werd Jason van Oudheusden met evenveel punten als Kevin maar een iets slechtere w.p.-score. Nathaniël Faybish (één van onze Belgische deelnemertjes) legde beslag op de tweede plaats hier. De bekers, die hier te verdienen vielen, werden uitgereikt door Sheila de Jonge, die de hele dag de leiding had gehad over dit hele gebeuren. Dat ze daar de nodige ervaring mee had opgedaan moge wel blijken uit bijgaande foto van een eerdere gelegenheid.
De C-jeugd werd gewonnen door Wouter van Rijkom, die daarvoor 4 uit 7 scoorde. Tweede werd Max Kanbier met een half puntje minder. Dan de B-jeugd. Daarbij bleek tenslotte toch Robby Kevlishvili de sterkste. Hij wist 6 punten bij elkaar te sprokkelen en verloor dus eigenlijk alleen maar van de winnaar van de A-jeugd, Maurice Manoch (6½ uit 7). Tweede bij de B's werd overigens Corné Noordegraaf (5 uit 7) en derde Wouter Schönwetter (4½ uit 7). Tweede achter Maurice bij de A-jeugd werd Karel d'Hond, die 4 uit 7 scoorde. De prijzen voor deze jeugd waren geldprijzen en werden uitgereikt door Jan Straatman en Jan van Huizen, net als die bij de senioren. Bij de OPKZ-C ging de eerste prijs (hier waren het, net als in de B-groep) prijzen in natura. Hier wordt eerst de C-groep genoemd, uiteraard had de B-groep de eerste keus) naar René Kleiweg, die, als enige in het hele toernooi (!) al zijn partijen winnend wist af te sluiten. Tweede achter hem werd Pionierspeler Tim van der Hart met 5½ uit 7 en derde tenslotte toch nog Jan Parre. Hij scoorde 4½ uit 7. Dan tenslotte de A- en de B-groep. De hoofdprijs (naar eigen keuze!) in de B-groep ging, wel enigszins verrassend, naar Pionierspeler Jan van Dam met 4½ uit 7, evenveel als Lennart Kraaijenbrink, die een iets lagere w.p.-score had. Derde werd John Bakker, samen met Sjoerd Calbo, Jan van Elburg en Simon van der Beek met 4 uit 7. John echter had de meeste weerstandpunten. Dan, last maar zeker niet least, de A-groep. Hier eindigden Ruud Bosch en Ernst-Jan Pluim Mentz gezamenlijk als derde met een score van 5 uit 7. Tweede werd de winnaar van vorig seizoen, Michel de Wit, met 5½ uit 7 en de kampioen van de Zuid-Hollandse eilanden voor één jaar is geworden Martin Martens van SO Rotterdam met de prima score van 6 uit 7. (Helaas geen foto beschikbaar)

De eindstanden:

Ranglijst na ronde 9 van het Jan Zwart-jeugdschaaktoernooi 2010 - Groep D en E

Nr  Naam                    Pt. WP   SB    rat. TPR

1.  Vincent Martens       E 8.0 51.5 45.25 1144 1389
2.  Kevin Nguyen          E 6.5 50.0 34.50 1068 1196
    Jason van Oudheusden D  6.5 47.0 29.50 1228 1194
4.  Andrew Mensing        E 6.0 52.0 32.25 0970 1199
    Joost-Jan Pannebakker E 6.0 51.0 31.00 1164 1197
    Andrew St.George      E 6.0 48.5 29.00 1245 1201
    Nathaniël Faybish    D  6.0 48.0 28.00 1000 1137
8.  Jorik Klein           E 5.5 49.0 27.25 1165 1052
    Soma Calbo           D  5.5 48.5 25.25 1180 1159
10. Adrian Mensing       D  5.0 46.0 22.50 1140 1027
    Lucas Nguyen          E 5.0 44.0 20.00 0718 1005
    Stijn Makkus          E 5.0 42.0 20.00 0840 1000
    Nick de Man          D  5.0 41.5 20.50 0800 1077
    Teun van der Klugt    E 5.0 41.0 18.50 0945 1038
    Ida Hondelink        D  5.0 39.0 19.50 1183  959
    Tieme Walstra         E 5.0 37.5 19.50 0831  969
17. Benjamin Faybish      E 4.5 38.5 14.25 1000  922
    Manouk van Huizen    D  4.5 26.5  8.75 0765  862
19. Leonardo Ayala       D  4.0 46.5 18.00 1098  912
    Quintin Raemaekers   D  4.0 43.5 17.50 1168  782
    Joran van Eijl        E 4.0 42.0 13.00 0767  959
    Richard Wellens      D  4.0 36.0 14.25 1002  712
    Guy Kanbier           E 4.0 33.5 10.00 0729  870
    Lorenzo de Wit        E 4.0 31.0  8.25 0617  749
    Ediz Tikiz            E 4.0 26.5  7.00 0800  760
26. Stefan Wijnbelt       E 3.5 37.5 12.00 0694  802
    Joost van Dam         E 3.5 32.0  5.00 0729  723
28. Lisa Noordegraaf     D  3.0 40.0 12.00 0927  776
    Ryan Hoogeveen       D  3.0 33.0  4.50 0800  767
30. Clemens Noordegraaf   E 1.5 33.0  1.00 0800  552
31. Antonio van Beelen    E 1.0 30.0  1.00 0600  418
32. Michel Hoogeveen      E 0.5 30.0  0.50 0700  316

Ranglijst na ronde 7 van het Jan Zwart-jeugdschaaktoernooi 2010 - Groep A, B en C

Nr Naam                   Pt. WP   SB    rat. TPR 

1.  Maurice Manoch    A   6.5 30.0 27.75 1908 1822
2.  Robby Kevlishvili  B  6.0 30.0 23.50 1634 1771
3.  Corné Noordegraaf  B  5.0 30.0 17.50 1546 1591
4.  Wouter Schönwetter B  4.5 30.0 15.75 1608 1538
5.  Karel d'Hond      A   4.0 28.5 11.00 1312 1423
    Wouter van Rijkom   C 4.0 28.0 11.00 1233 1426
    Martijn Cristianse B  4.0 20.0 11.00 1023 1209
8.  Max Kanbier         C 3.5 24.5  7.25 1240 1285
9.  David van Heusden   C 3.0 27.5  9.00 1396 1243
    David Movsisian     C 3.0 24.0  4.50 1228 1212
    Jelle Hondelink    B  3.0 21.5  5.00 1273 1055
    Sean van Gulik      C 3.0 19.0  4.50 0800 1053
13. Djarah Kleiweg      C 2.5 18.5  3.75 1058 1001
14. Lisanne van Huizen  C 2.0 21.0  4.00 1095  967
    Rutger Smit        B  2.0 20.5  2.50 1012  992
16. Loran Calbo         C 0.0 19.0  0.00 0800  424

Ranglijst na ronde 7 van het OPKZ-schaaktoernooi 2010 - Groep C

Nr  Naam                      Pt. WP   SB    rat. TPR 

1.  René Kleiweg              7.0 28.5 28.50 1449 2066
2.  Tim van der Hart          5.5 30.0 20.75 1450 1607
3.  Jan Parre                 4.5 30.0 16.75 1396 1461
4.  Angelo Ayala              4.0 30.5 13.50 1334 1414
    Joop Michel               4.0 29.5 13.00 1490 1412
    Frits van der Veeke       4.0 28.0 11.50 1367 1411
7.  Shakir Salih              3.5 28.5 11.25 1400 1323
    Leo Brands                3.5 25.5 10.50 1301 1355
    Ron Bijleveld             3.5 21.5  7.75 1379 1311
    Anita v.Bemmelen v.d.Plaat3.5 16.5  5.50 1200 1241
11. Gerco Kanbier             3.0 23.5  6.50 1300 1265
    Theo Heukels              3.0 23.0  4.50 1289 1257
    Hans Vink                 3.0 18.5  4.50 1200 1195
    Shota Kevlishvili         3.0 18.5  4.00 1200 1207
15. Sidney Noordijk           1.0 20.0  0.00 1200  928

Ranglijst na ronde 7 van het OPKZ-schaaktoernooi 2010 - Groep A en B

Nr  Naam                      Pt. WP  SB     rat. TPR 

1.  Martin Martens         A  6.0 30.0 25.00 2422 2222
2.  Michel de Wit          A  5.5 31.0 23.00 2274 2089
3.  Ruud Bosch             A  5.0 30.0 20.75 1865 2036
    Ernst-Jan Pluim Mentz  A  5.0 25.5 14.00 2056 2036
5.  Willem Broekman        A  4.5 28.5 16.75 2089 1836
    Jan van Dam             B 4.5 25.0 14.00 1747 1780
    Lennart Kraaijenbrink   B 4.5 23.5 13.25 1532 1844
8.  Robert Casteleijn      A  4.0 29.5 14.50 1657 1820
    Diederick Casteleijn   A  4.0 29.5 14.00 1604 1979
    John Bakker             B 4.0 25.5 13.25 1608 1813
    Sjoerd Calbo            B 4.0 23.0 10.50 1500 1701
    Jan van Elburg          B 4.0 22.5 10.00 1725 1707
    Simon van der Beek      B 4.0 19.0  9.00 1576 1708
14. Leo Kotchiev            B 3.5 27.0 13.00 1759 1740
    Michiel Landman         B 3.5 27.0 12.00 1580 1727
16. Klaas de Ruijter        B 3.0 28.0  9.50 1798 1771
    Fred van Wieringen      B 3.0 27.0  7.00 1704 1754
    Arie Langendoen         B 3.0 22.5  7.00 1630 1655
    Gerrit-Jan Hondelink    B 3.0 21.5  8.00 1759 1535
20. Dirk Brijs              B 2.5 25.0  6.50 1664 1602
21. Cees Troost             B 2.0 24.0  3.50 1717 1456
    Alex van Wieringen      B 2.0 21.5  3.00 1629 1577
    Roeland-Eric Calbo      B 2.0 17.5  2.50 1500 1437
    Wim Noordermeer         B 2.0 17.0  3.00 1516 1466
25. Mark Lagendijk          B 1.5 18.0  3.50 1453 1363
26. Jan Straatman           B 1.0 18.5  1.50 1582 1281

Geen opmerkingen:

Een reactie posten